S
För 14 år sedan köpte vi ett vikparti av trä, som kallades ”Natur V”, från Skånska Byggvaror. Det hade bra isoleringsvärde och attraktivt pris.
Partiet har klarat sig bra över tiden och med lite normalt underhåll klarar det många år till.

Däremot har handtagen och gångjärn varit undermåliga. Gångjärnen rostar lätt fast och måste rensas från rost, smörjas och bockas (om de inte smorts under några år). Dörrarna har spanjolettlås och handtagen saknar låscylindrar. Handtagen är platta för att inte sticka ut när partiet skjuts ihop och handtagen kan vikas ut när de används för att manövrera spanjoletten.

Dessa handtag är tillverkade i gjutgods som spricker och faller isär, varför de behöver bytas. Vanliga altandörrshandtag fungerar men partiet kan då inte skjutas ihop helt och handtag gör märken i den motstående vikdörren.

Har någon förslag på var man kan hitta handtag som dessa de behöver inte vara exakt likadana, huvudsaken är att de inte bygger mer än c:a 10 mm när de är hopvikta. Bilderna visar att den fyrkantiga stången sitter i dörren men den är lös och kan lika gärna sitta i handtaget.
 
  • Hopfällbart dörrhandtag till ett vikparti, tillverkat i metall och fotograferat mot en prickig duk.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vikat handtag av gjutgods för spanjolettlås på vikdörr, liggande på en prickig duk. Handtaget har en fyrkantig stång insatt som kan placeras i dörren.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Närbild av en vit dörrkarm med spanjolettlås och skadad yta där handtaget tidigare var monterat.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.