Hej
Bor i ett hus byggt -76 med ett fristående garage+förråd.

Nu funderar jag lite kring el för framtida behov och vissa mer akuta behov.

Det är så här:
Mätarskåpet sitter i Garaget, från mätarskåpet tycks det enbart gå 4mm² från mätarskåpet till huset är inte det väl klent när huvudsäkringarna är på 25A? Borde denna bytas, är rädd att det innebär grävning mm. Vilken dimension borde det vara?

Från centralen i huset går en grupp tillbaka till garaget (10A) vilket uppenbart är väl klent till garaget när man vill köra frysbox + högtryckstvätt och några lampor, den säkringen har en förmåga att lösa ut stup i kvarten.
Så lite mer uttag och säkringar hade ju varit positivt till garaget.
Till vintern måste även en billaddare installeras på garaget.

Min tanke är att be elis sätta en ny central i garaget och skippa "återmatningen" av en grupp inifrån huset och på så sätt få fler grupper och även möjlighet till 3-fas. Detta skåp hade ju då behövt hämta sin matning i samma plint som huset.
Sedan kan en elbilsladdare anslutas till den nya centralen i Garaget, eller skulle det vara godkänt med installation av elbilsladdaren rätt in i mätarskåpet på utgående kopplingsplint?

Sedan tänker jag lite på framtiden funderingar finns på friggebod och/eller attefallshus och då ska ju det också ha el, nu börjar det kännas som mätarskåpet inte riktigt räcker till i plats, ska elis få till det snyggt lär han ju vara magiker i så fall? Ska man istället be om en kopplingsbox utanför mätarskåpet där man kan mata eventuella framtida centraler ifrån?

Tack på förhand!
 
Det är ovanligt med 4 mm² i villor så titta en gång till. Mät diametern med skjutmått eller försök hitta en märkning. Skulle det vara 4 mm² så behöver man tumregelmässigt säkra den max 20 A, men det kan även gå med 25 A beroende på hur kabeln är förlagd.

Angående utbyggnaden så tycker jag dina tankar är sunda. Det är så man bör göra. Om plinten i mätarskåpet inte räcker till så går det att lösa på olika sätt, dvs det är en fråga för elfirman. Jag ser ju inte ditt mätarskåp framför mig här. Man kan t.ex använda den nya elcentralen i garaget som fördelningsplint till friggebod och elbil om det är besvärligt att lösa i mätarskåpet.
 
Fick diametern till 2.3 mm med skjutmåttet, pen-ledaren är en tejpad kopparmantel men vad jag förstår så är det vanligt i äldre installationer.
Kabeln in i huset ska väl inte behöva vara så lång, det är max 3-4 meter fågelvägen mellan mätarskåpet till centralen i huset men den ska ju ner i backen å vända, troligen genom betongplattan som huset står på också så den är ju bedömnings vis rätt tråkig att byta, dock ligger den iaf den synliga delen i ett 25mm VP rör men ingen vet ju hur bra sakerna sitter fast efter nästan 50 år samt möjligheten att dra nya trådar.

Känns riktigt sniket med 4mm² när man läser att det bör vara 6mm² + 10mm² som pen idag koppar va väl inte ens dyrt på 70 talet?
 
S Sebastian Eriksson skrev:
Känns riktigt sniket med 4mm² när man läser att det bör vara 6mm² + 10mm² som pen idag koppar va väl inte ens dyrt på 70 talet?
Regeln om minst 10 mm² som pen kom på 90-talet så det är inte konstigt. Men visst är det snålt att inte ens dra 6 mm².
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.