Mikael_L skrev : "Det kommer hela tiden nya generationer förlorare ... "

Jo, och om inlärd kunskap kunde ärvas skulle älgarna haft trafikvett för länge sen! :) Men allvarligt talat är den ena konjunkturcykeln aldrig helt identisk med den förra. System kan omvälvas också i grunden, som struktur till skillnad från variation i konjunktur.

I Sverige har människor sluppit krig nästan exakt två hundra år. I Tyskland finns en socialt nedärvd olust mot hus av trä utan gjutna källarvalv. Där kan man nämligen inte gömma sig i källaren under ett normalt bombanfall.

Vår referensram räcker ibland inte till för att se runt hörn. Visserligen kan man säga att det kapitalistiska systemet med dess hög och lågkonjunkturer suttit i orubbat bo med regelbundna sociala kriser (utan egentligt systemskifte) sedan 1832 eller 1848 ... 1872 eller 1909 ... 1917 eller 1928 ... et c, et c. ...

Men HELT statiskt är samhället ändå inte. Frågan är alltså vilka strukturella förändringar som denna begynnande kris kommer att leda till. Ska vi förutse något så mediokert som priset på ett begagnat egna hem om tio år, fem år eller ett år måste vi inse detta.
 
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article419278.ece
Den som ägt en bostad i Stockholm, Malmö, Dublin eller New York har, utan att lyfta ett finger, upplevt en förmögenhetsökning utan like det senaste decenniet. Mycket tyder nu på att denna era är över.

De svenska hushållen har sedan år 2000 dubblat sitt skuldberg. Från tusen miljarder till två tusen miljarder kronor. Samtidigt har tillgångarna ökat ännu mer, åtminstone på papperet. Från drygt fem miljarder till över åtta miljarder kronor.

Är vi då inte solida? Visst. Men det finns ett problem. En stor del av Svenssons förmögenhet består av två volatila tillgångsslag: bostäder och aktier (det senare ofta i formen av fonder).

Börsen har fallit drastiskt sedan förra sommaren. Bostadsmarknaden har också börjat vika, om än långsammare. De senaste veckornas dramatiska utveckling på finansmarknaderna kan ha snabbat på fallet.

Lars Engelbert, vd på Hem*online och tidigare ordförande i Mäklarsamfundet, talar om köpläge.

– Många mäklare har gett sken av att priserna inte har gått ned så mycket som de gjort, men det har i stället bara förlängt försäljningsprocessen och marknaden hinner sjunka ännu längre ned, säger han till Dagens Industri.

Den ständige pessimisten och fastighetsprofessorn Stellan Lundström tror att vi bara sett början på fallet.

– Nu har vi passerat förnekelsefasen och kommit in i acceptansfasen, säger han till Göteborgs-Posten.

Affärsvärldens Johan Högberg håller med den senare. I flera analyser har han varnat för bostadsmarknaden. Högre arbetslöshet, dyrare räntor och en övervärdering gör den till en giftig historia framöver, och han räknar inte med en vändning under det närmaste året.

Så kommer svenska folket nu att lämna hus och hem, med samma enorma konsek*venser som i USA? Sannolikt inte. En broms är den svenska kreditgivningen.

I stora delar av USA har bankerna bara rätt till panten – huset – om låntagaren inte har råd att betala räntorna. Andra tillgångar, som lön och besparingar, får hon behålla. För en pressad bolånekund är det frestande att lämna nyckeln och reaförlusten till hypoteks*institutet. Någon motsvarighet till amerikanska walk away-lån finns inte här.

Vi har också sluppit bo*lånemäklare som säljer på folk krediter. I Sverige är det nästan uteslutande långivaren som står för kreditprövningen, vilket lägger sordin på lånefesten. Bankerna vill inte gärna förlora sina pengar.

Det finns ytterligare en faktor som talar för relativt moderata kreditförluster på bolånemarknaden: Lutherfaktorn.

Under bankkrisen i början av 1990-talet var många privatpersoner skuldsatta över öronen. Men de stod för en mycket liten del av de totala kredit*förlusterna i banksystemet. Svenska folket må vara belånat upp över skorstenen, men räntorna betalar vi ändå.
 
bra-byggare skrev:
Ja, swetrots inlägg var en jättebra sammanfattning.

En sak jag, som inte vet hur banker fungerar, däremot fortfarande inte förstår är varför bankerna så snabbt fick problem när de inte ville låna ut till varandra? Det har beskrivits i media att bankerna får likviditetsproblem när andra inte vill låna ut till dem Får inte bankerna in pengar hela dagarna precis som andra företag som säljer mjölk, verktyg, tjänster whatever? Varför måste bankerna låna hela tiden, så snabbt? Vad använder de pengarna till? Att de lånar pengar av någon för att få bättre avkastning någon annanstans kan jag förstå, men får man inte låna så upphör man helt enkelt med den verksamheten tillfälligt, men det borde inte leda till ikviditetskris.

