Wiser eller Plejd

  • Antal röster
    388
  • Omröstningen stängd .
R
K karlmb skrev:
Jag måste ha PT1000 då det är en rökgasgivare, med max temp på 400 gr C. DS18B20 har jag tittat på men de tål inte mkt mer än 125 grader.
Då är det nog @yoloboi lösning med en max mellan som gäller. Det finns färdigt stöd i esp-home för denna: https://esphome.io/components/sensor/max31865.html
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
R RoAd skrev:
Då är det nog @yoloboi lösning med en max mellan som gäller. Det finns färdigt stöd i esp-home för denna: [länk]
Tack!
 
K
M masterjohn skrev:
Skall jag satsa på Plejd eller Schneiders Wiser i samband med en större renovering??
Som du nog har märkt vid det här laget är det en PC mot Mac eller kapitalism mot socialism fråga du ställt. Inte ett ämne där det verkar vara lätt att bete sig med hyfs och svara på frågan i alla fall.

För att välja mellan dessa råder jag dig att fundera på dina användningsfall och om de går att lösa med nu på marknaden tillgängliga produkter.

M masterjohn skrev:
börjar från scratch, inte jätteintresserad av automationer men ser en del fördelar. Plejd verkar sjukt enkelt med integrerade driver så som nya Led75.
Ja, jag hade gärna kört den om den funnits när vi gjorde vissa jobb. Nu blev det fasdimmring med trafo istället. Men det blev bra i slutändan.

Jag har en Plejd installation och är mycket nöjde med den. Jag har ingen praktisk erfarenhet av Wiser. Men som system bedömer jag att det är i stort sett likvärdiga efter att jämfört.
Som jag förstår de största skillnaderna nu.
  • Wiser kräver en central hubb. -- Plejd har hub med det är är högst frivilligt.
  • Plejd kräver flankstryrning för närvaro, termostat mm. -- Wiser har några sådana som standard.
  • Schneider Electric, ett jättebolag. -- Plejd ett litet specialistbolag. Olika risker och fördelar med båda.
  • Plejds utvecklingstakt är inte jättesnabb. -- Schneider, det återstår att se.
M masterjohn skrev:
Samtidigt vill man inte sitta för begränsad i framtiden.
Finns risken att mina strömställare slutar fungera om Plejd går i konkurs? Nej, så är det inte. Det finns ingen koppling till Plejd efter installation. Rimligen kommer jag inte att kunna lägga till nya enheter, och kanske inte uppdatera appen. Försvinner den från appstore kan det bli bökigt. Men det är samma risk som om att Schneider Electric lägger ner affärsenheten wiser för att den inte levererar nog med vinst. Jag tror att Wiser funkar utan internet det också.

Tillägg är att Wisers hubb endast stöder wiser-enheter. Det kan förstås ha förändrats, någon annan kanske vet. Det innebär att det är (var?) lika lätt eller svårt, beroende på intresse, att integrera dessa system med andra system om man nu är intresserad av att göra det.

Man ska nog inte heller överdriva wisers öppenhet. De två systemen är nog ganska likvärdiga där. Att wiser använder zigbee-protokollet betyder inte att wiser pratar snällt med Philips HUE. Bara att det är tekniskt möjligt om Schneider Electric väljer att tillåta det.

Vill man integrera på en nivå utöver Siri/Google så behöver man lägga ner tid och pengar. Sen bör man nog också fundera på sin aptit på systemunderhåll av IT-system. För det kommer att krävas för all integration av mer avancerad typ.

M masterjohn skrev:
Vilket skall jag satsa på??
Det är ditt beslut att ta.
Jag valde Plejd utifrån mina behov och önskemål av ett underhållsfritt system. Wiser hade inte tillräckligt med produkter ute då jag valde och några andra system var inte av intresse med att ha med i valet. Hade jag valt samma idag? Möjligtvis.

Med tanke på att de elektriker jag har förtroende för kan Plejd bra och ingen av dem är fullt lika imponerade av supporten från Schneider så är det inte alls omöjligt att det skulle blivit Plejd igen.

