Hej vi ligger i slut fas för att bestämma vem som skall bygga vårt nya hus och undrar därmed följande:

Hur pass väl produktionskostnadskalkylerna som man får från husförsäljarna stämmer överens med den verkliga slutsumman?  

Vi är speciellt intresserade av synpunkter gällande Sjödalshus, Trivselhus, Myresjöhus och A-hus.
 
Vad jag vet så brukar husföretagen hålla sina priser. Oftast så har de en väl detaljerad leveransdeklaration så det finns inte någon anledning för dem att åberopa oförutsedda kostnader. Det som kan variera priset är om man gör egna tillval (men det är ju en eget fel) eller om det tar lång tid mellan offert och leverans då hustillverkaren kanske vill göra en indexreglering.

När det gäller mark/grundkostnader kan det vara lite si och sådär eftersom man ofta inte vet exakt vilka markförhållanden det är. Priserna som husföretagen/entreprenörerna anger (om det inte är de själva som säljer tomten) brukar förutsätta optimala grundläggningsförhållanden.

Vidare ska man se upp för "säljarens uppskattning" i produktionskostnadskalkylen. Har säljaren gjort en uppskattning så betyder det att de inte garanterar kostnaden. Vi tog in offerter från 15 husföretag och "säljarens uppskattning" kunde variera väldigt mycket. Exempelvis så kunde invänding målning kosta mellan 30000 och 60000 kr.
 
Det här våra erfarenheter från husbyggardjungeln: Det är viktigt att du får in offerter och inte "säljarens uppskattningar". Priset i en offert är bindande och giltigt under en viss tid, oftast sex månader, sedan indexregleras summan. Det priset är entreprenören tvungen att hålla. Skriv aldrig på ett kontrakt utan att först ha fått en offert! Vi har råkat ut för att vissa firmor faktiskt vägrat ge oss en offert innan vi skrivit på ett kontrakt - undvik såna skojare.

En förhandlingsfråga är att försöka få markarbetena till ett fast pris, t ex med ett á-pris per stenbumling över en viss storlek, och ett á-pris för sprängning osv. Tänk på att det är dyrt att frakta bort överflödig jord från tomten. Låt entreprenören offerera ett fast pris per kubik/ton för extra grus eller jord. Kontrollera gärna med en byggkunnig om mängden jord och grus verkar rimlig för det aktuella huset. Det brukar oftast underlätta om du först gör en geoteknisk markundersökning av tomten.

Myresjöhus brukar normalt bygga på totalentreprenad vilket jag tycker är en fördel, ett enda kontrakt och en enda motpart. I sthlmsområdet kan A-hus gå med på totalentr. men vad gäller de andra är det nog olika för olika delar av landet. Observera att om du skriver ett kontrakt på husmaterialsatsen och ett annat på entreprenaden så definieras det som delad entreprenad vilket för dig medför ökat ansvar för bygget.
 
Fast pris är tryggare än rörligt men kostar som regel mer pengar. Entreprenören ökar priset för att vara säker på att inte gå med förlust. Finns även risk att entreprenören gör ett sämre jobb bara för att få det att gå ihop. Har till och med hört talas om entreprenörer som lämnar bygget när det inte går ihop.
Jag menar inte att man ska välja bort fast pris på markarbetena men om man har en seriös entreprenör som man litar på så blir det garanterat billigare med rörligt pris.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.