Jag, sambon och dottern flyttade till ett 50-talshus i somras där det finns ett platsbyggt kök i rätt så bra skick sen huset byggdes. Vi är väldigt förtjusta i köket, dock känns det väldigt trångt med alla familjemedlemmar därinne på samma gång och det finns rätt så begränsat med arbetsyta. Likaså finns där bara en mindre 55cm-kyl (frys i källaren) och ingen diskmaskin vilket vi gärna vill (luckorna är ca 53cm breda). Vi använder det lilla bordet i köket regelbundet och det känns omständigt att flytta ut till matsalen varje gång. P.g.a. nämnda anledningar har vi tankar på att öppna upp väggen mot matsalen och sätta in ett U-format kök mot det stora fönstret (se bifogade planritningar, hade i så fall sannolikt tänkt sätta golvvärme därinne och byta golvet samtidigt). Dock tar det emot då vi tycker köket är väldigt charmigt och tror inte vi kommer få ett kök av samma kvalitét om vi beställer nytt.
Tar gärna emot idéer om hur man skulle kunna göra för att kunna behålla köket samt få in en kyl, frys och diskmaskin. Har funderat på att flytta spisen och yttersta köksskåpet för att öppna upp halvvägs och inte ta bort för mycket av köket, men tror att det skulle se väldigt udda ut.
Uppskattar alla möjliga idéer för hur vi skulle kunna göra köket mer funktionellt och närmare såsom vi önskar utan att behöva ta ner alltför mycket 🙏
Bilder på köket
Fundering kring att öppna upp här till matsalen
Planritning på hur vi tänker om man installerar ett U-format kök (felaktiga mått, skalor osv.):
Tar gärna emot idéer om hur man skulle kunna göra för att kunna behålla köket samt få in en kyl, frys och diskmaskin. Har funderat på att flytta spisen och yttersta köksskåpet för att öppna upp halvvägs och inte ta bort för mycket av köket, men tror att det skulle se väldigt udda ut.
Uppskattar alla möjliga idéer för hur vi skulle kunna göra köket mer funktionellt och närmare såsom vi önskar utan att behöva ta ner alltför mycket 🙏
Bilder på köket

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Fundering kring att öppna upp här till matsalen

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Planritning på hur vi tänker om man installerar ett U-format kök (felaktiga mått, skalor osv.):

