Är detta nyponbuskar med bär som är lämpliga att göra nyponsoppa på?
Rätt tid att plocka?
Hur brukar ni göra?
Tänkte att det kanske kan vara ett lämpligt helgprojekt med barnen.
tacksam för tips
Rätt tid att plocka?
Hur brukar ni göra?
Tänkte att det kanske kan vara ett lämpligt helgprojekt med barnen.
tacksam för tips
J
Jerald Stuartson
Husägare
· Stockholm
· 544 inlägg
Jerald Stuartson
Husägare
- Stockholm
- 544 inlägg
Man kan göra nyponsoppa på alla sorters nypon. Dock är vissa mer eller mindre goda.
Det där ser ut som stenros och ger en god soppa. Jag tycker de ska plockas när de är verkligen djupröda i färgen, alltså rejält mogna. Enligt bilden verkar de okej att plocka.
Handskar är rekommenderat samt kläder som man inte är rädd om, det är lätt att riva sönder kläder och händer.
Det där ser ut som stenros och ger en god soppa. Jag tycker de ska plockas när de är verkligen djupröda i färgen, alltså rejält mogna. Enligt bilden verkar de okej att plocka.
Handskar är rekommenderat samt kläder som man inte är rädd om, det är lätt att riva sönder kläder och händer.
Det där är inte en vresros, de har plattare nypon och tunnare tätare taggar.
J
Jerald Stuartson
Husägare
· Stockholm
· 544 inlägg
Jerald Stuartson
Husägare
- Stockholm
- 544 inlägg
Jag brukar dela på hälften och torka i en "svamptork". Jag tar inte bort kärnor för det är för mycket pill och jobb. Sen när jag väl tillagar soppan av de torkade nyponen så silar jag bort kärnorna istället. Silar efter jag mixat soppan.A Andy_44 skrev:
Ser ut som vanligt "nypon" (floran listar dussintalet liknande vilda rosor i sverige) Går fint att göra nyponsoppa på. Plocka nu innan nyponen blir dåliga, kärna ur, torka och mal till pulver. För djupare smak kan en del av dem rostas lätt i ugn.
Nu har jag inte gjort det själv. Men vad jag mins kokar man dem och passerar. Vill man spara så funkar det ju att frysa.