Läste bar TS fråga och inga inlägg. Köksknivar är en i raden av många produkter som hypats något otroligt. - som om det vore en vetenskap och högst väsentligt avgörande huruvida maten kommer smaka gott eller ej. Detta såklart för att tillverkarna skall kunna överprissätta sina produkter.
Man får först fråga sig om man jobba som kock? Alltså hackar du 20kg morötter varje dag så är det bra ifall man har en såpass bra kniv som man slipper slipa varje dag, samt hitta en kniv med rätt ergonomi så det inte är jobbigt fysiskt.
Jag har aldrig kastat pengar på att köpa en svindyr japansk kökskniv, med billiga knivar har det gott jättebra att hacka morötterna och löken, eller skära köttet.
Slipa en kniv är busenkelt, se hur de gör på tv och gör samma hemma Slipa o titta sen på bladet om vinkeln är ok, o testa skära i tomaten o se om det går lätt eller ej.
Man får först fråga sig om man jobba som kock? Alltså hackar du 20kg morötter varje dag så är det bra ifall man har en såpass bra kniv som man slipper slipa varje dag, samt hitta en kniv med rätt ergonomi så det inte är jobbigt fysiskt.
Jag har aldrig kastat pengar på att köpa en svindyr japansk kökskniv, med billiga knivar har det gott jättebra att hacka morötterna och löken, eller skära köttet.
Slipa en kniv är busenkelt, se hur de gör på tv och gör samma hemma Slipa o titta sen på bladet om vinkeln är ok, o testa skära i tomaten o se om det går lätt eller ej.
Redigerat:
nattugglan11 skrev:Läste bar TS fråga och inga inlägg. Köksknivar är en i raden av många produkter som hypats något otroligt. - som om det vore en vetenskap och högst väsentligt avgörande huruvida maten kommer smaka gott eller ej. Detta såklart för att tillverkarna skall kunna överprissätta sina produkter.
Man får först fråga sig om man jobba som kock? Alltså hackar du 20kg morötter varje dag så är det bra ifall man har en såpass bra kniv som man slipper slipa varje dag, samt hitta en kniv med rätt ergonomi så det inte är jobbigt fysiskt.
Jag har aldrig kastat pengar på att köpa en svindyr japansk kökskniv, med billiga knivar har det gott jättebra att hacka morötterna och löken, eller skära köttet.
Slipa en kniv är busenkelt, se hur de gör på tv och gör samma hemma Slipa o titta sen på bladet om vinkeln är ok, o testa skära i tomaten o se om det går lätt eller ej.
Vad vill du ha sagt med detta???
Så du har aldrig köpt något "bättre" än vad som egentligen behövdes??...inget som du "nördat" in dig på??.....tycker det låter som Stig-Helmer som köpte badmintonset på macken när dom skulle motionsspela i sista filmen...."det duger åt mig"...
Sen har väl ingen här påstått att mat skulle smaka bättre om den är tillagad med en japansk kökskniv....ej heller att det inte skulle funka med ett billigare alternativ...vi diskuterar bara tjusningen i att använda och underhålla riktigt vassa köksknivar oavsett fabrikat....
Å det går jättebra att skruva skruvar med billigaste biltemaskruvmejseln, såga med alphatools 200:- cirkelsåg och måla fasaden med rusta-färg.nattugglan11 skrev:
Men hur kul är det, liksom?
Och om det inte går lätt, köper man en ny lika billig kniv igen då...?nattugglan11 skrev:
Campadre har kampanj på Kyocera-knivar....en del modeller är det väldigt bra pris på.....
Vilken är den högsta grit på slipsten ni slipat/slipar med?
Hur mycket "bättre" är det att ha ett högt grit???
Jag köpte en 1000/6000 sten och börjar få bra snits på eggen, är dock nyfiken på hur mycket "bättre" det kan bli med en 8 eller 10000 sten, om det är en relevant skillnad eller är det bara eggen som blir blankare?
Hur mycket "bättre" är det att ha ett högt grit???
Jag köpte en 1000/6000 sten och börjar få bra snits på eggen, är dock nyfiken på hur mycket "bättre" det kan bli med en 8 eller 10000 sten, om det är en relevant skillnad eller är det bara eggen som blir blankare?
Min finaste sten är 6000 och känner inte riktigt att jag behöver finare.
En kolstålskniv med en 6000 sten blir otroligt vass!
Ett problem med riktigt fina stenar (över 6000 om jag minns rätt) är att det inte finns någon standard för det.
