Hejsan!

En fråga jag har funderat på som någon kanske kan svara på. Om man har 16A inkommande men sedan har till exempel har 10st 10A säkringar i centralen hur går de ihopa, vet att man inte max belastar säkringsrna men väldigt snabbt när man adderar blir de ju mer än 16A. Och till exempel en vanlig jodfelsbrytare som jag sett har ju 40A inbyggd säkring men de kommer man också väldigt snabbt upp i, får man chansa hur mycket cirka belastning och höfta hur många säkringar på en jordfelsbrytar? Tänkte de kan väll inte skada att ha en förstor säkring på jordfelsbrytar till exempel 63+ för att kunna ta hela centralen om man nu inte vill ha de uppdelat.

Tack på förhand Mvh Mattias :)
 
Jag förstår inte riktigt problemet.
Det är ju precis som du säger. Om du belastar alla dina gruppsäkringar fullt så kommer huvudsäkringen gå. Så ser det ut i alla bostäder i hela landet, men huvudsäkringen är dimensionerad utifrån den tänkta maxbelastningen.

Du kan ha 1000 st 10A gruppsäkringar, med en brödrost på varje grupp, kopplat till en 10A huvudsäkring. Men du kan bara använda en brödrost åt gången.
 
  • Gilla
Mattias.S
  • Laddar…
Det enkla svaret är att huvudsäkringarna sätter gränsen för hur mycket effekt du kan ta ut.
Även om du har 10, 20 eller 30 gruppsäkringar på 10 A vardera så kan du inte ta ut mer effekt än vad dina huvudsäkringar tillåter. I princip 3680 W per fas, cirkus 11 kW totalt.
 
  • Gilla
Mattias.S
  • Laddar…
Du kan se det så här:
Inkommande säkringar t.ex. 3 st 16A är vad du har tillgång till och bestämmer dimension på matarkabel och central. För att du sedan inte ska behöva dra grova ledningar till alla lampor och uttag, så sätts en ny säkring på t.ex. 10A på varje förbrukargrupp t.ex. lampor och uttag i ett sovrum. Då kan du dra 10A till just den gruppen, men det förutsätter att du maximalt tar 6A (16-10 ) från den fasen i något annat rum.
 
  • Gilla
Mattias.S
  • Laddar…
Åh jag är med tack för alla bra svar !
Tyckte bara att de känns ju onödigt att säkra upp så mycket om man nu ändå inte kan använda det :p men vi hade ett problem här hemma att vi använde för många maskiner samtidigt så du gick jordfelsbrytaren för överlast som ligger på 40A, men inkommande säkring är på 25A hur kommer de sig att inte den gick före ?
 
Jordfelsbrytare bryter INTE för höga laster, den märkning som JFB har tex 40A är den last som den ska tåla utan att skadas. Löser en JFB så har du jordfel (kontakt mellan jord och nolla/fas) och inte överlast.
 
  • Gilla
EyEr0n och 3 till
  • Laddar…
A
"En jordfelsbrytare jämför hur mycket ström som går till lampor, apparater och annat som kopplats in, och hur mycket som kommer tillbaka. Det ska alltid vara lika mycket, annars försvinner det ström någonstans, till exempel genom en person som kommit åt en strömförande del. Då bryter jordfelsbrytaren snabbt strömmen."

https://faktabanken.nu/jordfelsbrytare.htm
 
  • Gilla
hempularen och 1 till
  • Laddar…
Som sagt en jordfelsbrytare löser inte ut vid 40A pga hög ström. Men det finns kombinerade jordfelsbrytare och säkringar. De kallas då personskyddsautomat. Vanligen har man personskyddsautomat om man vill skydda en grupp separat. Jag har ex. det på gruppen som försörjer ett utomhusuttag. Så att inte "stora" jordfelsbrytaren skall lösa ut och släcka hela huset om jag råkar tappa en skarvkabel i snödrivan. Personskyddsautomater finns oftast för 10 eller 16A.
 
  • Gilla
Mattias.S och 1 till
  • Laddar…
Har du många apparater igång samtidigt är det risk för att den sammanlagda naturliga läckströmmen överstiger JFBns utlösningsström.
 
  • Gilla
Mattias.S och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.