Jag håller på att renovera lägenhetsköket och försöker hitta en lösning för imkanalen till köksfläkten. I det gamla köket får kanalen precis plats ovanpå överskåpen, ett oisolerat spirorör på 140 mm som ligger dikt an mot både stomme och tak. Det nya köket kommer endast att ha 110 mm fritt mellan överskåp och tak.

Det är inte helt tydligt om det är krav på att imkanalen ska vara isolerad när den ligger ovanpå ett kök? Dvs endast inbygg med demonterbar passbit mellan stomme och tak.

Om isolering krävs, kan jag gå ner till 80 mm spirokanal utan att ljudnivån blir för hög? Kan man köra två mindre parallella rör för att få ner lufthastigheten?
 
De flesta fläktar klarar utsuget med 125 mm kanal. Är det nånstans det enkelt förmodas brinna så är det i fläktkanalen och denna bör därför vara lätt inspekterbar utan att behöva använda verktyg annars är risken stor att brandgubbarna för säkerhets skull dränker hela huset med vatten och det blir vattenskador för nån miljon istället den gång du glömt popcornsgrytan på spisen. Har du inte hunnit montera överskåpen går det att fräsa hål och sedan lägga röret högst upp inuti skåpen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.