harry73
Varför skulle tallen inte få dö av åtgärden?
 
  • Gilla
Rickard Olsson
  • Laddar…
Mikael_L
Mikael_L skrev:
Lagtexten betyder helt enkelt:
Om lite grenar och rötter kan tas bort utan skada av betydelse så är det bara att göra det utan att ens meddela grannen om åtgärden.

Om det kan bli en skada av betydelse så (t.ex. att trädet dör) så måste grannen först beredas möjlighet att åtgärda själv.
T.ex flytta trädet/busken, kanske spänna upp det med spännband så det kommer in på rätt fastighet osv.
Jag ska också poängtera att jag inte på något sätt vet att det är såhär. Men visst är det åtminstone ett sätt att tolka den lagtexten?
 
  • Gilla
Rickard Olsson och 1 till
  • Laddar…
harry73
prototypen skrev:
så den där stackars tallen får stå upp och sluta hänga över tomtgränsen.
...
om trädstackarn ska få leva eller inte....
Ja låt oss tycka synd om tallen :D
Har man stora tallar i trädgården växer de mindre som ogräs (och behandlas så)
 
Grenar och rötter som sträcker sig in på sin mark har man rätt att ta bort, inget krusidull, problemet uppstår om man råkar ta död på trädet, tall är ett av några få trädslag som man i många kommuner inte ens får ta ner på sin egen tomtmark. Att ta ner en tall på annans mark otillåtet kan i värsta fall ge upp till 4 års fängelse.
Tall som växer sig stor och riskerar att falla mot hus skall tas ner, men kommunen måste ge sitt medgivande om man inte bor utanför detaljplanerat område.

köp en egen tall och sätt den snett in mot grannen!
 
Tur man har jordbruksfastighet, fast då har man nästan motsatt krav man SKA fälla träd....(skogsbruksplan)
Sedan ska vi hålla odlingslandskapet öppet, dvs mota bort träden.

Jaja, båda lägren i motvind

Protte
 
prototypen skrev:
Tur man har jordbruksfastighet, fast då har man nästan motsatt krav man SKA fälla träd....(skogsbruksplan)
Sedan ska vi hålla odlingslandskapet öppet, dvs mota bort träden.

Jaja, båda lägren i motvind

Protte
Vi som bor i rätt landsdel, slipper dessa trivialiteter, vi agerar först och tar inte så allvarligt på konsekvenserna.....:D
 
  • Gilla
Rickard Olsson
  • Laddar…
harry73
Pagno skrev:
Grenar och rötter som sträcker sig in på sin mark har man rätt att ta bort, inget krusidull, problemet uppstår om man råkar ta död på trädet,
Ett väldigt löst påstående man får ta bort dom om de är en olägenhet, men man ska ge ägaren möjlighet att utföra åtgärden OM det kan befaras leda till skada av betydelse för honom.
I slutänden är det domstolen som kan bestämma om du har en olägenhet eller om grannen har en skada av betydelse.
Pagno skrev:
tall är ett av några få trädslag som man i många kommuner inte ens får ta ner på sin egen tomtmark. Att ta ner en tall på annans mark otillåtet kan i värsta fall ge upp till 4 års fängelse.
Jag tror inte att tallen har en särställning bland träd. Möjligtvis ek eller andra ädellövträd.
Pagno skrev:
Tall som växer sig stor och riskerar att falla mot hus skall tas ner, men kommunen måste ge sitt medgivande om man inte bor utanför detaljplanerat område.
Jag påstår att man ofta inte behöver marklov för att fälla träd, men i de kommuner där man behöver det baseras det ofta på trädets omkrets eller diameter och inte på vilket träd det är.
Pagno skrev:
köp en egen tall och sätt den snett in mot grannen!
Väx upp
 
  • Gilla
Rickard Olsson
  • Laddar…
Jobbigt det här med tveksamma barrträd, det är aldrig bra för gransämjan...
 
  • Gilla
Lidd
  • Laddar…
Ett litet sammanfattat svar till #143

"Att man inte får fälla träd på grannens eller kommunens mark är uppenbart för de flesta. Vad många däremot inte känner till är att man också kan behöva lov för att fälla träd på sin egen tomt. För att undvika efterspel ska man kontakta kommunen där man bor och kontrollera med stadsbyggnads-kontoret/bygglovsenheten om det finns en detaljplan för området där man bor. Om området inte är detaljplanerat – eller K-märkt – finns inga hinder att fälla träd på sin egen tomt. Däremot kan kommunen ha allmänna rekommendationer om att bevara exempelvis ek, ädellövträd och tall. Om det finns en detaljplan anges där vad som gäller. Exempelvis kan man behöva ”marklov för trädfällning”. Detta söks hos kommunen som då väger allmänna intressen mot enskilda.

Björn Embrén, trädspecialist på trafikkontoret i Stockholm, konstaterar att problemen med olovlig avverkning
av träd har ökat."
Trädfällning – detta gäller:

"När stammen överstiger 10 eller 20 centimeter i diameter räknas det vanligen som ett träd.
Om du arrenderar tomten som ditt hus står på är du skyldig att kontakta markägaren innan du fäller ett träd.
Om du äger tomten som trädet står på ska du kontakta stadsbyggnadskontoret i kommunen för att kontrollera om det finns restriktioner i detaljplanen.
Normalt krävs inte marklov för att fälla träd på den egna tomten. Men kommunen får i detaljplan och områdesbestämmelser besluta att marklov krävs för att skydda natur- och kulturhistoriskt värdefulla miljöer.
I detaljplanen kan vissa träd som inte får lov att fällas vara markerade eller också finns generella bestämmelser.
För tomter som omfattas av strandskyddet gäller ofta särskilda regler.
Om man fäller ett träd utan lov är kommunens bygglovenhet skyldig att ingripa. Detta kan innebära att fastighetsägaren kan bli skyldig att betala en avgift. Föreläggande om återplantering av träd kan utgöra en del av påföljden.
Om man fäller träd på någon annans mark kan brottsrubriceringen bli grov skadegörelse och straffet upp till fyra års fängelse.
Grenar eller rötter som sträcker sig in på din tomt har du däremot rätt att ta bort i tomtgränsen."

Inte mina ord, men tro vad du vill harry, tall är ett träslag som har särställning. Marklov behövs i många kommuner för fällning, rötter och grenar får man ta bort om inte trädets innehavare gör det, resultatet blir detsamma, dött träd.
Växa har jag slutat med för länge sedan.
 
harry73
Kom med ett exempel där fall har en särställning bland andra träd
 
Det var väl en ovanligt korkad motion. Han säger ungefär såhär: Skogsägaren planterar gran isf tall för att tallplanteringen ofta misslyckas pga viltskador (älgar äter upp plantorna) ...det leder till att det växer fel sorts träd på marken, vilket leder till dålig ekonomi(!) -Tur att det blev avslag i kammaren.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Korkad? Tja, det är väl korkat att inse att ju färre tallplantor som planteras, desto hårdare blir betestrycket på de som sätts. Och att man måste investera pengar för att vinna i längden är ju också riktigt korkat. Det är ju mycket smartare att elda ljusen i båda ändorna.
 
Jag skall inte göra detta till en politisk debatt, men som skogsägare planterar jag det som ger bäst avkastning. Inget konstigt med det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.