Hej.

Byggde ett stall i somras med gjuten platta och 30 cm isolering i plattan. Hade bra med grus under men det är lera i marken.

Temperaturen i stallet kommer at vara runt 0 (+/- 10C) samt i sadelkammaren +10-+15 året runt.
Pga vissa oförutsedda händelser lades inte markisolering runt tre sidorna (det skall vara 5 cm tjockt och 60 cm ut enl. vad som sades) men på den fjärde sidan (som har lösdriftsdel och tak) lades isolering (120 cm ut x 7 cm tjockt).

Problemet är att få dit en traktor i höst och lägga isoleringen, vi skall ändå gräva om för markplanering på gården nästa sommar. Frågan är om man kan lägga isoleringen ovanpå marken (givetvis jämna ut så den ligger emot) och lägga stenar på så den inte blåser iväg under en vinter... Måste nämligen byta englasfönstren mot nya fönster och isolera vinden med.... samt jobba.... :wow:

Vad tror ni? Snart kommer vintern och tjälen... funkar det en vinter? Som nödlösning?
Bor i norrland så det kan bli -30 eller mer...

Tack för svar.
/M
 
förmodligen kommer inte randisoleringen hjälpa när du har en ouppvärmd platta iaf, tjälen kommer ändå ta sig in under plattan.
 
Men visst kommer det att fungera, markvärmen kommer att hålla frostfritt under isoleringen. Det har ringa betydelse hur djupt isoleringen ligger.
lägger man dessutom 120 cm in hörnen så blir det ännu bättre.

Protte
 
Från isoleringen utanför plattan går tjälen med en 45graders vinkel ner i marken, "om inte tjälen går igenom isoleringen". Så med 60 cm bred randisolering ytligt så skyddar man sig mot att 60cm djup tjäle går in under plattan. Hur många meter ligger tjälfritt på i norrland? Känns inte som att 60cm räcker!
 
Det beror väldigt mycket på när snön kommer. Får vi snö tidigt så kan det räcka men får vi en kall barrvinter så behöver man mer
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.