Jag bor i en villa med ladugård/lada och ett annat uthus.

Huvudsäkringar och elmätare sitter på en stolpe i trädgården (gul). Här finns även en central med 3x3 porslinssäkringar. Tre stycken trefasgrupper alltså:
1. En grupp till bostadshuset (lila)
2. En grupp till ladugården (röd).
3. En grupp till ett kombinerat 3-fas och 1-fasuttag som sitter på utsidan av det elskåp där denna central sitter.
Alldeles intill ladan finns även ett uthus (blå) som används som carport, här finns ingen el idag.

Flygbild av en fastighet med markeringar för elsystem: villa (lila), ladugård (röd), elstolpe (gul), uthus/carport (blå).
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


I ladan finns sedan en central med 3x2 + 2 säkringar där en trefasgrupp för tillfället är ledig, och jag funderar nu på att byta den centralen, alternativt montera en undercentral i den delen av ladugården som användes som loge (delen närmast uthuset som saknar el). Här har jag bl a travers (3fas), frysbox, köttkvarn (3fas), köttbandsåg (3fas), viltkyl etcsamt kap/gersåg, 3-fas klyvsåg etc. Nuvarande central i ladan sitter allra längst söderut i byggnaden.

Har tröttnat på förlängningssladdar i ladan och vill ha upp uttag / fast ansluta de olika sakerna. Inte minst är jag livrädd att glömma koppla in frysboxen när jag använt förlängningssladden till nåt annat. Det är detta som är fokus just nu.

Men det finns även funderingar på att installera solceller, antingen på ladan eller på det lilla uthuset inom något år (taket måste i så fall bytas först), samt ev sätta in laddbox i det lilla uthuset (carporten) till framtida elbil.

Tänker därför att om jag nu ska montera upp uttag i ladan och sätta upp en undercentral etc som förser de uttagen, så ska det göras "framtidssäkert" för att förbereda för el till det lilla uthuset, samt solceller och eventuell laddbox, så att det inte behöver göras om inom nåt år.

Från den central som sitter vid elmätaren och till bostadshuset verkar det gå en 3x6mm2 + 6mm2 där den sistnämnda alltså är PEN-ledare. Jag har förstått att en PEN-ledare idag ska vara minst 10mm2, men att 6mm2 gällde tidigare. Denna elinstallationen är gjord 1980/1981.

Mellan centralen vid elmätaren och ladugården verkar PEN-ledaren vara 6mm2 där också, men fasledarna ser grövre ut. Eller rättare sagt, isoleringen är grövre, jag har inte mätt själva ledarna. Märkligt nog ser ytterhöljet på de båda kablarna som går från elstolpen till hus samt lada lika grova ut trots att fasledarna sedan ser större ut i ladan än i huset.

Så nu till mina funderingar:

Duger det att ha 4-ledare med 6mm PEN-ledare från mätarskåpet till ladugården, även om jag installerar solceller och eventuellt tar ström härifrån för att mata det lilla uthuset, där det i framtiden kan sitta laddbox (ev hamnar även solcellerna här p.g.a söderläge). Eller behöver denna kabel bytas ut mot 5x6mm2 d.v.s separera jord och nolla?

Borde den nuvarande elcentralen i ladugården bytas mot en större normcentral, eller kompletteras med en undercentral? Om man behåller den befintliga centralen och kompletterar med en undercentral i ladugården, kan man separera PE och N när man kopplar in den nya undercentralen så att man kan ha JFB i den?
Om jag matar undercentralen via en ledig 3-fasgrupp i den befintliga centralen som finns i ladan, räcker väl 5x2.5mm2 mellan dessa två centraler (ska kolla utlösningsvillkoren). En fördel med att ha en undercentral i andra änden av ladan blir att det blir betydligt mindre kabel att dra till de olika uttagen jämfört med om allt ska dras från en större central i byggnadens ena ände. Å andra sidan kommer dessa uttag vara säkrade på många ställen - Huvudsäkringar, centralen i elskåpet, ladugårdens huvudcentral och till sist i undercentralen.

En ny större central kan ju förvisso sättas mer centralt i ladugården.