Jag är nöjd med att det funkar klanderfritt och löser mina användningsfall. Jag tänker inte så mycket på alternativen annat än att jag håller mig ajour med utvecklingen.
Du blir nog inte missnöjd oavsett vad du väljer såvida det inte ligger för dig att grubbla allt för mycket på vilka ytterkantsfall du kanske har missat om du valt annorlunda. Berätta gärna ditt beslut.
 
  • Gilla
  • Älska
masterjohn och 2 till
  • Laddar…
K kva skrev:
Tillägg är att Wisers hubb endast stöder wiser-enheter. Det kan förstås ha förändrats, någon annan kanske vet. Det innebär att det är (var?) lika lätt eller svårt, beroende på intresse, att integrera dessa system med andra system om man nu är intresserad av att göra det.

Man ska nog inte heller överdriva wisers öppenhet. De två systemen är nog ganska likvärdiga där. Att wiser använder zigbee-protokollet betyder inte att wiser pratar snällt med Philips HUE. Bara att det är tekniskt möjligt om Schneider Electric väljer att tillåta det.
Många missar att enheter som är Zigbee certifierade fungerar inte bara i det egna ekosystemet, som Wiser och HUE, men även i alla andra som valt att de skall fungera eller i de opensource versionerna som finns. Det är precis där styrkan ligger. Väljer du Wiser så kan du när du vill slänga hubben och använda en annan. Enheterna i sig är bara en funktion och det spelar ingen roll vilket märke det är, bara det är kompatibla med det system man valt.
 
  • Gilla
  • Älska
karlmb och 5 till
  • Laddar…
K kva skrev:
Finns risken att mina strömställare slutar fungera om Plejd går i konkurs? Nej, så är det inte.
Det beror väl på definition av att fungera. Kommer du exempelvis att kunna byta lasttyp utan app/moln? Kan du göra andra typer av omkonfiguration, exempelvis ändra en brytares funktion utan app/moln? Är svaret ja på något av detta anser jag de slutat fungera om molnet försvinner.
 
  • Gilla
David Wallin
  • Laddar…
R RoAd skrev:
Tror inte vi behöver diskutera det så mycket mer för så här skriver @Nissens själv i en annan tråd:
Jag trodde ni skojade när ni sa att det var en timerfunktion. Automationen som han uppnått med sin Plejd och som öser in pengar är alltså... en manuell timerfunktion. Där man regelbundet manuellt kollar elpriser och manuellt justerar timern. Dvs det som i andra system konfigureras med ett par knapptryckningar en enda gång och som man sen kan glömma. Är det här den där enkelheten som man uppmanas betala dyra pengar för?

Om någon nu undrade om Plejd, dvs primärt ett belysningssystem, är rätt system om man vill göra mer avancerade saker än att tända och släcka en lampa så har vi åtminstone fått svaret.

För övriga som vill ge sig in i hemautomationssvängen och åstadkomma ett lika avancerat system så kan jag rekommendera följande produkter på Jula. För 99 spänn kan man kontrollera tre separata system.406062.jpg
Vill man komma undan ännu billigare så kan man också gå och trycka på "av" eller "på" direkt på värmepumpen. Då slipper man dessutom sitta och pilla med timerfunktionen var och varannan dag.
 
  • Haha
  • Gilla
Cambudgie och 6 till
  • Laddar…
pdov
J Jonte Karlsson skrev:
Plejd har hittat på ett eget låtsasprotokoll baserat på blåtand, vilket i princip designades för att man skulle kunna ha headset till sin Nokiatelefon en gång i tiden. Det är byggt för att vara strömsnålt och beräkningssvagt (läs: obefintlig eller svag autentisering och kryptering).
De flesta övriga system använder lösningar som utvecklats, förbättrats, granskats, förbättrats, granskats, gjorts om, utvecklats, förbättrats under många år. Men den diskussionen ska vi nog inte ha här.
Har du någon källa till att Plejd inte använder blåtandsprotokollet så som det är föreskrivet utan att de har modifierat sin lösning och skapat ett eget som du skriver "låtsatsprotokoll"?
Jag har antagit att de använder blåtand så som standarden föreskriver men att det är informationen som transporteras via blåtand som är deras anpassning/lösning.

