Vad är en induktionshäll och vilka för- och nackdelar har den?

Du kan läsa artikeln här: Induktionshäll - fakta
 
E
Skrivet av: Göran

Bra faktaartikel. Är det någon som vet hur stor marknadsandel induktionshällarna har idag jämfört med glaskeramikhällar?
 
E
Skrivet av: Daniel

Vissa Hellar reducerar effekten om man har många zoner igång samtidigt. Någon info om det?
 
Nu har jag lagt till info om det :).
 
  • Gilla
helder
  • Laddar…
E
Skrivet av: Andreas

En sak man inte ska underskatta är hur reglagen för effekt fungerar. Det blir ett väldigt knappande för att slå på en platta ibland på vissa modeller.
 
E
Skrivet av: Lars

Den induktionshäll vi har är fantastisk på att snabbt och exakt koka det nab vill. Äggvattnet kokar upp snabbt och man reglerar värmen mycket enkelt (och snabbt) när det kokat upp. Timer på plattan och vi får en signal och plattan stänger av sig efter 7 minuter.

MEN den stora plattan där man steker pannkaka / omelett och div blir betydligt varmare i mitten och kanterna blir ofullständigt stekta. Testa genom att bara koka vatten så märker du att mitten bublar medan sidorna inte får samma värme. Så har jag en "gammal" modell fast den är ny?
 
E
Skrivet av: Robert

Listan på fungerande kärl är lite inkomplett. Många av de aluminium- och kopparkärl som säljs idag har magnetiskt material inlagt i botten och fungerar utmärkt till induktionshäll. alla kärl där magneten fastnar, fungerar. MEN, det finns magnetiska kärl som inte fungerar optimalt.
 
E
Skrivet av: Ingemar

Finns det regler för vilket utrymme som måste finnas under en induktionshäll? Vi har en besticklåda under vår nuvarande glaskeramikhäll.
 
E
Skrivet av: Mikael

Fett bränner inte fast lika lätt?
Varför inte??
Ser absolut inga skäl till detta.
 
Ej verifierad skrev:
Skrivet av: Mikael

Fett bränner inte fast lika lätt?
Varför inte??
Ser absolut inga skäl till detta.
För att det är kärlet som blir varm och inte hällen.
Hällen blir mest varm av kontakten med det varma kärlet - i motsats till vanliga plattor där kärlet blir varm av kontakten med en rödglödande platta eller glödstrålning "IR" underifrån vid anv av halogenplattor :cool:
 
I
Om jag har pacemaker hur är det då att använda induktionshäll ?
 
Har du googlat?
http://www.sjm.se/upl/files/3442.pdf

Det verkar som det är OK, men i detta fallet hade jag inte litat på det jag läser på nätet utan kontaktat sjukvården. Konsekvenserna är lite för stora för att chansa :)
 
  • Gilla
helder
  • Laddar…
Ingela.eb@telia.com skrev:
Om jag har pacemaker hur är det då att använda induktionshäll ?
Lite grunder om du undrar:

Inget av metall utom kastrullerna som ska värmas bör läggas på induktionshällar.
Sedan har många automatik som känner av om det är en rimlig last på plattan dvs kastrull eller smycke- tx.

Räckvidden för induktionen är väldigt fokuserad till precis plattan, jag vet dock inte hur känslig en pacemaker är - så man får ta reda på det :screwy:
 
Redigerat:
Lägger här en citat ur mexitegels utmärkta länk för er som inte orkat surfa dit:

"Induktionshällar för hemmabruk påverkar inte pacemakern/ICDn.
Däremot är de mycket stora induktionsugnarna i metallsmältverk ett allvarligt problem.
Sådana induktionsugnar ska alltså undvikas."

Trots detta, skulle jag aldrig starta en sån platta med någon kroppsdel ovanpå - man kan ha på, eller i sig: metall, smycken eller kedjor - som skulle kunna lura plattan och hetta upp metallen i dessa - med följande brännskada..
 
Redigerat:
Det är en hel del fel i artikeln.

Grytorna värms inte av att det blir eli dem. Det är magnetiskhysteres dom står för den absolut största delen an värmen.

Plattorna anpassar sig inte till grytorna. Men är det inget magnetiskt över en del av plattan värms naturligtvis inget där.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.