Dvs en 10'000 sten kan skilja sig i grovlek mellan olika märken.
Skall dock nämna att jag inte har några jätte stora erfarenheter av knivslipning med japanska stenar.
En kolstålskniv med en 6000 sten blir otroligt vass!
Ett problem med riktigt fina stenar (över 6000 om jag minns rätt) är att det inte finns någon standard för det.
Dvs en 10'000 sten kan skilja sig i grovlek mellan olika märken.
Skall dock nämna att jag inte har några jätte stora erfarenheter av knivslipning med japanska stenar.
Det kan ju bli samurajsvärd om man kör 10000-20000 i olika steg, men om det t ex är grönsaker du ska skära så vill man nog hålla sig runt 3000-6000 tror jag. 10000-20000 är nog bara nödvändigt om man vässar en riktig rakkniv (eller samurajsvärd som sagt, vilket är ett helt hantverk i sig). Har vässat med 10000. Blev blankt och fint men tillförde inte så mycket. Imo.
Tröttnade på mina obekväma Global knivar.
Lite nya leksaker inhandlade på eBay, Tradera och Järnia.
1000 stenen från King är relativt mjuk och 6000 stenen från Suehiro är lite hårdare.
Lite lurigt i början men ny blir knivarna nästan löjligt vassa.
Tvungen att baka lite baguetter...
Klassiska brödkniven från Victorinox.
Köpte även en ny skärbräda i teak från TripTrap när jag var i Danmark med jobbet.
Misono Sweden steel series.
Min första kolstålskniv.
Köptes begagnad från Tradera.
Blev otroligt vass efter lite jobb.
Återstår bara att tillverka en egen knivlist av något lämpligt träslag.
Och köpa lite fler knivar såklart.
Bara två till....
En japansk grönsakskniv (usuba) och en mindre skalkniv.
Funderar på en usuba i kolstål med det klassiska japanska handtaget och en "rostfri" skalkniv
Lite nya leksaker inhandlade på eBay, Tradera och Järnia.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
1000 stenen från King är relativt mjuk och 6000 stenen från Suehiro är lite hårdare.
Lite lurigt i början men ny blir knivarna nästan löjligt vassa.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Tvungen att baka lite baguetter...
Klassiska brödkniven från Victorinox.
Köpte även en ny skärbräda i teak från TripTrap när jag var i Danmark med jobbet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Misono Sweden steel series.
Min första kolstålskniv.
Köptes begagnad från Tradera.
Blev otroligt vass efter lite jobb.
Återstår bara att tillverka en egen knivlist av något lämpligt träslag.
Och köpa lite fler knivar såklart.
Bara två till....
En japansk grönsakskniv (usuba) och en mindre skalkniv.
Funderar på en usuba i kolstål med det klassiska japanska handtaget och en "rostfri" skalkniv
Redigerat:
Nice, vill bara tipsa om att Usuban är enkelslipad, så köp rätt för höger/vänsterhänt....alternativet är väl en Nakiri som är dubbelslipad....dom ser likadana ut förutom då eggen... läs mer HÄR
Clencut har en Nakiri i kolstål till ett ok pris... en Shiro Kamo för 795
Clencut har en Nakiri i kolstål till ett ok pris... en Shiro Kamo för 795
Var en Nakiri jag tänkte på.
Är vänsterhänt så blir svårt att hitta en Usuba för vettiga pengar även om det hade varit kul.
Nakirin från Cleancut har jag tittat lite på och verkar riktigt fin. Hade dock gärna känt på den i verkligheten först.
Tittat runt en hel del på eBay och finns ganska mycket för riktigt bra priser.
Dock svår att veta vad jag skall välja
Är vänsterhänt så blir svårt att hitta en Usuba för vettiga pengar även om det hade varit kul.
Nakirin från Cleancut har jag tittat lite på och verkar riktigt fin. Hade dock gärna känt på den i verkligheten först.
Tittat runt en hel del på eBay och finns ganska mycket för riktigt bra priser.
Dock svår att veta vad jag skall välja
Skulle köra japanesechefsknife, ryusen, hattori och shiki har sjyssta Nakiri där.GustavGBG skrev:Var en Nakiri jag tänkte på.
Är vänsterhänt så blir svårt att hitta en Usuba för vettiga pengar även om det hade varit kul.
Nakirin från Cleancut har jag tittat lite på och verkar riktigt fin. Hade dock gärna känt på den i verkligheten först.
Tittat runt en hel del på eBay och finns ganska mycket för riktigt bra priser.
Dock svår att veta vad jag skall välja