Har ett litet problem på en Electrolux kylskåp. Vattnet som normalt ska rinna ner och in i dräneringshålet hamnar utanför avrinningsspåret. Dräneringshålet är rengjort, inga problem där.
Den första bilden med de röda cirklarna är precis det som händer, det gäller för vissa vattendroppar och bildar en liten pöl på hörnet av glashyllan. Vattendropparna verkar röra sig in mot sidoväggen och sedan ner. Det samlas också ibland vattendroppar inuti den rödmarkerade pilen. Andra bilden visar lite mer detaljerat hur vattendropparna samlas på hörnet.
Ibland händer detta även på vänster sida av avrinningsspåret dvs andra sidan. Vilka potentiella orsaker kan det finnas till problemet?
Den första bilden med de röda cirklarna är precis det som händer, det gäller för vissa vattendroppar och bildar en liten pöl på hörnet av glashyllan. Vattendropparna verkar röra sig in mot sidoväggen och sedan ner. Det samlas också ibland vattendroppar inuti den rödmarkerade pilen. Andra bilden visar lite mer detaljerat hur vattendropparna samlas på hörnet.
Ibland händer detta även på vänster sida av avrinningsspåret dvs andra sidan. Vilka potentiella orsaker kan det finnas till problemet?
En gissning är att det bildats is bakom plasten och det leder kyla betydligt bättre än luft/plast och därför blir det kallt längre ut efter sidoväggen än avsiktligt.
En väg att prova är att stänga av kyl(/frysen?) under flertal dygn med öppen dörr(ar) så att all is som har samlats bakom i plasten under åren kan smälta och rinna undan (ned på golvet - så lägg något som kan absorbera, typ flytta/rulla upp hela skåpet på en badlakan - det kanske handlar om någon enstaka dl vatten som hittar ned efter väggsidorna. är det också fryskabinett full av frost så kan det bli en hel del mer med vatten som måste tas om hand. - du måste stänga av hela kyl/frysen - att tex. låta frysdelen fortsätta att gå (om det är med dubbel kompressor) så är det inte säkert att det tinar den delen som ger droppen på sidorna fast kyldelen är avstängd-
---
När det är plastvägg bakom sådär så brukar det vara en kyl/frys-kombination med en enda kompressor och temperaturen bakom plastväggen når ofta inte över 0 grader även om det smälter på framsidan då beroende på konstruktion kan det vara samma slinga som kommer från frys-kabinettet där avslutande delen av frys-slingan går bakom väggen i en serpentin och med avpassad isolering så att det blir lagom kallt i kyldelen fast rören bakom plastväggen kan vara -18 grader C kalla...
En väg att prova är att stänga av kyl(/frysen?) under flertal dygn med öppen dörr(ar) så att all is som har samlats bakom i plasten under åren kan smälta och rinna undan (ned på golvet - så lägg något som kan absorbera, typ flytta/rulla upp hela skåpet på en badlakan - det kanske handlar om någon enstaka dl vatten som hittar ned efter väggsidorna. är det också fryskabinett full av frost så kan det bli en hel del mer med vatten som måste tas om hand. - du måste stänga av hela kyl/frysen - att tex. låta frysdelen fortsätta att gå (om det är med dubbel kompressor) så är det inte säkert att det tinar den delen som ger droppen på sidorna fast kyldelen är avstängd-
---
När det är plastvägg bakom sådär så brukar det vara en kyl/frys-kombination med en enda kompressor och temperaturen bakom plastväggen når ofta inte över 0 grader även om det smälter på framsidan då beroende på konstruktion kan det vara samma slinga som kommer från frys-kabinettet där avslutande delen av frys-slingan går bakom väggen i en serpentin och med avpassad isolering så att det blir lagom kallt i kyldelen fast rören bakom plastväggen kan vara -18 grader C kalla...
Väldigt intressant! Så kan det vara. Kan tilläga att det är en kyl/frys med en kompressor som är ca 9 månader gammalt. Detta uppstår främst när det är lagom mycket varor i kylskåpet. När det är ett fåtal varor eller tomt så blir det inte ett problem.
9 månader låter lite för nytt för att det skall vara ett problem med is på 'baksidan' av plasten...
men om problemen ökar med mängden matvaror så beror det på att den större mängden matvarorna helt enkelt avger mer med fukt samtidigt (fukt vandrar genom plastpåsar, fryspåsar kanske lite mindre) och mer att kyla om de stoppas in varma med längre gångtider och kallare ytor.
har ingen bra lösning på det mer än att stoppa in matvarorna i mer fukttäta kärl och att labba med temperaturen lite.
men om problemen ökar med mängden matvaror så beror det på att den större mängden matvarorna helt enkelt avger mer med fukt samtidigt (fukt vandrar genom plastpåsar, fryspåsar kanske lite mindre) och mer att kyla om de stoppas in varma med längre gångtider och kallare ytor.
har ingen bra lösning på det mer än att stoppa in matvarorna i mer fukttäta kärl och att labba med temperaturen lite.
Precis, det är som du säger att problemet ökar med mängden matvaror. Får undersöka det här lite mer. Först tänkte jag att kylskåpet lutar lite och därför går vattendropparna lite snett, men så är inte fallet utan den står helt rak. Temperaturen är på +6 för närvarande, får ändra lite och se hur det påverkar.X xxargs skrev:9 månader låter lite för nytt för att det skall vara ett problem med is på 'baksidan' av plasten...
men om problemen ökar med mängden matvaror så beror det på att den större mängden matvarorna helt enkelt avger mer med fukt samtidigt (fukt vandrar genom plastpåsar, fryspåsar kanske lite mindre) och mer att kyla om de stoppas in varma med längre gångtider och kallare ytor.
har ingen bra lösning på det mer än att stoppa in matvarorna i mer fukttäta kärl och att labba med temperaturen lite.
Tycker personligen att 6 grader är lite väl varmt - prova att ställa ned temperaturen lite mer så kanske bakväggen med kylning håller sig kallare och fukten samlar sig bättre på denna och inte i väggarna i anslutning till bakväggen.
Håller man kring 2 grader C så kan tex. mjölk hålla mer än dubbla tiden mot vad som anges som bäst före-datum. Däremot är det kanske inte det bästa för grönsaker när det är så kallt och där bör man mäta per våningsplan och för det mesta är de översta våningsplanen märkbar till betydligt varmare än den nedre delen.
Håller man kring 2 grader C så kan tex. mjölk hålla mer än dubbla tiden mot vad som anges som bäst före-datum. Däremot är det kanske inte det bästa för grönsaker när det är så kallt och där bör man mäta per våningsplan och för det mesta är de översta våningsplanen märkbar till betydligt varmare än den nedre delen.
MultiMan
Medlem
· Västernorrland
· 5 503 inlägg
MultiMan
Medlem
- Västernorrland
- 5 503 inlägg
Jag kör 4 C, mätt på hylla i mitten. Det ger månadslång hållbarhet på mjölk men ingenting fryser ändå. Nu är väl moderna skåp bättre med fördelningen av kylan kanske, så det funkar med 2 C. Mitt är från 1998.
Jag skulle kolla upp att skåpet står 100% i lod och våg.
Verkar ju som det lutar lite framåt och till höger.
Mitt skåp ser likadant ut och jag har inte det problemet.
Har dessutom 4 grader i det, dropparna på bakväggen är is till nån dm ovanför rännan.
Verkar ju som det lutar lite framåt och till höger.
Mitt skåp ser likadant ut och jag har inte det problemet.
Har dessutom 4 grader i det, dropparna på bakväggen är is till nån dm ovanför rännan.