Blåser man rent med högtryckstvätt och skiten försvinner så kan det rimligen inte vara så tätt att vattnet står kvar? Det är ju mellanrum, det syns ju på bilderna. Sen att det är ganska litet så skit samlas är ju en annan sak men då får man väl hålla rent då.
Har man så stora glipor att normal skit ramlar igenom så ser ju det också illa ut och är nästan värre för det är ju det folk klagar över mest. Dessutom får man komma ihåg att det är trä, det är ett material som beter sig väldigt olika. Man kan normalt lägga det utan mellanrum för att det torkar isär men ett parti kanske inte gör det lika mycket och nästa parti kan man lägga med mellanrum och det torkar inte ihop alls och ja det finns inga regler.
Så i det stora hela ser det faktiskt ganska bra ut om det har legat ett tag och varit torrt nån vända. Ni får helt enkelt bara rengöra mer.
 
  • Gilla
Jotsat och 2 till
  • Laddar…
Marelg Marelg skrev:
Kan du utveckla? Hur kommer det sig att inte vattnet rinner ner _mellan_ brädorna pga att brädorna är är lagda med bästa sidan upp? Det kan väl endast bero på att mellanrummet är för litet och inget annat?
Nja, en bräda slår sig nästan alltid lite, dvs ena sidan konkav och andra konvex. Läggs trallen med bästa sidan upp kommer en del trallbrädor få konkav sida uppåt och då blir det en liten pool på uppsidan. Finns inga trallskruvar som orkar hålla emot den förändringen. Så det kommer alltid att finnas trallbrädor där vattnet står kvar.
Så även med 10mm springa så säger sannolikheten att på hälften av trallbrädorna kommer det att stå vatten kvar längre.
Och du har ca 1-2 mm springor på trallen på dina bilder efter en vinter, vilket kommer att bli 3-4 mm till sommaren och med tiden kommer den att behålla lite större avstånd.
 
  • Gilla
magnusgk och 4 till
  • Laddar…
Och jag har något år blåst med kompressorn, men det var överkurs.
 
Vänta till sommaren så är du nog glad att dina plank ligger så tätt.
 
  • Gilla
Qwerty952 och 2 till
  • Laddar…
Jag fick också rådet av en kompis att köra tätt, var troligen på hösten jag byggde och här är det inte jätte omsättning på byggmaterial så det var lite torkat redan...

I somras var första året med springor sen -04 :thinking:
Känns surt men kommer troligen att skrota däcket när jag ska bygga ut även om det är 5000 extra.

Då jag har en massa björkar runt huset så kommer jag lägga med springa
 
Tycker också det är helt fel gjort. Skall självklart läggas med springa och inte tätt.
 
  • Gilla
Marelg och 1 till
  • Laddar…
R RoBo skrev:
Tycker också det är helt fel gjort. Skall självklart läggas med springa och inte tätt.
Hur vet du innan hur trät beter sig då? Många lägger utan och en del med och procentuellt är det fler som klagar på för stora springor så hur ska man göra?
 
Jag la mina 145x34 trall kant i kant när de var blöta och nu blir det nästan 10 mm springor här och där... Ser inte jättesnyggt ut rent estetiskt men är jävligt smidigt då man vill sopa ned sand som barnen gärna drar med upp på altanen :)
Med det sagt så är trät levande material och vissa brädor drar ihop sig mer och andra mindre. Finns tyvärr ingen garanti. Så i teorin gjorde nog snickaren inte fel. Men i ditt fall och med en del träd i närheten som bösar så blir det ju ett problem när inte springorna blir tillräckligt breda :(

Som någon annan skrev så går det alltid att spåra med sänksåg t.ex. men det kommer ändra utseendet på altangolvet. Rent estetiskt så gillade jag trallen så som den såg ut nu på dina bilder... Men tråkigt med skräpet då såklart.
 
  • Gilla
Marelg
  • Laddar…
Marelg Marelg skrev:
Du menar att det är perfekt att det samlas massa vatten på vintern? Och att det är perfekt avstånd eftersom skiten fastnar och inte trillar igenom?
Att det samlas vatten på vintern beror nog på, dels att det inte är rengjort mellan springorna (det är ju trots allt mellanrum) och att trallen har fått lite u-form. Inte mycket att göra något åt när man lägger trätrall. Problemet existerar nog inte om man lägger komposit, för då kan man lägga med exakt det mellanrum man vill ha och formstabiliteten hos kompositen håller avståndet.
Jag har lagt mitt altangolv Vinkelrätt mot huset, vilket gör att u-formeffekten inte spelar någon roll.
 
Redigerat:
Jag har en känsla av att man måste ha vett nog att avväga lite från tillfälle till tillfälle om man ska lägga med glipa eller inte beroende på hur blött virket är. Jag har lagt det mesta av min trall på altanen tätt/kloss emot, och det har blivit precis lagom, t.o.m lite stora glipor här och där. Men då var virket riktigt blött/nytryckt. Eftersom bygget dragit ut på tiden, gjorde en hel del förra året och en del i år, håller fortfarande på, så har jag haft en del brädor liggandes, dessa har givetvis torkat mer och dessa har jag försökt mäta matcha gliporna med det som monterats blött och nu torkat. Det är onekligen lite pulande att matcha det hela, så jag rekommenderar onekligen att man försöker lägga/bygga allt i ett svep, men det var omöjligt för mig att hinna med i det här fallet. Kan ta nån bild senare idag.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
H
När jag la mitt golv la jag det kloss mot.
Kände även va blött det var.
Har ca 10 mm idag jag tycker det är lite för stor springa.
Dock har jag tak över så det blir sällan blött hos mig.
 
  • Trägolv utomhus med synlig springa mellan plankorna, ungefär 10 mm bred.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
tobbbias
  • Laddar…
Marelg
R RoBo skrev:
[länk]
Slutdiskuterat med andra ord kring hur det numera ska läggas.
Lägger man ut 10 brädor så ska det vara 126 cm från första brädans start till sista brädans slut. Fäst första och sista och fördela sedan ut övriga men jämnt mellanrum.
Eller lägg 10 brädor jämte varandra utan springa och mät. Blir det 123 cm innebär det att du ska lägga till 3 mm springa. Hitta något som är 3 mm att använd när altanen monteras.

21 brädor är hos mig 259,7 cm. Dvs 12,36 cm kant till kant. Det är 2,4 mm för lite mellanrum. Hade detta mellanrum funnits hade garanterat inte vatten samlats mellan brädor och smått smuts som nu fastnar hade åkt emellan.

Vet någon var man kan hitta samma byggnadsbeskrivning men som gällde 2018 då altanen lades?
 
  • Gilla
Darling McFluff och 1 till
  • Laddar…
Tror även att höjden över mark påverkar, lägre altan får mycket mer fukt underifrån som gör att det inte krymper lika mycket som en högre altan.
 
  • Gilla
varaderopeter och 2 till
  • Laddar…
Marelg Marelg skrev:
Slutdiskuterat med andra ord kring hur det numera ska läggas.
Vet någon var man kan hitta samma byggnadsbeskrivning men som gällde 2018 då altanen lades?
Inte alls slutdiskuterat utan det är en rekommendation, lägger du nytryckt trall med de måtten blir det inte bra (min åsikt) såvida du inte vill ha 10-15 mm springor.
Det finns inget som säger hur det ska vara om ni inte specificerat det tydligt med min-maxmått för trallen och hur det ska regleras. Vad var din överenskommelse med firman som utförde arbetet och hur dokumenterades det?
 
  • Gilla
verktygsgurun och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.