Medlem
· stockholm
· 101 inlägg
Jag vill vara säker på vad jag har för rör i köket. När man läser på olika forum så är det densiteten som är olika men jag har svårt att se skillnaden på bilder online. Finns det några andra kännetecken man kan gå på?
Det där är prisolrör, prisol=mjukglödgat --> mjuka rör.
Medlem
· stockholm
· 101 inlägg
Hur känner du igen det? Så jag fattar hur man ser skillnaden.
Medlem
· Södermanlands län0
· 972 inlägg
Nu är ju en gång sådana rör inte alltid så mjuka längre efter ett par tre årtionden av termal expansion och dito kontraktion i kontakt med oliktempererat vatten.
Koppar beter ju sig tvärtom jämfört med stål: När kopparn värms och sedan kyls av hastigt så blir den mjuk, den hinner som inte dra ihop sig och minska i volym. Värmer man koppar och låter den svalna av långsamt blir den kompaktare och hårdare.
Koppar beter ju sig tvärtom jämfört med stål: När kopparn värms och sedan kyls av hastigt så blir den mjuk, den hinner som inte dra ihop sig och minska i volym. Värmer man koppar och låter den svalna av långsamt blir den kompaktare och hårdare.
Prisolrör är kopparrören som har vit plastbeklädnad på sig. De räknas som mjuka. Är de nya så går de väldigt lätt att böja för hand.S somesundaymorning skrev:
Köper du nya rör brukar de benämnas som hårda eller halvhårda. Oftast (kanske alltid?) benämns kromade som halvhårda och vanliga kopparrör som hårda.
T.ex.
https://www.hornbach.se/p/kopparror-forkromad-halvhard-12x1-mm-2-75-m-8564669/8377129/
https://www.hornbach.se/p/kopparror-harda-2-5m-28x1-2mm/8659153/
Hårda rör behöver du inte stödhylsa till.
Men är du osäker så använd stödhylsor!