Hej!

Jag bor idag i hus med en Nibe frånluftsvärmepump och har alltid engagerat och intresserat mig stort i energibesparande åtgärder. Min nuvarande pump kan jag utan och innan och fick tidigt lära mig att ett typiskt misstag är att sänka värmen på termostaterna istället för vid pumpen Utan man skulle istället alltid se till att ha termostaterna "på fullt blås". Det vill säga helt enkelt ha en lägre framledningstemperatur.

Tycker detta funkat kanon de åren vi bott här, vi har alltid "lite för kallt" i huset generellt, men kompenserar detta med braskaminen och har på så sätt väldigt låga driftkostnader.

Nu har vi dock köpt ett äldre hus utrustat med Fjärrvärme och istället för golvvärme är det tre våningsplan med element.

När vi tillträdde huset noterar jag att ägaren kör fullt blås på mellanvåningen och men elementen helt avstängda på övre plan och sutterängplan.

Min fråga nu då är om jag bör tänka på samma sätt med Fjärrvärmen som jag gjorde med min Nibe? Det vill säga bör jag hellre i det här fallet dra upp alla element på max på alla våningar (vi kommer bo på alla våningar) och sen hålla ner framledningstempen på Fjärrvärmecentralen? (om det ens går?)

Vol
 
Fjärrvärme kan man reglera med termostaterna till större delen.

Men för bästa driftekonomi oberoende typ av värmekälla så är det tre huvudsteg som bör göras.

Steg 1:
Injustering av förinställningen på varje radiator så att det blir "rätt" tryckfall/flöde/difftemperatur över varje enhet.

Steg 2:
Injustering av centrala reglersystemet gällande värmekurvan (kurvlutningen och parallellförskjutningen), så att "lagom" framledningstemperatur erhålls oberoende utetemperaturen.

Steg 3:
Montering och injustering av termostaterna, så att de nästan börjar strypa flödet vid normala rumstemperaturen.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Här kommer ännu en fjärrvärmeägare och undrar om detta är något man kan göra själv (tips på anvisning?) och hur mycket sådan optimering kan tänkas ge på energiförbrukningen.
 
Det mesta man kan spara in på att trimma anläggningen är att det blir jämnare rumstemperatur.
Ju jämnare temperatur man har ju lägre temperatur kan man ha utan att det känns kallt.
 
Enklaste sättet att spara nån krona är väl att lära sig leva med lägre temperatur inomhus.
Själv vill jag helest ha 15 grader i sovrummet och inte mer än 20 grader i övrigt.
 
När jag installerade Fjärrvärme 2009 så valde jag till en fjärrkontroll som placerades i hallen (där fanns tidigare ett mekaniskt termostat så 2 ledare fanns redan) fjärrkontrollen reglerar så det är alltid 21° året runt. Är man några personer så reglerar centralen ner fram lednings temperaturen och när tempen sjunker möter den upp framledningstemp så 21° behålls.
 
Såvida det inte införs timbaserad debitering så är det knappast något man kan optimera på fjärrvärme. Du vill ha en viss temperatur och för det krävs en viss energi som har sitt pris.
 
Behöver inte vara en fjärrkontroll, utan det räcker med rumsgivare.

Det svåraste när det kommer till rumsgivare så är det att hitta den optimala placeringen.


Vi har en rumsgivare kopplas till vår fjv-central, har planerat givaren i källaren för att det är det optimala för oss.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.