Hej! Har en fråga! Vem är ansvarig om kompressorn till luft-vatten värmepumpen gick sönder 8 dagar innan tillträde? Vi vet inte om den var trasig eller ej under överlåtelseavtalet. I avtalet står det att fastigheten överlåts i det skick den är på kontraktsdagen. Kompressorn var 14 år gammal och hade kunnat gå sönder när som helst. Pumpen är 14 år gammal och köparen kräver 15300:- i ersättning för reparation.
Vad är det som gäller egentligen?
 
Den ska vara i samma skick som vid kontraktsdagen. Köparen har rätt att ha en fungerande pump om inte annat avtalats, dock inte nödvändigtvis en ny reservdel/pump men säljaren ska ges tillfälle att reparera om jag minns rätt.
 
  • Gilla
Flipbed
  • Laddar…
Cheesen
Det är säljarens ansvar, du säljer en fungerande pump om du inte avtalat något annat.

Men kolla om din hemförsäkring som du hade vid tillfället hade kunnat hjälpa dig.
 
Även om pumpen fungerade på kontraktsdagen så var den 14 år gammal. En 14 år gammal L/V VP har uppnått sin tekniska livslängd och är av mycket lite värde. Så det du ska betala till säljaren som "fixade" pumpen är allt utom restvärdet, restvärdet på pumpen skulle troligen vara kanske en tusenlapp.
Erbjud att vara med och betala en skälig summa för den "standardhöjning" du fått.
 
Detta är en fråga som då och då dyker upp till exempel på detta forum eller på Lawline Det är en bedömningsfråga vad som orsakat skadan. Så här säger lagstiftningen:
1
K4.png11 § ”Säljaren står faran för att fastigheten av våda skadas eller försämras medan den fortfarande är i säljarens besittning. ”

Detta förtydligas av kommentaren till lagstiftningen
”För att undersöka om en försämring skett jämförs fastighetens skick vid tillfället för avtalet med dess skick vid tillfället för tillträdet. Normalt slitage som uppstår på grund av säljarens användning av fastigheten under tiden från avtalet till tillträdet omfattas inte av paragrafen och sådant måste alltså köparen räkna med.”

Det är vanligt att en text som motsvarar lagstiftningen finns inskriven i köpekontraktet. Om det är så att säljaren medvetet skadat något är det säljarens ansvar. Om skadan beror på det som lagstiftaren kallar normalt slitage är det köparens ansvar. Detta ska tolkas, och vid tidigare diskussion har det inte kommit fram rättsfall som ger tydlig vägledning, vore intressant om någon har ett ett sådant exempel. Mycket beror nog på fastighetens skick och vad som framkommit vid undersökning före köp. Om det till exempel finns några garantier från säljaren ökar det säljarens ansvar. Om det som gått sönder är äldre och kanske nära genomsnittlig livslängd gäller det motsatta. I händelse av osäkerhet är det bästa troligen att söka någon form av kompromiss med delat ansvar.
 
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.