Jag är säker på att frågan har behandlats förut, men jag tycker mig få dubbla budskap. :x

Just nu är jag i dilemmat att vi endast har ett 3-fasuttag i badrummet, där tvättmaskinen använder 1 av faserna och de andra faserna är oanvända. Kan jag då koppla in en torktumlare till någon av de andra faserna och dela på samma nolla till båda maskinerna?

Ibland skrivs det att det är direkt olämpligt, då OM nollan skulle lossna i säkringscentralen så matas maskinerna mellan faserna (förstår jag helt och hållet). Men, å andra sidan skrivs det ibland att det är mycket vanligt att koppla såhär och att det inte är några problem.

Vilket av alternativen stämmer? Eller.. varierar svaren kanske beroende om man har jordfelsbrytare installerad eller inte?
 
Redigerat:
Enligt "vetenskapspanelen" på denna tråd så är det egentligen inget större problem. Det handlar om tydlig märkning i elcentralen. Om du är rädd att nollan skall lossna kan du ju alltid skaffa en torktumlare som går på två faser 400 V. Så har jag det ordnat dvs tvättmaskinen tvåfas och torkapparaten en fas plus nolla!

Man delar således enbart skyddsjorden.
 
Att nollan till en viss grupp skulle lossna i centralen får man nog betrakta som ytterst osannolikt om alla skruvar är väl åtdragna.

En något större risk är att inkommande nolla släpper någonstans på vägen mellan transformatorn och centralen. I det fallet ligger ALL utrustning som är ansluten till nollan i farozonen, inte bara tvättmaskinen i det aktuella fallet.
 
Ok.

Men om det mot förmodan skulle hända att nollan tappar kontakten någonstans på vägen till maskinerna, skulle då jordfelsbrytaren lösas ut i det fallet?
 
moOd skrev:
Ok.

Men om det mot förmodan skulle hända att nollan tappar kontakten någonstans på vägen till maskinerna, skulle då jordfelsbrytaren lösas ut i det fallet?
Nej. Såvida inte den lossade nollan ramlar ned på något jordat.

Man kan också i det fallet räkna med att olika delar av maskinerna börjar brinna, då är det stor chans att någon ledning kommer i kontakt med det jordade höljet, när isoleringen smält på ledningen, då löser jordfelsbrytaren, men som sagt ganska sent i så fall.
 
Den enda boten är ett eget jordtag och ett motstånd på ca 2000 ohm mellan nollan och PE. Släpper då inkommande nolla löser JFBn. Man är även skyddad om jordtaget vid trafon skulle släppa. (Det blir en del olika fall beroende på om man har 4- eller 5-ledarsystem.)

Det där med motståndet har jag dock hittat på själv, så det kan mycket väl vara regelvidrigt.
 
Nollan ska inte lossna, men det är isåfall ganska likvärdigt andra "nollfel", före centralen..som även de är otrevliga...

Och om nu nollan skulle lossna innan förgreningen i dosan, så vad gör det att maskinerna isåfall matas mellan faserna..De blir ju bara 200V var ..(i princip..)...

Nollan ska man ju i vilket fall som helst alltid (till skillnad mot skyddsjorden) betrakta som "strömförande"..

Men som sagt är detta tillåtet om man har jordfelsbrytare och/eller en "trearmad" dvärgbrytare på trefasgruppen(har jag för mig) samt sätter en märkning i centralen "trefasgrupp som matar enfaslaster" eller ngt sådant... (Annars kan du ju sätta en liten "undergruppcentral" över kopplingsdosan....om du tycker det är snyggare...)
 
Redigerat:
om nu maskinerna skulle matas mellan faserna så vore det väl inte så bra om torktumlaren går med värmen på och tvättmaskinen samtidigt stegar framåt i programmet med bara programverket tickandes?
 
Man får väl hoppas att maskinerna är intelligent nog byggda för att stanna om något av dessa fel inträffar. :)
Dagens maskiner känner oftast av om trumman inte snurrar som den borde, men visst.. man kan inte ta allt för givet.

Tack förresten för alla svar!
 
Jag skulle inte ta för givet att vanliga hushållsmaskiner stoppar för under- eller överspänning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.