Ska byta en halogen transformator som idag är kopplad till 4 spotlights á 20W och 12V till något för LED. Är det LED drivdon eller transformator jag ska ha och vad avgör?
 
I dag lär du inte hitta en ren transformator på marknaden.
 
Okej så drivdon då alltså. Vad är skillnaden?
 
Transformator är transformator, drivdon reglerar utspänning elektroniskt (typ switchande aggregat)
 
Det som kallas transformator i handeln är reglerade switchade enheter. Undrar du egentligen om du ska ha konstant ström eller spänning?
 
Vad dom kallar det i handeln är en sak och det kan i sig bero på bristande kunskap och ingen ingenjörsutbildning bakom disken

Här är en bra beskrivning av vad en transformator är för något (finns små som stora) 👍

https://sv.wikipedia.org/wiki/Transformator

Sedan kan man väl säga att även ett drivdon transformerar en spänning till en annan men med en klassisk transformator åsyftar man en manick som har koppartrådslindningar på primär respektive sekundärsidan
 
MrJay
De kallas för LED-drivdon eller LED-drivers. När du köper dessa behöver du också byta ut dina halogenspotlights, eftersom de inte är kompatibla med de nya drivdonen.
 
D Daniel 109 skrev:
Det som kallas transformator i handeln är reglerade switchade enheter. Undrar du egentligen om du ska ha konstant ström eller spänning?
Ja det är nog frågan
 
Det beror på vilken lampa du använder.
 
Tanken är att byta från halogen lampor till dimbara led MR16 GU5.3 för 12V ac/dc
 
Jag trodde alla lågspänning LED lampor var för likström. Då ska du ha en spänningsreglerad drivare. Det är mycket möjligt att led drivaren fungerar, om du hamnar inom rätt effektintervall.
 
  • Gilla
Jonas1888
  • Laddar…
Spänningreglerad =konstantspänningsdrivare?
 
Ja
 
I en LED lampa har du en lysdiod som är det som lyser. En lysdiod har egenskapen att den måste drivas av en strömbegränsad matning. Den har en tröskelspänning på ex. 3V. Om den matas med mindre än tröskelspänningen så går det ingen ström igenom den, den lyser ite.

Matas den med något över tröskelspänningen så drar den (teoretiskt) oändlig ström. Så höjer du din matning till ex. 3,1V så drar lysdioden flera 1000A om matningen skulle orka ge så mycket ström. Men lysdioden brinner då även upp (3,1V x 1000A = 3100W, värme).

Därför matar man den med en strömgenerator, en matning som ger ex. 350 mA, aldrig mer, en given lysdiod lyser max utan att förstöras vid 350mA, en annan typ kanske 500mA osv.

I en 12V "LED lampa" sitter det en liten strömgenerator som omvandlar din konstanta 12V spänning till konstant ström på ex. 350mA. Samma sak med en 230V LED lampa.

MR16 GU5.3 är från början en standad för 12 V halogenlampor, därför gör man LED lampor med den sockeln för 12V matning, som ersättningslampor.

Så länge du inte blandar in en dimmer så fungerar det oftast bra med en 12V transformator och 12V LED, bara transformatorn klarar den låga ström som LED drar.

Men blandar man in en dimmer så uppstår kompatibilitetsproblem. Mellan dimmern och transformatorn, och mellan transformatorn och LED drivern i själva lampan.

En dimmer fungerar genom att pulsa ut strömmen, vid 50% dimning skär den bort hälften av varje växelströmsperiod. En elektronisk transformator trivs inte med pulsad matning, Beroende på om det är första halvan eller andra halvan av växelströmsperioden som skärs bort så kan det blir strömspikar i transformatorn (påverkas av om dimmer reglerar på "framkant eller bakkant"). men transformatorn kommer dessutom att försöka ge konstant 12V ut även om matningen är "dålig", den tar bort dimningseffekten. En dimbar transformator "känner igen" pulsningen från en dimmer, och kommer att försöka efterlikna det på sin utmatade 12V. Men de kan vara olika bra på att "känna igen" olika dimmers.

Sedan blir det exakt samma problem i konstantström drivaren inne i LED lampan. Den kommer att försöka mata ut sina 350mA även om matningen till den är pulserande, men en dimbar LED känner igen pulserna och försöker blinka dioden med samma mönster.

Köper man en LED lampa som skall matas med ex. 350 mA konstant ström, så är det en lampa som inte har någon inbyggd ytterligare elektronik. Väljer man då en LED driver som kan mata ut denna konstanta ström. Och som dessutom har inbyggd dimmer. Så slippr man kompatibiltetsproblemen, så länge drivern är gjord för samma ström som LED lampan, och man inte kopplar in för många lampor (håller sig under angiven max effekt).
 
  • Gilla
avh67f
  • Laddar…
Fullt så ideala är inte lysdioder. Men poängen stämmer rätt bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.