Borde det lilla uthuset matas via ladugårdens central, antingen den befintliga eller eventuell ny undercentral (smidigt då byggnaderna är alldeles intill varandra), eller en kabel grävas ner direkt till mätarskåpet? I så fall får jag byta centralen som sitter direkt efter elmätaren, alternativt skippa det 3-fasuttag som idag sitter på skåpet och upptar en 3-fasgrupp i den centralen.

Behövs egentligen den central som sitter i mätarskåpet över huvud taget? med 6mm2-ledare kan man väl koppla de centraler som sitter i respektive hus direkt efter elmätaren (d.v.s endast avsäkrade av huvudsäkringarna).

Minigrävare finns, så det är egentligen ingen stor operation att gräva ner en egen kabel till det lilla uthuset, eller för den delen att byta kabeln mellan mätarskåpet och ladugården till en 5x6mm2.

Avslutningsvis vill jag säga att inkoppling givetvis kommer ske av behörig elektriker. I dagläget är jag dock endast i planeringsstadiet och vill få en bild över hur omfattande (och därmed dyrt) jobb som behöver göras för att det ska bli bra och framtidssäkert.

Elcentralen i ladugården:
Öppen elcentral med 3x2 porslinssäkringar och anslutna kablar i en ladugård.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Du behöver inte byta för sakens skull där du nu har moderna plastjordkablar typ EKKJ trots att den på din bild är från typ 60-talet. Att den verkar ha grövre fasledare beror på att de är sektorformade, trekantiga så att de fyller utrymmet bättre än runda sånt var vanligt vid den tiden även på klenare kablar som din. Är de oskadda är det inget problem att behålla dem även om sentida krav på PEN är minst 10 mm2.

Ett sätt i ditt fall kan vara att ordna parallellkoppling via rejäla dosor/kapslingar från där centralen i ladan sitter och vidare till andra änden där du gör samma avgrening till en ny central och vidare till uthuset med ytterligare en ny central. De nya delarna drar du då med tex 5G6 mm2 kabel och avgrening först där gamla kabeln kommer in vidare till centralen på bilden och mot andra änden ladan sen samma där med split till central och vidare mot uthuset. Övergången till femledare gör du i första dosan och sen kan du mata alla tre centralerna en befintlig och två nya på det sättet.

Du ser inte ut att ha några större avstånd mellan punkterna så det bör vara en ok lösning att göra även om du lägger till produktion i bortre delen. Du får ta upp det med den som ska utföra jobbet men lätt översiktligt ser det ut att vara rimligt ungefär som beskrivet ovan. Gå inte in på att avsäkra centraler efter varandra här utan lägg dem parallellt och helst med den kopplingen utanför och inte via trånga ibland olämpliga centralkapslingar.
 
  • Gilla
Benke123 och 2 till
  • Laddar…
Tack för ett toppen bra svar! Då vet jag ungefär vad som krävs, och det låter ju betydligt smartare att göra så.

Jag blir lite fundersam över varför man lagt de befintliga centralerna (bostadshus och lada) över säkringar i en central vid mätarskåpet, men det fanns väl skäl för det förmodar jag, och det finns väl ingen anledning att ta bort den.

Intressant att kabeln är så gammal. Elinstallationen ska vara gjord 1980, fram tills dess var det luftledningar in till ladan. Det är dock inte första gången som förra ägaren till huset har fått fram gammalt material i de omfattande renoveringar och tillbyggnaden han gjorde i början av 80-talet så jag är inte förvånad :p
 
Vad är storleken på dina mätarsäkringar? En gammal lantgård kanske t.o.m har gänga III som medger upp till 63 A mätarsäkringar? Då är din låda med huvudsäkringar motiverad för att skydda dina utgående ledningar från mätarskåpet. Men har du gänga II och max 25 A så kan du kanske ta bort dessa säkringar helt.
 
Huvudsäkringarna är 16A och det verkar vara vanlig storlek (ii) på hållarna. De är märkta 25A.
(Ser att glaset saknas på dem så de borde bytas ut).

Elcentral med flera huvudsäkringar på 16A och 25A, en saknar glas, i utomhusmiljö.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tre keramiska huvudsäkringar på rad, märkta 25A, på en smutsig vit yta, glaset saknas.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.