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hej!
Även om jag gillar äldre kök och hur ofta väldigt välbyggda dom är så låter det som en bra plan. Eftersom man spenderar väldigt mycket tid i köket så är det bra om det är öppet så man samtidigt kan vara i kontakt med dom som till exempel sitter vid matsalsbordet.
Den enda idé/väcka fundering jag kan komma på är placeringen av diskhon. Som det ser ut nu så skulle jag gissa att arbetsplatsen till höger om diskhon (om man står i köket) kommer att bli den primära. Då står man med ryggen emot händelserna/sällskapet/dansen på bordet.
Om man istället byter plats på diskmaskin och diskho så får man axel mot matsal när man arbetar och blir på så sätt mer med i samtalen och allt som händer. Det negativa är att diskhon, som ofta har sopslängning under sig inte hamnar centralt i köket. Det mesta börjar ju och avslutas kring diskhon.
Men det kan vara något att fundera på. När jag (med fru) tog upp en vägg för att göra vårt kök större fick vi till diskho och ”huvudarbetsyta” mot matsalen vilket ger att man står rättvänd mot bordet och blir en naturlig del av samtalet även när man lagar mat. Axel mot bordet tror jag ger samma effekt med rygg mot bordet kanske gör att man blir lite avskuren.
Det här är dock rena gissningar och spekulationer så det bör tas med den första årsförbrukningen av salt från ert kök.
Lycka till med planerna!
Även om jag gillar äldre kök och hur ofta väldigt välbyggda dom är så låter det som en bra plan. Eftersom man spenderar väldigt mycket tid i köket så är det bra om det är öppet så man samtidigt kan vara i kontakt med dom som till exempel sitter vid matsalsbordet.
Den enda idé/väcka fundering jag kan komma på är placeringen av diskhon. Som det ser ut nu så skulle jag gissa att arbetsplatsen till höger om diskhon (om man står i köket) kommer att bli den primära. Då står man med ryggen emot händelserna/sällskapet/dansen på bordet.
Om man istället byter plats på diskmaskin och diskho så får man axel mot matsal när man arbetar och blir på så sätt mer med i samtalen och allt som händer. Det negativa är att diskhon, som ofta har sopslängning under sig inte hamnar centralt i köket. Det mesta börjar ju och avslutas kring diskhon.
Men det kan vara något att fundera på. När jag (med fru) tog upp en vägg för att göra vårt kök större fick vi till diskho och ”huvudarbetsyta” mot matsalen vilket ger att man står rättvänd mot bordet och blir en naturlig del av samtalet även när man lagar mat. Axel mot bordet tror jag ger samma effekt med rygg mot bordet kanske gör att man blir lite avskuren.
Det här är dock rena gissningar och spekulationer så det bör tas med den första årsförbrukningen av salt från ert kök.
Lycka till med planerna!
Jag är tvärt om. Jag vill kunna lämna köket som det är och äta i lugn och ro. Diskmaskin, köksfläkt, assistenten, matberedare etc låter också så mycket att det stör all verksamhet i köket och att sprida det ännu mer till nästa rum ser jag ingen fördel med.
Även om vi har ett köksbord idag så att äta i ett annat rum är jag uppvuxen med och det blir en vana.
Fast att ha en liten kyl och ingen frys skulle inte heller funka så jag skulle börja kika på om det går att lösa och först om jag inte hittar någon lösning skulle jag börja kika på att lösa det via ombyggnation. Ställ kyl och frys i matrummet?
Även om vi har ett köksbord idag så att äta i ett annat rum är jag uppvuxen med och det blir en vana.
Fast att ha en liten kyl och ingen frys skulle inte heller funka så jag skulle börja kika på om det går att lösa och först om jag inte hittar någon lösning skulle jag börja kika på att lösa det via ombyggnation. Ställ kyl och frys i matrummet?
Behåll köket som det är (men ta gärna bort de där påklistrade listerna från tiden kring 1980), precis som du skriver är det i en kvalitet som är extremt dyr idag.
Om man tar bort matplatsen i köket så går det att komplettera med fler skåp/vitvaror längs den väggen, t.ex. kyl och frys. Det verkar ju vara nära mellan köket och matplatsen, bara runt ett hörn. Diskhon går ju att flytta bort från spisen (eller tvärtom).
Tar man bort väggar så hamnar man lätt i utredningar av om väggarna är bärande och hur man då ska lösa det.
Om man tar bort matplatsen i köket så går det att komplettera med fler skåp/vitvaror längs den väggen, t.ex. kyl och frys. Det verkar ju vara nära mellan köket och matplatsen, bara runt ett hörn. Diskhon går ju att flytta bort från spisen (eller tvärtom).
Tar man bort väggar så hamnar man lätt i utredningar av om väggarna är bärande och hur man då ska lösa det.
Det intressanta när det gäller diskmaskin är inte hur breda luckorna är utan hur bred hela skåpstommen är. Det är en skåpstomme som man tar bort för att få in en diskmaskin. Även på 50-talet så var det vanligt med skåpstommar som var jämna 10-tals cm. Luckan mitt under fönstret är troligen inte från 50-talet utan där var det från början möjligt att sitta och arbeta. Sen finns det ju 45 cm breda diskmaskiner också.V V__L skrev:
När man byter radiatorer till golvvärme måste man först se över och kanske byta ut fönstren för att inte få kalldrag från de gamla fönstren. Med radiatorer under så märks inte kalldrag från fönstren på samma sätt.V V__L skrev:
Klicka här för att svara