Hej!

Vi har fått in en del offerter från våra entreprenörer. Jag är ganska grön inom området. Men det verkat fungera så bland vissa entreprenörer, att man får en offert och accepterar denna. Sen kan ändå slutpriset slå på någon procent.

Beror detta på att entreprenören gör en uppskattning när han/hon lämnar offert? Sen att verkligheten visar att det kanske inte krävdes lika mycket grus som entreprenören först trodde, eller att det krävde lit extra av någon annan material?

Bara så man inte står där sen efter att ha accepterat en offert, så kommer fakturan på ett avsevärt högre belopp sedan.

Ma
 
S
Slutfakturan får inte diffa på mer än 15% utan att du blir meddelad i förväg
 
Man måste skilja på två olika situationer då. Antingen så är det en offert på fast pris. Det får överhuvudtaget inte överskridas. I gengälld så får du betala det fasta priset även om arbetet visar sig enklare än entreprenören räknade med, eller om det går åt mindre material.

Men även i fastprisfallet så får du betala extra för oförutsedda saker. Och ibland så kan det finnas specifika friskrivningar. Ett vanligt typfall är om det ingår en grund med markarbeten i en husentrprenad, då är dert vanligt med en skrivnig i stil med att priset gäller för upp till 200 ton grus. Vilket låter betryggande. Men i många fall räcker det bara till att bygga ett hus på en redan asfalterad lastbilsparkering.

Om det däremot är ett arbete på löpande räkning så dbeiterar entrprenören dig för faktisk tid, och för materialkostnader. Offerten i de fall man får en sådan, är i så fall en kostnadsuppskattning. Enl. konsumenttjänstlagen så får ett uppskattat pris överskridas max 15%.

Men även här gäller att oförutsedda händelser och friskrivningar kan göra att kostnaden går upp rejält.

Oavsett vilken avtalsform du har så får inte byggaren utföra fördyrande åtgärder utan att först fråga dig. Men OM arbetet måste utföras skyndsamt (typ de står där med dyra maskiner och "upptäcker" att de behöver 1000 ton till just precis nu), så får de köra på, men måste meddela dig snarast. Det duger alltså inte att komma med oförutsedda kostnader som en överraskning på slutfakturan.

Fastpris är bra om du har en tydlig budget, det får inte kosta mer än X kronor. Men eftersom byggaren tar en risk så lägger de alltid på en riskpremie (10 - 25%) på ett fastpris.

Löpande kostnader, gärna kombinerat med en kostnadsuppskattning, blir oftast billigare. Under förutsättning att man kan lita på entreprenören, så att tidssedlarna stämmer. Men här finsn givetvis en risk att kostnaderna skenar iväg.

I praktiken så är man inte så väl skyddad mot kostnadsökningar med fastpris heller. Entreprenörer har ofta en enorm kreativitet när det gäller att komma på oförutsedda kostnader, ifall arbetet av någon anledning blir dyrare än beräknat.
 
Redigerat:
Oavsett vilken prismodell du använder, se till att ni använder Hantverkaravtalet, det går att ladda ner på konsumentverket. Detta kontrakt skall vara det som reglerar affären, inte hantverkarens offert. Fyll i ALLA rutor i detta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.