Hej,

Om ni bilar upp utrymme för VP-rör och dosor i putsad betongvägg, vad brukar ni då sedan använda för material för att fylla i utrymmena kring dosorna samt för att täcka över VP-rören? Använder ni husfix, betong, puts eller nått annat?

Tack på förhand!
 
VP-rören häftar fast bra i spackel, då behöver man inte sätta särskilt mycket förankring.
 
Funkar det verkligen? Spackel är väl inte så hållbart att det lämpar sig att läggas i tjockare skikt? Sitter verkligen dosor och rör fast ordentligt då? Jag trodde bara man använde spackel som "sista lager" för att få en fin finish...
 
Gipsbruk
 
Lagnings bruk eller putsbruk, men se till att vattna först så att bruket verkligen fäster i underlaget.
 
Tack!

Vad jag vet finns det flera sorters putsbruk (A-bruk, KC-bruk etc). Är det någon speciell sort som är lämplig?

Och slutligen, om man använder putsbruk, måste det då inte härda och torka under lång tid (veckor) innan ytan kan målas?
 
Hur brukar ni göra i trä då? Byta hel skiva eller bara påta dit lite träbitar å spackel?
 
NyfikenVit skrev:
Funkar det verkligen? Spackel är väl inte så hållbart att det lämpar sig att läggas i tjockare skikt? Sitter verkligen dosor och rör fast ordentligt då? Jag trodde bara man använde spackel som "sista lager" för att få en fin finish...
Det funkar bra om man låter det torka lager efter lager.
 
I trä, gips, spånskiva sågar man ur det man behöver för att för dit rör/dosor sedan sätter man en (några) "reglar" på insidan som man skruvar fast i den befintliga väggen sedan skruvar man tillbaka ( i nya "reglarna") den bit man sågat ur och spacklar i skarven.
Bruket behöver några dagar, max en vecka.
 
En följdfråga:

Hur gör elektriker vanligtvis vid arbeten av den här typen där det krävs flera mindre moment där man måste vänta en tid mellan varje moment (tex på att puts/husfix/etc måste torka). Om ni tex ska sätta upp två nya apparatdosor i betongvägg och behöver bila ut utrymme för detta samt VP-rör, hur gör ni vanligtvis då? Tittar ni förbi en timme en dag, och sedan några timmar ett par dagar senare när det går att påbörja nästa moment?

Och tar alla elektriker uppdrag där det ingår att bila upp utrymme för rör och dosor (samt att täcka igen), eller låter elektrikern vanligtvis en byggnadsarbetare göra allt som inte har direkt med elen att göra?
 
"På min tid" (f-n vad det lät mossigt) i början på 90-talet bilade/spårade elisen ur och la dit rören, sedan fick snickarn/murarn sätta skivor resp putsa.
Elektriker kan inte sånt,;)
 
Oftast bilar, sågar, fräser mm vi. sedan lägger vi rör/dosor, fäster rör/dosor samt "grovlappar". Det funkar oftast mycket dåligt om nån annan ska bila, det blir för djupt, för grunt, fel sälle osv. Ibland lagar även snickare, murare eller målare. Dvs. man anpassar sig från fall till fall
 
elmont skrev:
...fel ställe
Finns det några konkreta regler, anvisningar eller normer för sånt eller är det bara en fråga om "tycke och smak"? Vore lite kul att veta om "fel ställe" varierar från elektriker till elektriker eller om det faktiskt finns ett "rätt sätt". Särskilt som man själv både fräst och bilat flera gånger och då valt den "smidigaste och snyggaste" lösningen! ;)
 
Det vore också intressant att veta vad ni anser är "lagom djupt" för spår till 16 mm respektive 20 mm VP-rör? Och sen är det väl sällan så att det blir exakt lika djupt överallt när man fräser/bilar, så inom vilket spann ska djupet hålla sig (tex 20-25 mm)?
 
Rätt placering är där det kommer att fungera även när man möblerar om, om 3 år.
Många tror att dom har den ultimata lösningen färdig, men alla som varit gift i några år vet att det inte är sant.
Ett av dom mest typiska med elinstalationer är att "rätt" kan variera från fall till fall det beror helt på omständigheterna. Det är därför det är så svårt att skriva en handledning i installations arbetet. Till skillnad mot säkerhetsföreskrifterna. Problemen vid "hembilning" är ofta svårigheten att se helheten, är det bara ett uttag som ska sättas upp är det naturligtvis enkelt men ofta är det "större" än så.
Dubbla rörets diameter kan vara ett ok djup, det blir även lite enklare att lappa om inte spåret är för grunt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.