Att gamla versioner av blåtand var osäkert kan jag hålla med om men att dagens blåtandsversioner skulle vara osäkra får du också gärna komme med källa på för det tror jag inte. Blåtand används till så mycket mer än bara headset numera.
Jag har flera produkter från EVE Home hemma som pratar via blåtand med Homekit och jag har en Apple Watch som låser upp min Macbook via blåtand, har jag sama "obefintlig eller svag autentisering och kryptering" där också?
 
  • Gilla
Nissens
  • Laddar…
K
Dudeish Dudeish skrev:
Många missar att enheter som är Zigbee certifierade fungerar inte bara i det egna ekosystemet, som Wiser och HUE, men även i alla andra som valt att de skall fungera eller i de opensource versionerna som finns.
Det är precis där styrkan ligger. Väljer du Wiser så kan du när du vill slänga hubben och använda en annan. Enheterna i sig är bara en funktion och det spelar ingen roll vilket märke det är, bara det är kompatibla med det system man valt.
Yes, en bra poäng. Wiser enheterna är kompatibla med annat om man är intresserad av att få det att funka. För min del har det intresset försvunnit då jag inte har lust att sköta systemunderhållet.
Så länge som Schneider Electric låter dem vara kompatibla kommer man alltid att peta in dem i deCONZ eller något av de andra öppna systemen, och det finns inget skäl att tro att så inte fortsätter komma vara fallet.

Men man lurar sig nog om man hoppas att få in Wiser i HUE, eller tvärt om. Inte utan en investering i 3:e-partslösningar, tid och pengar. Jag ser det kanske inte så mycket en styrka till fördel för Wiser för gemene man utan mer som en möjlighet för den intresserande. Men som du säger har man intresset väger det till Wisers fördel.

Så frågan jag svarade på på var alltså inte "Home Assistant / OpenHAB / Homey / hemlödda ESP 8266or eller Plejd?"
Jag uppfattade TS fråga som valet mellan två namngivna system och i premissen var att vederbörande inte var "jätteintresserad av automationer men ser en del fördelar.". Det är inte orimligt att anta att TS inte önskar ägna fritiden åt att patcha Home Assistant för att kunna släcka på toaletten. Jag svarade utifrån det, rätt eller fel.
 
  • Gilla
tobbbias och 2 till
  • Laddar…
K
Alfredo Alfredo skrev:
Det beror väl på definition av att fungera. Kommer du exempelvis att kunna byta lasttyp utan app/moln? Kan du göra andra typer av omkonfiguration, exempelvis ändra en brytares funktion utan app/moln? Är svaret ja på något av detta anser jag de slutat fungera om molnet försvinner.
Bra poäng. Jag testade och kan bekräfta att det går att manövrera men inte att ändra lastinställningar utan access till molnet. En klar nackdel.
Bättre att kunna återuppbygga det i en annan lösning än att det fryses i tiden.
 
  • Gilla
David Wallin och 1 till
  • Laddar…
Nissens
J Jonte Karlsson skrev:
Jag trodde ni skojade när ni sa att det var en timerfunktion. Automationen som han uppnått med sin Plejd och som öser in pengar är alltså... en manuell timerfunktion. Där man regelbundet manuellt kollar elpriser och manuellt justerar timern. Dvs det som i andra system konfigureras med ett par knapptryckningar en enda gång och som man sen kan glömma. Är det här den där enkelheten som man uppmanas betala dyra pengar för?

Om någon nu undrade om Plejd, dvs primärt ett belysningssystem, är rätt system om man vill göra mer avancerade saker än att tända och släcka en lampa så har vi åtminstone fått svaret.

För övriga som vill ge sig in i hemautomationssvängen och åstadkomma ett lika avancerat system så kan jag rekommendera följande produkter på Jula. För 99 spänn kan man kontrollera tre separata system.[bild]
Vill man komma undan ännu billigare så kan man också gå och trycka på "av" eller "på" direkt på värmepumpen. Då slipper man dessutom sitta och pilla med timerfunktionen var och varannan dag.
Det beror ju på om man gillar att ägna tid åt att underhålla ett hemautmationssystem eller om man vill ha något som gör jobbet på ett enkelt sätt.

