Hej! Undrar om det finns bestämmelser kring hur länge en villatomt egentligen får vara en byggarbetsplats? Hur länge får det vara grus, lera, byggmaterial, bråte och annat skrot istället för en anlagd trädgård egentligen? Ogräset frodas och skräphögarna växer. Vad gör man som granne? Kan man göra något?
 
Tjaa, ett bygglov gäller ju i 5 år.
Sedan finns det väl gränser för hur skräpigt ett bygge får vara. I praktiken så kan du klaga till kommuen, har för mig att det är "miljö/hälsa" som har hand om sådana frågor. I praktiken tror jag att de i så fall möjligen skriver ett brev till grannen ifråga och förklarar att grannar klagat på ordningen, någon ytterligare åtgärd är mycket ovanlig.
 
3kap 15§ och 17§ i PBL
"15 § Tomter som tas i anspråk för bebyggelse skall anordnas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Dessutom skall tillses att
1. naturförutsättningarna så långt möjligt tas till vara,
2. betydande olägenheter för omgivningen inte uppkommer,
3. risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för trafiken inte uppkommer,"
"17 § Tomter skall, oavsett om de har tagits i anspråk för bebyggelse eller inte, hållas i vårdat skick. De skall skötas så att betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer och så att risken för olycksfall begränsas. Byggnadsnämnden kan besluta att plantering skall utföras och att befintlig växtlighet skall bevaras."


En tomt får mao inte se ut hur som helst. Men eftersom ett bygge får ta fem år så är det tveksamt om kommunen agerar innan. Gör en anmälan till byggnadsnämnden. Om de inte tycker att det ser tillräckligt skräpigt ut kan du begära att få ett beslut om detta som du sedan kan överklaga.
Lycka till.
 
Byggen som beviljats bygglov skall vara färdigställda inom 5 år efter bygglovet beviljats.
Därefter faller tomten utanför begrepet "byggarbetsplats" och skall betraktas som vilken annan stökig tomt som helst. Detta innebär att det är kommunen som avgör om tomten inte är i tillräcligt ordnat skick och kan döma ut vite.
Dock har det gått ganska långt innan tjänstemännen agerar.
 
Men i praktiken så skall det VÄLDIGT långt innan kommunen tar till tvångsåtgärder för att röja upp på en stökig tomt.

Däremot så tror jag att många med stökiga tomter börjar förstå allvaret om de går så lång att kommunen anmodar dem att snygga upp.

Här i grannskapet har vi 2 stökiga tomter, en där stenläggning har pågått sedan 1972 (över hela tomten), en annan där en boende låter hus och tomt förfalla totalt, 75% av fönstren är trasiga, fasaden ramlar av och taket håller på att rasa ihop, tomten full med diverse rivningsmaterial, har inte sett vare sig gräsklippare eller annan trädgårdakivitet på minst 10 år. Och nu pratar vi om ett område där husen går på ca 5 milj.
 
Tack för svaren!
Tror inte kommunen kommer att kliva in riktigt än då, bygget har "bara" pågått i tre år.

Det är faktiskt riktigt trist att bo granne med detta elände. Det spelar ingen roll hur fint och välfixat man har det själv, man ser bara grannens rörstumpar, ogräs och markstenshögar. Tur att man inte går i säljtankar eftersom deras röra säkerligen skulle dra ner priset på vårt hus. Man får väl hoppas att de tar tag i tomten i sommar!:)

Tack igen!
 
*Lilly* skrev:
Hej! Undrar om det finns bestämmelser kring hur länge en villatomt egentligen får vara en byggarbetsplats?
Som andra påpekat så ska det till väldigt mycket för att kommunen ska ta till tvångsåtgärder - och det tycker jag personligen är bra. När kommunen inte ens har tid att ta hand om utsatta barn och knarkande tonåringar så känns en dåligt skött trädgård ganska irrelvant och dessutom måste man vara tolerant mot att olika människor vill leva sina liv olika och sköta sin egen egendom på olika sätt.


Hur länge får det vara grus, lera, byggmaterial, bråte och annat skrot istället för en anlagd trädgård egentligen? Ogräset frodas
Det finns ingen lag som säger att man måste ha en anlagd trädgård på sin tomt. Däremot finns det regler som förbjuder viss sorts nedskräpning. Att det finns ogräs kan du knappast klaga på, däremot skulle "skrot" kunna vara något att klaga på om det ligger kvar för länge i för stora mängder. Du lär dock knappast få kommunen att göra grannens tomt snygg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.