Sommaren 2023 bytte jag ut en gammal Siemens glaskeramikhäll (trasig) mot en Siemens induktionshäll. Nu efter 18 månader är den nya tio gånger repigare än vad den gamla var efter 18 års användning. Jag har använt precis samma stekpannor och kastruller. Det är nya, fräscha grejer, inte det minsta smutsiga under och jag känner absolut ingenting vasst på undersidan.

Ska det vara såhär illa med en häll för 8000 kr? Har jag fått ett måndagsex? Är kvalitén på glaset sämre idag än förr om åren? Är glaset på induktionshällar känsligare än på glaskeramik? Båda var märkta med "Schott Ceran" - är det skillnad ändå?

Vissa modeller, typ denna (bild), har ett rutnät av grå prickar, gissningsvis med samma "material" på gråfärgen som de runda ringarna som markerar zonerna på andra modeller. Tycka vad man vill om det utseendet, men det borde väl skydda mot repor då det väl är lite upphöjt och på så vis gör att kastruller och stekpannor inte vidrör glaset...?
 
  • Siemens induktionshäll med rutnät av grå prickar och rödbelysta kontroller framtill, Schott Ceran glas, diskuterad för repkänslighet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Helt off topic men ..
Jag lägger bakplåtspapper under stekpannan...inga repor inget fettstänk, easy on easy off 🤓
 
  • Gilla
Danne824 och 1 till
  • Laddar…
BirgitS
Kungen_283746 Kungen_283746 skrev:
Är glaset på induktionshällar känsligare än på glaskeramik?
Det är samma sorts glas. Men visst kan någon ha fått för sig att prispressa glaset under åren som gått så att det numera finns billigare och sämre glas.
 
Vår häll är 24 år och är fortfarande relativt repfri. Hopplöst omodern, men den fungerar felfritt. Den har den sk beläggningen.

Glashäll med svart beläggning, slät yta och få repor, trots 24 års ålder. Omodern design men fungerar felfritt, reflektioner av kök och lampor syns.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Såg den i en annan tråd, @arneri68. Väldigt fin skick. Typ sådär var min förra.

Ovanligt mönster. Är det "i glaset" eller små upphöjnader som man känner med nageln?
 
De sitter i glaset, men flaken är lätt upphöjda. Vet inte om de har någon betydelse. Precis som med armbandsur och mobiltelefoner finns olika hårdhet av glaset. Glaset är märkt med namnet Schott ceran 642. Många hällar använder Schott ceran, men det tycks finnas olika hårdhet etc.

Jag brukar inte hasa stekpannan över hällen när jag flippar mat.

https://www.schott-ceran.com/en/products#hob
 
  • Gilla
Kungen_283746
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.