Hade jag lagt ner all den tiden på ett mer komplicerat hemautomationssystem så hade jag ändå inte sparat mer än jag gör nu. Bara förlorat tid som jag kan lgga på roligare saker. :)

För mig och uppenbarligen väldigt många användare har systemet inget egenvärde, det är resultatet som räknas.

Att jämföra Plejd med Julatimrar säger ju att du inte begriper grejen med Plejd. Antagligen kommer den poletten aldrig att trilla ner heller. :rofl:
 
  • Gilla
pdov och 1 till
  • Laddar…
J
Nissens Nissens skrev:
Det beror ju på om man gillar att ägna tid åt att underhålla ett hemautmationssystem eller om man vill ha något som gör jobbet på ett enkelt sätt.

Hade jag lagt ner all den tiden på ett mer komplicerat hemautomationssystem så hade jag ändå inte sparat mer än jag gör nu. Bara förlorat tid som jag kan lgga på roligare saker. :)

För mig och uppenbarligen väldigt många användare har systemet inget egenvärde, det är resultatet som räknas.

Att jämföra Plejd med Julatimrar säger ju att du inte begriper grejen med Plejd. Antagligen kommer den poletten aldrig att trilla ner heller. :rofl:
Att en Plejd i sig är mer användbar än en julatimer, det är det nog inte många som har invändningar mot. Det märkliga är väl om någon får ett stolle-ryck och gör en lösning där man inte får ut mer än en timerfunktion genom att införskaffa en Plejd, kontaktor etc. Vi får väl hoppas att du hade grejorna hemma. Isåfall får vi väl gratulera. Så länge kompressorn etc håller. Om jag får göra mig till talesperson för den mer moderata delen av forumet.
Om någon som är okänslig för personliga påhopp men samtidigt ofta tar upp personliga påhopp som fenomen skulle känna sig påhoppad så vill jag understryka att stolle-rycket alltså främst infaller om man skissade upp lösningen från scratch. En riktig Pettson-uppfinning.
 
Redigerat:
Förmodligen samma lösning som jag använder för att styra min vvb...
 
Om man har en Nibe värmepump som är hyfsat ny kan man koppla upp den mot nätet. Då kostar det exakt noll kronor att köra pannan när det är billigast el. Om man inte hellre vill köpa en Plejd och använda som en billig 99 kr-timer istället förstås. Valet är fritt.
Jag använder både Plejd och Wiser hemma. Plejd till belysning och Wiser till annan styrning som kräver energimätning, närvarodetektering och temperatur. Hade Wiser funnits när jag började med Plejd hade jag skippat Plejd helt.
En normalbegåvad person klarar att ställa in Wiser utan problem. Det är inte svårare än Plejd som också är enkelt.
Ska jag sätta en dimmer hos en kund blir det Plejd alla dagar i veckan. Lite dyrt med Wiserpuck + gateway för bara en dimmer. Så jag förstår inte tjafset, båda systemen är riktigt bra. Det gäller dock att välja rätt beroende på vad man är ute efter.
 
  • Gilla
  • Älska
Gillar att bygga och 3 till
  • Laddar…
J
F foppa skrev:
Förmodligen samma lösning som jag använder för att styra min vvb...
En traditionell vvb mår troligen inte lika illa som en värmepump av att tvärstanna flera gånger dagligen. Så grattis till din lösning.
 
  • Gilla
MultiMan och 2 till
  • Laddar…
Storsockret
Nissens Nissens skrev:
Det beror ju på om man gillar att ägna tid åt att underhålla ett hemautmationssystem eller om man vill ha något som gör jobbet på ett enkelt sätt.

Hade jag lagt ner all den tiden på ett mer komplicerat hemautomationssystem så hade jag ändå inte sparat mer än jag gör nu. Bara förlorat tid som jag kan lgga på roligare saker. :)
Givetvis får du köra Plejd om du vill, om du är nöjd är det ju huvudsaken. Det jag inte förstår med dina inlägg är hur avancerade du tror/tycker alla andra hemautomationssytem är och att det skulle vara rocket science att slå av/på en brytare mha timer i alla system utom Plejd?
 
  • Tyvärr, det verkar som om det inte finns någon bild att beskriva. Kan du vänligen ladda upp en bild?
  • Gilla
Jocke Best och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.