F
Jag skulle behöva mäta luftflödet i mina frånluftsdon. Kanalerna är 125mm men hela don fästet är 150mm:
En vit, cirkulär dörrstopp eller väggskydd på en vit yta för att förhindra handtagsskador.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Soliduct hyr ju ut dessa som verkar smidiga som täcker över hela donet:
https://soliduct.se/luftflodesmatare-uthyrning.htm

Men ganska dyrt och jag tänker att det vore bra att ha hemma. Ibland vill man ju städa donen och denna typen är ju svåra att "återställa" när man väl skruvat på dem. Att hyra varje gång blir dyrt.

Så jag undrar om någon känner till en alternativ mätare som gör jobbet? Det finns ju massa kinamätare ex:
https://www.amazon.se/s?k=digital+anemometer&crid=32QW8VLYLB85G&sprefix=digital+anemometer,aps,415&ref=nb_sb_noss_1

https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/matinstrument/vindmatare/vindmatare-p48710


Digital anemometer; mäter vindhastighet och temperatur; svartvit design; LCD-skärm; portabel; knappar för funktioner.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Problemet med dessa är ju att man behöver skruva av "plattan" på donet och trycka in den men då blir det ju knepigt att justera in. Man kanske kunde tagit en bit kartong/papplåda som täcker donet som en kåpa och gjort ett hål och satt mätaren i? En slags DIY lösning? :crysmile:

Edit:
Det finns ju också något kallat Differensmätare. Hur fungerar dessa egentligen? https://www.proffsmagasinet.se/mati...-cAywxBJnDOovVtIOQTEi3WeWYutB7c4aAuzlEALw_wcB
 
Redigerat:
På fråga om differenstryckmätare:
Då måste du ha en strypnig att mäta differenstrycket, du mäter tryckskillnaden över strypningen. Jag har några iris-spjäll som jag mäter över typ https://soliduct.se/iris-100.htm som har inbyggda slangar för mätning. men jag försöker ju undvika strypningar för de genererar ljud men har man såna är det praktiskt. Man måste ju dock strypa för att kunna mäta flödet, det räcker inte bara att köpa ett spjäll och ha det öppet. Det finns även liknande mätdon att sätta i kanal men det blir bara skitiga, skapar ljud och gör det svårt att rensa kanalerna också. Man kan ju även köpa ett 2,5-4 mm pitotrör för att mäta i kanal eller använda liknande mätkrok för att mäta i donen men då behöver du K-faktorn för det specifika donet när du mäter över. Jag tycker nedanstånde kontruktion är enklare.

Hemmabyggd luftflödesmätare:
Kanske lite sent men detta kanske hjälper någon som har samma funderingar och vill bygga enkel luftflödesmätare:
  • 1. Jag skaffade en luftmätare med så stort hjul som möjligt jag valde PM6252A som är en vanlig mätare att få tag i med skaplig Kina-kvalitet. Du hittar den ex. vis på Amazon för 350-400 kr: https://www.amazon.se/Raguso-Vindmätare-Vindhastighetsmätare-Luftvolymmätning-Luftvolymmätare/dp/B0C4LMQTDD
  • 2. Sedan 3D-printade jag en adapter som passar mot vindmätaren, en kollega var så vänlig att CAD:a åt mig.. Jag lägger den bara mot adaptern när jag mäter, vill kunna vända på den beroende på om det är till-/frånluft jag mäter då mätaren/mäthjulet sannolikt är gjord att få vindtrycket från ett håll. Mätaren har en smidig min/max-funktion som gör att den sparar maximala värdet vid mätning så man behöver inte se displayen vilket är smidigt när man mäter i tak.
  • 3. Limmade fast adaptern på en 80 mm stos typ https://soliduct.se/ilx-80.htm
  • 4. Sedan en 80 mm muff ex. vis https://soliduct.se/vf-80.htm => 500 kr kostnad inkl. 3D-printerkostnaden (muta någon)
  • 5. Sedan kan man välja reduktioner eller adaptrar som man vill. I ditt fall hade jag valt en reduktion till 125 mm och sedan en reduktion till 160/200/250 mm beroende på vilka don du vill kunna mäta . Hade nog kompletterat med extra nippel och muff för att få lite höjd som man kan mäta över donen där de sitter och så den inte kväver donen. Har tätningslist längst ner på reduktionen så den tätar mot taket. Fattigmansversion av Testo, det stör mig att de är så dyra.

Sedan har jag en enkel omvandlingtabell från m/s -> volym då man får ut de mest exakta värden i m/s. Har inte referensmätt med ett "riktigt verktyg", vilket jag ska för att se hur exakt det blir och kompensera min skala. Det viktiga för mig är att få ungefärligt flöde och kontrollera att samma flöden bibehålls över tiden, speciellt balansen till-/frånluft som jag inte vill ska bli fel. Det blir ju lite tryckfall iom strypning vid mätning men det är sannolikt försumbart under 20 l/s för min del, jag ska testa med två mätare och se hur födet på de andra ventilerna förändras vid mätning. Se ex.vis. datablad för Lindab reduktion RCFU för att se tryckfall över reduktionsminskningar i ett eller flera steg:
https://www.lindab.se/globalassets/...tation/ads/se/technical/rcfu.pdf?v=1687077422

Bifogar bild på adapater och stosar 125 samt 160 mm.
Två öppna metallbehållare på ett vitt bord, bakgrund med soffa och kuddar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
Gazzi83
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.