Det var lite svårt att få till en vettig rubrik på detta. Det handlar inte direkt om någon möbel men väl om arbetsteknik eller metodik som kan tillämpas vid möbelsnickeri. Bakgrunden är den att jag äntligen har tagit mig tid att bryna upp stämjärnen som jag köpte i somras. Nu skall jag bara fixa till en vettig förvaringsplats för dem. Jag tänkte göra det ganska enkelt, en utdragbar hylla med en ribba mitt på som har spår för stämjärnen så de kan ligga någorlunda snyggt och lätt åtkomligt. Först funderade jag på att bara köra upp spåren i bordssågen eller fräsbordet men eftersom jag nyligen bevisade att jag har en hel del att lära när det gäller det här med att "stämjärna" så såg jag möjligheten till att öva lite.

Jag gjorde markeringar på en lagom lång ribba och märkte ut för respektive stämjärn. Sedan tog jag det bredaste stänjärnet och högg i linjen, noga med att hålla den vinklade delen av eggen mot det som skall bort. Därefter tog jag försiktigt bort lite mot linjen med ett mindre stämjärn och fick på så sätt ett litet spår för sågen (syns till vänster på bild 1). Sedan sågade jag utan problem ner till lämpligt djup. Det gick otroligt mycket lättare att få sågen att "starta" på rätt ställe när jag hade ett bra spår att utgå ifrån. Kanten till spåret blev faktiskt knivskarp, på bilderna har jag fasat av lite med stämjärnet men det syns lite på hörnan i högra kanten nederst/hitåt där jag inte varit med stämjärnet.

Att stämma ur mellan spåren gick lätt men när jag kom ner till den tänkta botten så blev jag lite fundersam. Hur gör man bäst för att få det snyggt och jämt här? Jag antar att det är nu man plockar fram en av sina grundhyvlar? Men om det inte finns någon lämplig sådan inom räckhåll, dvs ingen alls?

Som synes på bilderna nedan så är bottnen ganska ojämn och "flisig" pga de grova fibrerna (furu). Skall jag bara skrapa och "hyvla" så gott det gå med stämjärnet? Att använda fil är väl fusk? (Inget kul iallafall.) Att vända på fiberriktningen är lite sent att tänka på nu.

IMG_0185.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


IMG_0186.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Finishen är naturligtvis inte det minsta viktigt i detta fallet men jag tänkte att det var ett bra tillfälle att få lära sig något på vägen.
 
Fräs kommer inte på fråga antar jag?
 
:D
Nja, jag hade ju kunnat göra alltihopa med fräsen från början men nu handlade det mer om att lära mig en annan teknik. Så tyvärr, det tipset tar jag inte till mig denna gång. ;)

EDIT: Men visst blir jag sugen på den manuella varianten: http://hyvlar.se/handhyvlar/Simshyvlar/grundklots
 
Redigerat:
Rätt metod är en "kärringtand" eller grundklots som det hette i din länk. Men det kommer säkert att bli bra att "hyvla" med ett stämjärn.
 
Har provat detta med en grundhyvel, det blir slätt och fint, väldigt slätt måste jag säga, jag vart förvånad när jag provade, visserligen med en äldre modell av Stanley. Men det är väldigt lätta att jobba med en grundkloss. Jo, jag vet, det är svårt att bestämma om det ska heta grundhyvel eller grundkloss....
 
S
Man klarar sig rätt långt med stämjärnet också...
Märk av på båda sidorna och skär dig in från vardera hållet, lite i taget så att ytan blir fin. Underlättar om du först hugger rent i hörnet så att fibrerna är av.
Stämjärnet behöver så klart vara vasst och gärna eggvinkeln åt det spetsigare hållet när det är mjuk trä som furu.

För övrigt så brukar det räcka att lägga en vinkelhake och ritsa med stämjärnet eller en märkkniv innan sågningen.
 
En fil.
 
Sinuslinus metod är nog den bästa om inte den snabbaste i alla fall. Efter som du nu inte äger en grundkloss. Så får man ta vad man har utan att det är "fusk"

Tänker berätta om en liten rolig anekdot från när jag jobbade på skansens möbelfabrik. Jag höll på att på att göra flera på rad. En tre mm bred skåra ca 2 cm lång och genomgående i en bit trä som var 20mm tjock. Det ända jag hade att till gå var en väldigt för stor hand drill (en sådan med armstöd) och en tre mm borr. Så jag borrade hål längs en ritsad linje sedan borrade jag i en vinkel för att få bort så mycket matreal som möjligt och jag vickade borren längs skåran. Framför mig stod två väldigt intresserade 10-12 åriga killar och bara gapade och stirrade med stora ögon när jag började borra i vinkel och vicka på borren medans jag borrade. Jag försökte så att säga fräsa ur dom där skårorna jag behövde. Efter en stunds gapande och stirrande så frågade den ena killen om man fick göra så där. För deras träslöjdslärare hade sagt att man borrar rakt uppifrån och ner.

Då sa jag att det finns inget rätt eller fel när man snickrar bara olika sätt att nå sitt mål. Då vart dom väldigt glada och sa att det tänkte dom säga till sin träslöjdslärare.

Så fila/slipa på du Jac
 
En Simshyvel (shoulder plane) är nog inte stabilare än en grundkloss utan det är faktiskt tvärt om. Grundklos är utan tvekan ett riktigt bra precisions instrument. Fast i det här fallet hade det inte spelat någon roll vilket man valt.

