Hej.

Jag behöver göra något åt vårt uppvärmningssystem innan vintern och skulle vara mycket tacksam för lite råd, tankar och idéer om hur man kan lösa det. Här kommer en liten beskrivning över nuvarande hus och system:

Hus på landet i Skåne: 125m2 uppe, 100 i källaren samt 60m2 garage som endast underhållsvärms med en radiator.

System: vattenburet system som till största delen värms av IVT luft/vattenpump. Denna är kopplad till en gammal ved/dubbelpanna från -65. Till pannan är det också kopplat en separat elpanna. Elpannan används inte, så när det är kallare än ca -1 så eldar jag ved utan ackumulatortank. Total elförbrukning i snitt de senaste tre åren: 14 000kwh. Vedåtgång ca 4000m3/år.

Problem: Med två småbarn i huset går det inte passa en sådan smidig vedpanna som inte värmer mer vatten än tankens 120l. Det ryker in innan pannan kommer upp i temperatur och det vill man inte utsätta barnen för. Dessutom har avtappningskranen blivit utsliten så den går inte att få tät utan att modifiera den. Den gamla trefas-cirkulationspumpen läcker och jag vågar inte öppna den igen av rädsla för att det gamla synglaset spricker. Dessutom måste man elda ofta i pannan när det är kallt (typ vart fjärde timme), vilket man inte riktigt orkar med spädbarn hemma.

Ett annat problem är att det inte finns någon styrning mellan elpannan och värmepumpen, det vill säga man kan inte få dem att samverka. En sista anledning till byte är miljöaspekten. Jag skulle gärna vilja ha mer effektiv och miljövänlig förbränning.

Eget förslag: Jag funderar på att köpa en ny vedpanna (antingen Värmebaronen eller Baxi) med sugande fläkt. Till detta vill jag koppla två tankar, kanske 750l + 500 l. 500-litertanken ska innehålla en elpatron; VVB och inkoppling av värmepumpen. Kan man koppla en värmepump till hälften av 500litertanken? Klarar en 7kw värmepump att värma så mycket vatten? Enligt IVT ska man inte värma mer än 300l med en sådan värmepump. Hur skulle ekonomin bli i en sådan lösning? Skulle det vara smartare att köra veden mot en 1000-literstank och koppla den till en 300-literstank med VVB och elpatron mot vilken värmepumpen arbetar? Hur ska systemen kopplas för att de ska bli lättanvända? Måste jag sätta kulventiler kring den stora tanken och koppla bort den del av säsongen då jag inte eldar? Tänk gärna fritt!

Jag är jättenöjd med värmepumpen som klarar att värma huset 9-10 månader om året. Jag har inget emot att såga upp lite ved och bära ned den i källaren. De tre senaste åren har jag fyllt upp förrådet i källaren med ved från vedboden på våren och sedan har jag klarat hela vintern med denna ved.

Finns det andra förslag på lösningar? Det alla installatörer verkar vilja är att jag direkt ska köpa en ny utedel med en tillhörande innedel. Denna lösning blir ca 20 000kr dyrare, samt medför antagligen en betydligt högre elräkning eftersom elpannan måste stötta upp värmepumpen. Dessutom försvinner ju möjligheten att värma huset riktigt billigt med ved när det är riktigt kallt. En sista aspekt är ju elpriserna, ingen vet ju hur det blir i framtiden men ved kommer man nog alltid att kunna skaffa billigt eftersom jag redan har vedbod, motorsåg, sågskyddsutrustning och släp.

Jag är ytterst tacksam om någon orkar svara på detta lååånga inlägg. :)
Mvh Marcus
 
Jag kanske ska tillägga att värmepumpen värmer både tappvatten och radiatorvatten. Tappvattnet spetsvärms sedan från ca 40 grader till 62 i en Nibe extern VVB.
 
Oj.. 4000m3/år i ved.. Då förstår jag att det är jobbigt att elda..

Tycker du ska skaffa flispanna.. 😁
 
  • Gilla
camaro1969 och 2 till
  • Laddar…
Förlåt - menar såklart 4m3. Sorry - ha ha. :D Jag var bra trött på konferensen i morse...
 
Redigerat:
En modern bra panna med väl tilltagen tank är oändligt mycket bekvämare än en gammal kombipanna. Du klarar dig förmodligen med att elda en gång var annan dag, och har du tillräckligt stor tank kan du elda när du har möjlighet och tid och inte när du måste. Jag har 2000 liter och det är i minsta laget, men det funkar bra. Eldar ca 16-17 m3 per år, bara ved till uppvärming och vvb, i Dalarna.
 
  • Gilla
ReverendM
  • Laddar…
Tack. Är det någon som kopplat värmepump till ett vedsystem med ackumulatortankar? Hur?
 
Du får kanske bättre svar på värmepumpsforum.
 
Krilleman
ReverendM skrev:
Tack. Är det någon som kopplat värmepump till ett vedsystem med ackumulatortankar? Hur?
Ja, jag har gjort det, men värmepumpsfirman kopplade VP till tank (precis som vedpanna men i separata anslutningar) och jag kopplade in vedpannan med laddomaten till samma tankar + resten av radiatorsystemet. Kunden hade takvärme innan.

Hur det hela slutade med drift och dylikt kan jag inte svara på då kunden sålde huset straxt efter vi var färdiga.

Men det var ingen vanlig värmepump. Någon annan kan antagligen detta med VP mycket bättre än mig. Dock så kommer jag inte ihåg märket. Men den var bara hälften så stor som en "vanlig" VP då dess uppgift vara att bara mata värme till tank.

Jag har bara installerat denna anläggningen hos just denna kunden. Och det verkar vara det enda i sitt slag då jag aldrig hört talas om detta förfarandet i andra sammanhang?!
 
Tack för svar. Får hit ännu en installatör imorgon. Får se om man får samma tips igen: glöm ved och köp ny innerdel och utedel för 90 000 och glöm eldningen? :) Få verkar intresserade av denna ekonomiska lösning...
 
Nu har jag fått offert från tre olika installatörer. Jag kan inte riktigt förstå dem. Samtliga tre offerter är på ca 130 000kr med inräknad rot. Samtliga firmor beräknar att arbetet tar fyra dagar.

När jag räknar ut kostnaden för delarna hos Rinkaby Rör (samma delar som ingår i offerten från installatörerna) så kostar delarna 58 000kr inklusive allt. Arbetskostnaden är 500kr/h men blir inte påslaget lite väääääl stoooort då? Särskilt med tanke på att kostnadsförslaget är på 130 000 inklusive allt med avdragen rot?

Kostnaden för arbete plus påslag är då 130 000 – 58 000kr = 71 000kr. Det låter lite högt för ett arbete de själva uppskattar ta fyra dagar????
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.