Hur är det med ersättning kolla på avtalet men vart inte klokare är summorna som står per timma eller dag?Mest nyfiken på vad som gäller när man är hemma å redo utan att behöva åka ut under jourtiden. Tack på förhand!
 
Redigerat:
Vid jour så tar vi alltid direkt betalt för 3 timmar, utöver det är det vanlig timdebitering. Tror inte att det är något mer firman tar (förutom bilersättning osv). Ingen har sagt att det är billigt med jourutryckningar. ;)

Edit: Eller menar du vad man som elektriker får för att ha jour?

//Patrik
 
Redigerat:
Om du är yrkesman inom el så skulle du nog ta och kolla upp denna fråga på fluxio.se för där häckar folk från alla grenar inom el, från lärlingar till företagare, konsulter och andra sakkunniga.
 
  • Gilla
Patrik_Hed
  • Laddar…
Det är skillnad på Jour och Beredskap också.

Jour innebär nästintill att du står/är på arbetsplatsen och ska börja jobba direkt.
Jour räknas oftast som arbetstid och ersätts som OB, dessutom gäller arbetstidslagarna, så man ska ha dygnsvila etc.

Beredskap ger att du har 1h inställelsetid. Du kan mao sitta hemma och köra in till jobbet när dom ringer.
Ersätta oftast som en summa för veckan, sen OB när man väl jobbar.


http://www.ledarna.se/sv/Chefsguider/Arbetsratt/Arbetstid/Vila-jour-och-beredskap/
http://www.unionen.se/sites/default/files/fragor_och_svar_om_arbetstid.pdf
 
Undrar som yrkesman vi har inte haft jour/beredskap förut så ville veta lite så allt blir rätt :). Det kommmer att vara redo på fredag till måndag med 2 timmars inställnings tid. Yas ska fråga på Fluxio också. Tack för svaren!
 
En bonus du får är att du enligt arbetstidslagen skall ha 72 timmar sammanhängande vila när beredskapsperioden är slut vilket oftast innebär att man byter på Torsdagar och får en ledig fredag eller måndag per beredskapsperiod.

Du har även rätt till sammanhängande dygnsvila så i fall du blir utkallad 03.00 så behöver (får) du inte vara på arbetsplatsen förrän 09.00.
 
  • Gilla
patrikjepp
  • Laddar…
Låter kanoners(y)
 
Notera att jag räknade lite fel, det är 36 timmar sammanhängande veckovila man *måste* ta ut:

Under varje sjudagarsperiod har medarbetaren rätt till minst 36 timmars sammanhängande ledighet. Lagen kräver inte att vilan ska infalla regelbundet. Det är tillräckligt att medarbetaren får vilan någon gång under varje sjudagarsperiod. Två viloperioder kan sammanföras. Längsta intervallet mellan två ledighetsperioder kan därför uppgå till elva dagar. Vilan ska dock så långt möjligt förläggas till veckoslut. Medarbetaren har inte rätt att avstå veckovilan. Det är en skyldighet för arbetsgivaren att se till att medarbetaren får veckovila. Veckovilan ska vara planerad i arbetstidsschemat. Beredskapstid får inte räknas in i veckovilan.Sjudagarsperioden behöver inte följa kalenderveckan. Även brutet kalenderdygn kan ingå i sjudagarsperioden.
Arbetsgivaren får tillfälligtvis göra avvikelse från regeln om veckovila om särskilt förhållande uppkommer som inte har kunnat förutses, till exempel vid olycksfall, sjukdom, maskinhaveri och liknande. Undantagssituationen ska ha karaktär av nödfall. Om arbetsgivaren tvingas utnyttja möjligheten till avvikelse ska medarbetaren ha kompensationsledigt i motsvarande mån.
Du har även 11 timmar sammanhängande dygnsvila som skall uppfyllas (notera att en beredskapspåringning bryter vilotiden så du inte vara på jobbet inom tidigast 11 timmar efter slutförd insats)

Alla anställda ska ha minst elva timmars sammanhängande ledighet per dygn, så kallad dygnsvila. Notera att dygnsvilan ska vara sammanhängande elva timmar, inte elva timmar sammanlagt. Tiden mellan midnatt och klockan fem ska ingå i dygnsvilan, så kallad nattvila.Om arbetets art, allmänhetens behov eller det finns andra särskilda omständigheter som innebär att arbetet måste bedrivas mellan klockan 24 och 05, får medarbetarna arbeta även på dessa tider på natten.
I dygnsvilan ska ingå all tid som inte är arbetstid, det vill säga ordinarie arbetstid, övertid, nödfallsövertid eller mertid vid deltidsanställning och jourtid. Dygnsvilan kan därför inte förenas med jour. Beredskapstid är inte arbetstid och bryter därför inte dygnsvilan. Om medarbetaren som har beredskap får arbeta, bryts förstås dygnsvilan.

Perioden om 24 timmar kan omfatta dygnet från klockan 0 till klockan 24 eller någon annan period om 24 timmar. Byte av period kan ske vid omläggning av scheman, men i övrigt ska perioden läggas ut efter ett fast system och tillämpas konsekvent
Den senare regeln tror jag det fuskas en hel del med, känns inte motiverat att stanna hemma till lunch i fall någon ringer strax före midnatt (då man ändå är vaken) och man kan avhjälpa felet på distans :)
 
  • Gilla
patrikjepp
  • Laddar…
kanon bra mkt bra insaxade texter nu förstår jag mer av alla lagar o kringel krångel(y).
 
Grottan: Exakt vart har du hittat texterna du saxat in?
Skulle vilja ha källa så man kan visa upp, google gav inte jättemycket, och insaxat i ett forum tror ja inte heller duger åt vissa även om det ser korrekt ut.
 
Låter ju ändå som en ganska gynnsam tolkning för arbetstagaren i detta fall.
Det är de reglerna vi numera går efter, men vet att vår "jourchef" fått dom från högre ort hos oss o ej hittat dom själv.
Vi har från årsskiftet 12-13 fått igenom veckovila, innan det hade vi ingen sådan. Tolka det som kollektivt lagbrott om man vill.... Nu ska vi bara få igenom dygnsvilan på ett bra sätt, som det är nu har vi inofficiell dygnsvila, alltså på pappret ingen men om det behövs så tar man ändå och ingen säger nått för alla vet att det är lag på det. Jobbar dock ej på ren elfirma utan som fastighetstekniker/reparatör.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.