Pär
 
Tack för all input så långt. Jag fick själv en ide som jag provade lite i morse och det visar sig att det blir ganska bra bara genom att skrapa med stämjärnet ungefär som en sickel. Jag drar det alltså höger <-> vänster i spåret längs med fibrerna med järnet stående i princip 90 grader mot ytan. Det funkar nog tillräckligt bra här men blir svårare ju smalare spåren blir. Dessutom blir det nog allt för tröttsamt om det rör sig om längre spår än dessa.

Kul anekdot Pär, stackars slöjdlärare som antagligen bara försökte lära barnen att inte bryta av borret varje gång. :) Jag håller med om att det oftast inte finns något rätt eller fel om man bara uppnår önskat resultat. Men i just detta fallet så tyckte jag metoden var intressantare än resultatet. Dessutom tänkte jag att det kunde vara kul att se lite fler metod-trådar i denna forumdel. Jag har annars inga religiösa eller andra skäl till att välja bort fil eller fräs. Jag har bara börjat bli alltmer förtjust i känslan och ljudet som uppstår när man skär av fibrerna i trät. Sedan kan skärandet utföras med stämjärn, hyvel, kniv eller något annat. Fräsen skär väl förvisso också men ljudet och känslan är minst sagt annorlunda. Någonstans läste jag förresten att allt bara handlar om att ha en vass egg. De flesta verktyg är bara olika typer av hållare till någon egg. Sandpapper t.ex. är bara just en hållare för små vassa eggar.

Naturligtvis så behöver jag absolut en grundhyvel framöver, jag är inte alls svår att övertyga. Men just nu försöker jag behärska mig och låta bli att köpa ytterligare ett verktyg för att kunna bygga förvaring åt andra verktyg. (Som dessutom naturligtvis bara tar 10-15 minuter att trimma in ;) ) Det slog mig att det borde gå ganska lätt att göra något själv också - antagligen på 10-15 minuter ;). Naturligtvis visar det sig att många andra redan tänkt samma sak, tex: http://lumberjocks.com/projects/33456

Tack också för tipset om simshyvlarna. Jag har inte lagt märke till att det finns så pass smala sådana. Även om de nog inte känns helt rätt just här så måste jag säga att även dessa ger en viss längtan. De är ju otroligt vackra om inte annat.

Paul Sellers var ny för mig, hur kan jag ha missat honom tidigare. Den fattigmansroutern var ju både genial och rolig. Det måste jag nog faktiskt ta och prova! Jag hittade för övrigt också hans hemsida med ganska många andra videos: http://paulsellers.com/videos/
 
När man diskuterar sånt här måste man definiera vad målet egentligen är, annars spretar diskussionen lätt iväg åt olika håll. Är det primära syftet att få en jämn botten i urtagen, eller är det primära syftet att hitta en anledning att köpa ett exklusivt verktyg?

Gäller det att få en jämn botten i hålen så hade i alla fall jag tagit en vanlig fil och filat det jämnt. Det hade gått på kortare tid än vad det tagit att starta datorn.

Vill man köpa nya fina verktyg har jag inte mycket att bidra med, men både
jac skrev:
[bild]EDIT: Men visst blir jag sugen på den manuella varianten: [länk]
och
PrinsValium skrev:
Det finns ju den här varianten också, lite beroende på hur stort och vilken form spåret har.
[länk]
verkar ju jättefina.

Det som är så bra med sådan exklusiva verktyg är att då blir det som ett självspelande piano. Man måste då bygga en hållare till de nya verktygen, vilket kräver ytterligare typer av verktyg. Sen går det av sig självt.

Paul Sellers tips var bra, men det extra arbete det medför är mer motiverat i och med att hans urtag inte gick genom hela ämnet. TS har ju genomgående urtag, och då är det lättare att komma till.
 
andersmc skrev:
När man diskuterar sånt här måste man definiera vad målet egentligen är, annars spretar diskussionen lätt iväg åt olika håll. Är det primära syftet att få en jämn botten i urtagen, eller är det primära syftet att hitta en anledning att köpa ett exklusivt verktyg?
...
Jo, det har du helt rätt i, inte helt lätt att veta vad jag egentligen tänkte från början. Nu var mitt syfte med tråden mest att få en diskussion om metoder snarare än att lösa ett faktiskt problem. I just detta fall spelar det dessutom ingen roll hur botten på spåren ser ut egentligen. Stämjärnen lär ju ligga kvar i sina spår oavsett.

Jag tycker att alla svar har varit bra. Den kanske självklara(?) lösningen du påpekat om att använda en fil tyckte jag bara inte var något kul men antagligen den vettigaste. Men vi kan väl bara för sakens skull anta att spåren inte hade varit genomgående. :)

För ovanlighetens skull var jag faktiskt denna gång INTE ute efter motiveringar att köpa ett nytt verktyg även om det inte är något ovanligt när det gäller mig...
 
Intressant tråd. Spontant är ju ett vasst stämjärn det enklaste att ha till hands. Sedan beror ju skärtekniken lite på hur mycket utrymme som finns. Som man kan se på den speciella hyveln har den en vinklad egg. Det är också min spontana tanke: att försöka hålla stämjärnet snett, men föra det i linje med spåret (vinkelrätt träbiten). På så vis skär man av fibrer som inte ligger helt parallellt med ytan, fibrer som är på väg uppåt eller neråt, speciellt i lös fur (just det, furu, utan dialekt).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.