1 189 läst · 13 svar
1k läst
13 svar
Jordfelsbrytare. Hur mycket skall den bryta ?
Bor i en nybyggd bostadsrättslägenhet och testade jordfelsbrytaren och det visade sig att många uttag och belysningar fortfarande var strömförande. Är det normalt? Enligt en elektriker jag har i släkten skall hela lägenheten bli strömlös.
Hobbyelektriker
· Värmland, Molkom
· 24 375 inlägg
Men 2004 upphörde det kravet. Om nybyggd betyder att lägenheten är (om)byggd de senaste åren så är det krav på JFB för uttag och belysningskretsar och några specifika områden som badrum, inkl dess golvvärme. Men normalt så skyddar man hela anläggningen.
Tusen tack för inlägg. Huset var klart för inflytt 2021 och det finns bara en JFB i lägenheten. Det finns alltså garanti på allt och jag har gjort en garantianmälan på detta till byggherren. Vill bara veta om jag är fel ute med detta då de inte svarat och kanske tycker att jag bara är en gnällgubbe.
Moderator
· Stockholm
· 52 316 inlägg
Det är inte så att det som inte bryts av jordfelsbrytaren sitter på personskyddsautomater? Det är då alltså en kombinerad säkring och jordfelsbrytare. De ser lite annorlunda ut än säkringarna, och har en liten testknapp.
Nja, undantaget att man kan utvidga befintlig elanläggning inom samma rum utan att installera JFB eller skyddsjorda finns ju fortfarande kvarBo.Siltberg skrev:
https://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/foreskrifter/elsak-fs-2022-1.pdf
Sista sidan.
Men då kommer gränslinjen vara när man anser att en renovering inte längre gäller ett befintligt rum och sånt.
Så det finns ju en gråskala här.
Själv tycker jag det inte är speciellt problematiskt, när någon totalrenoverar ett eller flera rum, eller en hel villa/lägenhet så sätter jag bara helt enkelt in JFB och skyddsjordat, det är liksom ingen som brukar ens ha någon synpunkt över detta (liten kostnad i sammanhanget).
Men i de fall jag komplettera med ett eller två uttag i ett befintligt ojordat rum, så sätter jag bara upp ojordat, helt odramatiskt.
Nej, du (och dina bekanta som upplyste om detta) har helt 100% rätt.L Lasse Bergman skrev:Tusen tack för inlägg. Huset var klart för inflytt 2021 och det finns bara en JFB i lägenheten. Det finns alltså garanti på allt och jag har gjort en garantianmälan på detta till byggherren. Vill bara veta om jag är fel ute med detta då de inte svarat och kanske tycker att jag bara är en gnällgubbe.
Sedan den 1 jan 2000 har det varit ett absolut krav på att jordfelsbrytare skyddar hela anläggningen vid en nyuppförd elanläggning (nyproduktion och större ombyggnad osv).
Detta var inte riktigt helt sant, inte absolut hela anläggningen är det krav på, och detaljer i kraven har ändrats lite då och då.
T.ex. har gruppledningar för endast belysning varit undantagna i vissa perioder, blockerade uttag har tolkats lite välvilligt ibland, fast ansluten utrustning, t.ex. en bergvärmepump kräver inte JFB och lite sånt.
Jag går inte genom allt, det är lite för drygt.
Men i princip kan man förenkla och säga att efter 1/1 2000 så har precis alla vanliga uttag varit tvungna att vara skyddade av JFB, och i princip även belysning i bostäder (då den nästan alltid ligger på samma säkringar som en del uttag).
Du hittar kravet t.ex. här
https://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/foreskrifter/elsak-fs-2008-1-konsoliderad.pdf
4kap 4§
Problemet är löst. Min hjärna är det som spökar då jag läste instruktionen i lägenhetspärmen där det står "Testa jordfelsbrytaren minst 2 ggr om året " Alltså singularis och min hjärna låste in sig på det. Tittade ordentligt i elskåpet och hittade en till JFB längst ner i skåpet och problemet löstes. Ber om ursäkt för att jag upptagit er tid.
Liknande trådar
-
Skall man bryta den vita färgen på en Skånelänga?
Stenhus -
Takbelysning i kök nuförtiden; snyggt och utbytbara ljuskällor?
Belysning -
Rookie-fråga: Knepig konstruktion - Hur skall jag tänka med ångspärr mot grunden?
Byggmaterial & Byggteknik -
Skorsten till öppen spis skallrar i vinden
Tak & Vind -
Hur byter man ljuskälla på denna?
El