Vi är med i en budgivning på en (eller flera) tomter utanför Göteborg. Den "bästa" ligger innanför en annan tomt så det blir en skaftväg på ca 25m fram till tomten från gatan där VA finns.
Vad kan man gissa att merkostnaden blir för denna tomt med avseende på att anlägga en liten väg samt att dra VA mm dessa extra 25m?
Det är berg i dagen på hela dessa 25m dessutom så det måste ju sprängas ner!
Hur stor (bredd och djup) rörgrav brukar behövas för anslutningar till en tomt?
Tomten ute vid gatan har sämre sol och utsikt men slipper extrakostnaderna ovan.
 
Vår sprängare pratade om 5-600 kr/m när man spränger rörgravar.
 
Tror att det handlar om mer pengar tyvärr  :'(. Först har du en etableringskostnad för ca 25 000 SEK. Då ingår normalt 20 enheter (en enhet = 1 m3 berg). Därutöver betalade vi 575 SEK/enhet. När man spränger rörgrav skall man ju komma ner till frostfritt så en enhet per meter räcker inte. För oss gick det åt 39 enheter för ca 8 meter. Sen tillkommer rörläggning och återfyllnad plus ev borttransport av massor. Dessutom måste du anlita en besiktningsman för intillliggande fastigheter (ca 2-4000 per fastighet). Genrellt kan du alltid räkna med att det blir dyrare än vad man hade tänkt sig...
Å andra sidan så är ju faktiskt tomten otroligt viktig för helheten. Det kanske är värt att satsa de där extra stålarna på tomten och dra ner lite på matierialet invändigt i huset. Lycka till!
 
Daniel:
När man spränger rörgravar går man sällan ner till frostfritt (=ofta ca 100-180cm) utan istället spränger man grundare och isolerar rören med exempelvis cellplast. Det är betydligt dyrare att spränga djupt än brett per kubikmeter räknat, också mer komplicerat med sten som kilar osv.

Så spräng grunt och isolera, och lägg gärna med en liten värmekabel om man är osäker.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.