Om någon kunde förklara hur det fungerar vore jag tacksam?
Alla länder har någon form av system för att hantera betalningar mellan banker. I Sverige heter detta system RIX. För att kunna göra överföringar genom RIX måste banken ha likvida medel (en viss förenkling, vissa andra värdepapper duger). Detta innebär att bankerna måste ha likvida medel för att kunna verkställa dessa överföringar. Ett annat problem banken kan få är om deras täckningsgrad för utgivna krediter blir för låg: Banken måste ha en viss del av de pengar de har givit ut som krediter i likvida medel och om detta inte uppfylls så måste banken i yttersta nödfall återta krediter.
 
bografik.gif
 
Ungefär samma siffror som undersökningen i November, förra året...
Så vad säger den?
Ja, vad folk tror förstås men vad har det för betydelse när ingen vet hur marknaden ser ut eller hur räntorna ser ut om några månader?
 
Redigerat:
Bostadsrätter är det mest övervärderade tillgångsslaget på hela marknaden just nu. Allt annat än ett veritabelt ras pga finanskrisen vore en sensation.
 
Deven skrev:
Bostadsrätter är det mest övervärderade tillgångsslaget på hela marknaden just nu. Allt annat än ett veritabelt ras pga finanskrisen vore en sensation.
Japp det är övervärderat. Lägg dock märke till att bostadspriserna gått upp mycket pga efterfrågan också - inte som förra gången pga spekulation.

Dvs. det finns en grundefterfrågan och en begränsad tillgång, framförallt i storstäderna. Så visst kommer det gå ned, kanske tom rasa (definera ett ras f.ö. !?) - men frågan är hur snabbt och hur mycket det går tillbaka upp igen om ett par år när psykologin vänder och folk börjar få jobb + framtidstro igen ?

/K
 
Jag tror inte att det är någon, utom möjligen någon domedagssekt med tillflyktsort i kaukasiska bergen, som hade kunnat förutspå vad som har skett.

Jag vill påstå att det just nu råder en situation där det inte går att sätta pris på finansiella placeringar, inkl bostadshus. Börsen rasade med 7% idag, många aktier halkade ned mer än 10%.

Om jag tolkat nyhetsrapporteringen rätt så har staten Island i praktiken gått i konkurs idag efter att samtliga deras sex stora banker fått lov att vända sig till staten för akut hjälp. Islänningarna skall nu försöka göra ett desperat försök att få ordning på skutan genom att förstatliga alla bankerna i en operation som till och med Robert Mugabe skulle ha tvekat att genomföra, och sedan försöka sälja bort alla utländska tillgångar i bankerna.

Den svenska regeringen och Riksbanken var morgontidiga idag och höjde insättningsgarantin till det dubbla, samt att den kommer omfatta alla konton, även de med bunden ränta. Dessutom aviserades 140 nya miljarder från Riksbanken för att förbättra likviditeten i banksystemet.

Om man inte är bostadslös finns det all anledning i världen att vänta med att göra bostadsaffärer tills det hela har blåst förbi. Det är svårt just nu att säga om t.ex. en bostadsrätt som kostade 3Mkr för ett år sedan idag är värd 2,7Mkr eller 2,4Mkr, eller kanske 2,2Mkr. Om en månad är den måhända värd vara 1,5Mkr. Det finns förespråkare för alla scenarier, och vem som får rätt i slutänden står skrivet i stjärnorna.
 
Mikael_L
Swetrot skrev:
Det är svårt just nu att säga om t.ex. en bostadsrätt som kostade 3Mkr för ett år sedan idag är värd 2,7Mkr eller 2,4Mkr, eller kanske 2,2Mkr. Om en månad är den måhända värd vara 1,5Mkr. Det finns förespråkare för alla scenarier, och vem som får rätt i slutänden står skrivet i stjärnorna.
Säkert rätt få som tror att den är värd mer än 3 mille iaf ... :rolleyes:
 
Det var ju bara 7 år sedan konjunkturen var sämre och börsen gick åt fanders.

Givetvis kan ingen förutspå vad som kommer att ske, men alla tävlar om att dra upp det värsta scenariot. Kanske dags att se lite nyktert på det hela? Vad bostadsrätter i Stockholm kostar är en väldigt begränsad bild av verkligheten. Det räcker med att jämföra skriverierna i stockholmstidningarna och GP för att se skillnaden.
 
Swetrot skrev:
Jag vill påstå att det just nu råder en situation där det inte går att sätta pris på finansiella placeringar, inkl bostadshus. Börsen rasade med 7% idag, många aktier halkade ned mer än 10%.
Håller helt med dig om detta. Vi har gått från "cash is stupid" som gällt de senaste fem åren till "cash is king". Den som har kontanter tillgängliga när vi är på botten kan köpa upp resterna av kraschen till en spottstyver när vi har landat. Tycker nästan lite synd om alla blivande "bostadsmiljonärer" som blint trodde på mäklarnas mantra att bostäderna bara kan gå upp i pris och aldrig ner.
 
Ja, de med kontanter kan säkert göra jätteklippet att köpa ett hus som kostar lika mycket som det gjorde för 1,5 år sedan. :)
 
Redigerat:
Mikael_L
Ja, jag vill köpa till -94 års priser (iom att jag missade chansen ), hur ska jag göra? :D :D
 
Köp av Deven?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.