Jag har ännu inte begärt något skarpt anbud och som jämförelse vet jag heller inte vad en motsvarande Fröling kostar. Om man vill sälja är alla priser förhandlingsbara. Jag blev så glad att någon leverantör äntligen ville ha en dialog med mig att jag har glömt att fråga om det finns någon installation i Sverige än.
 
_ap_
Kan direkt säga att på en Fröling finns det inga förhandlings möjligheter
då dom har samma prislista till alla.
Lyckades iallafall inte, annat än 5% om man betalar inom 7dagar från leverans,
men det gäller oxå alla.
 
Jag saluför Overdahl.
Kan det vara något?
Sände dig ett meddelande förut. Då jag inte vill göra reklam här. PGA Då är det inget forum längre!
M.S
 
_ap_
Nu är man lite nyfiken igen, hur går det med inköpen?
 
Radio och tidningar är fulla av meddelanden om vilket tvärstopp det är i ekonomin i hela Europa. Alla länder tar fram gigantiska krispaket för att stimulera ekonomin och marknaden. Alla försäljningssiffror sjunker drastiskt.

Men det är en paradox!

Ingen (i varje fall inte många) vill sälja något! Av fyra tillfrågade betonggjuterier är det till exempel bara en som visat intresse av att sälja betongväggarna till flisförrådet. På annan tråd har jag läst om någon som ville ha offert på värmepump – av 10 tillfrågade var det knappt någon som svarade spontant.

Visst, har jag fått fler offerter och prisuppgifter på flisanläggningen men inte i den omfattning som jag räknat med. Hittar jag ingen godtagbar lösning nu, bygger jag huset men kör med min gamla utrustning ett år till och väntar tills alla stöddiga, mätta och dästa leverantörer har gjort konkurs.

Hoppas att lågkonjunkturen blir djup och långvarig, då kanske det blir köparens marknad.
 
Har du kollat med http://www.stahlsplat.net/ vad dom kan leverera?
Micke är bra att prata med och dom utvecklar fortfarande sina produkter.


Jag har en gammal Vallsta stoker som nu är ca 30år och går än.

Mathias
 
Ståhls produkter är ju "egentligen" Iwabo (Naturenergi numera MetroTherm).
Jag köper reservdelar till min Iwaboanläggning från dom.
 
Tack för tipset - webbplatsen visar på intressanta komponenter - jag ska se om det går att plocka ihop ett alternativ. Och om företaget vill sälja något?
 
Ja och nej, det har kommit ur det med ett nära samarbete nu. Finns många här omkring som har flis. Jag bor ju tex granne med Bruks.
Har lite erfarenhet själv om olika förråd och brännare.
Vet inte hur aktiv Micke är med mail och sånt. Men han är bra att prata med på telefon.
Vet att dom har satt in en ny pannanlägning i ett gammalt behandlings hem här. Tror att det är det du ser på bilderna med 2st brännare.
Tyckte han sa att en brännare ger ca 50kw.

Mvh
Mathias


bax skrev:
Ståhls produkter är ju "egentligen" Iwabo (Naturenergi numera MetroTherm).
Jag köper reservdelar till min Iwaboanläggning från dom.
 
*bump*

Nåt nytt att rapportera?
 
_ap_
Då det var länge sedan Greybird var online svara jag för han.
Det blev Gotfire brännare i kombination med Arimax panna.
Han kommer säkert svara själv då det brinner.. och det är nära.. ;)
 
_ap_ skrev:
Då det var länge sedan Greybird var online svara jag för han.
Det blev Gotfire brännare i kombination med Arimax panna.
Han kommer säkert svara själv då det brinner.. och det är nära.. ;)
Gotfire + Arimax. Jaha, där ser man. Den kombinationen känner jag till ;)
 
Om jag får svara själv så är läget följande:

Bygget är klart så när som på plåtslageriet runt skorstenen.

All utrustning är monterad och kulverten nerlagd. På tisdag/onsdag kommer rörmokarna och kopplar in pannan.
 
Bump!!!


Hur går det!?
 
Så snart pannan var på plats fick jag god hjälp att installera skruvar och stoker. Dessvärre var det en dålig bruksanvisning som helt sakande väsentliga delar men det upptäckte jag inte förrän det senare var dags att sätta igång systemet.

Så klart att projektet blev lite försenat men 15/10 kunde jag tända i pannan. Men det var bara för att se att rörmokeriet fungerade. Det var först nu som jag kom åt att isolera ackumulatortanken. 27/10 startade fliseldningen på allvar.


Det har gått åt mycket flis men så har det också varit kallt och vi tycker att vi haft varmare i huset trots kylan ute. Den här anläggningen har ju större kapacitet än den tidigare

Det är bekvämt att ha hela flisförrådet tillgängligt. Avståndet mellan vägg och rännan blev som jag tänkt mig och lagom för att lätt kunna ösa ner i rännan. Hydraulskraporna fungerar bra om jag inte öser i för mycket då de har en tendens att klättra upp flisen. Lutningen för förrådsskruven in till fallschaket hade säkert kunnat vara lite större om det behövts.

Med den fliskvalitet som jag har i vinter fungerar inte asklådan under brännaren. Ingen aska ramlar ner i lådan utan det blir en kaka ovanpå gallret. Kakan växer dag för dag och när den blir för hög blir värmen för hög på röret och överhettningsskyddet löser ut. Det innebär att jag får ta bort askkakan över brännargallret var 3:e dag. En gång i veckan har jag askat ur pannan och en gång i månaden har jag sotat konvektorerna

Jag har sett hela den här vintern som en inkörningsperiod och ändrat termostaterna efter hand. Vi förberedde ackumulatortanken med dykrör på olika nivåer och jag har flyttat ner termostaten som startar fliseldningen och höjt temperaturen så att eldningen ska hinna komma igång och leverera hetvatten innan tanken blivit helt ”kall” och värmepumpen startar.

Fliseldningen och värmepumpen samverkar automatiskt och sömlöst. Om toppnivån i tanken blir kallare än inställt värde startar värmepumpen och går tills tanken på nytt når upp till inställd temperatur.

Det sitter en strömbrytare som stoppar skruvarna om man öppnar luckan ovanför fallschaktet eller över brännaren. Brytaren för luckan över fallschaktet har en period förorsakat många stopp innan jag kom på orsaken. För övrigt har jag inte haft så många stopp och de som varit har varit befogade eftersom det varit en del grova bitar i flisen.

Jag har modifierat systemet med en strömbrytare som tillfälligt eliminerar luckströmbrytarna. Annars kan Du inte manuellt köra skruvarna och se resultatet vid fastkörningar och liknande.

Förrådsskruven kan man ändra riktning på med hjälp av frekvensomriktaren. För att ändra riktning på stokerskruven måst man skifta faserna (klumpigt). Jag har satt in en brytare fram/back så att jag kan köra skruven baklänges vid behov.

Larmlampan har jag förlängt till en lampa utanpå väggen men det kan ju gå en hel dag mellan var gång jag ser pannrummet. Därför håller jag på att installera en sändare så att jag får ett SMS när larmet löst ut.

Jag har också plintat upp alla intressanta signaler från systemet och kommer att kunna ta in dem i en dator och logga hur systemet fungerar.

Jag ser att mina bilder är lite för stora och återkommer strax.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.