Jag vet att det finns flera trådar om behovet av potentialutjämning av armering men jag har inte sett till någon mer detaljerad information om hur det går till. Om armeringen bara består av ett eller ett par nät kan det väl inte vara så svårt, men om armeringen är uppbyggd av en massa lösa järn, eller en kombination av nät och lösa järn? Måste varenda bit anslutas (inkl najtrådar?) eller kan ett överliggande nät skärma resten? Jag antar att najningen inte kan anses förbinda bitarna på ett tillfredsställande sätt. Jag har sett att det i potentialutjämningstrådarna har talats om 6 mm2 kopparledning eller 8 mm stålvajer. Hur ansluts dessa till de olika armeringsdelarna? Kopparledning kan väl medföra risk för galvanisk korrosion så jag skulle nog föredra stålvajer. Kan betongjobbarna sätta dit en vajer som elektriker sedan ansluter till jordsystemet eller måste elektriker sköta allt?
 
Varflr behöver du utjämna?
 
Kolla först med elektrikern om du behöver PU till plattan. Behöver du det hjälper han dig med resten.
 
Stålwire 8 mm som fästs med lämpligt wirelås i varje armeringsmatta. Man kan svetsa ihop kantbalksarmeringen på några ställen och även svetsa ihop den med mattorna. Dra så mycket wire så att det gott och väl räcker till elcentralen så kan elektrikern göra resten.

Läste just att det ska vara två wirelås i varje matta tydligen.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Har man möjligheten så tycker jag absolut man ska potentialutjämna plattan även om man inte ser något behov just nu. Den kanske inte blir en så god fundamentjord om den ligger på frigolit men bättre än ingenting, för antingen skyddsutjämning och/eller funktionsutjämning.

Alla delar man vill ha men ska förbindas som @mlkjhr beskriver. Det som inte är svetsat ska förbindas med två vajerlås. Där är kantbalken viktigast då den har bäst kontakt med jord.
 
S
potentialutjämning av armering i vårt stall.
Armeringsnät på stallgolv med potentialutjämning och nerslaget kopparspett utanför.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Koppling för att potentialutjämna galler till boxarna.
Potentialutjämning av armeringsnät i ett stall med en gul markkoppling och kabel på betonggolv.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Utgång till utsidan.
Armeringsjärn med potentialutjämningskabel och kopplingar i ett stall under renovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kopparspett nerslaget i marken och kabel från potentialutjämningen.
Kabel kopplad till kopparspett för potentialutjämning nerslagen i mark vid stall.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Är det bättre att koppla den till ett eget jordtag istället för att använda elcentralen? Eller gjorde ni så för att det var enklast?
 
Poängen är väl att det ska vara samma jord. Annars är det ju ingen utjämning.

Finns det verkligen krav på utjämning i bostadshus.
 
Om man inte fått med jord (=alla främmande ledande delar) vid potentialutjämningen inne i stallet då har man ju missat något så det ska egentligen räcka med att ansluta skyddsutjämningen till inkommande PE. Men för stall, där skyddsutjämning är extra viktigt, rekommenderas även en ringlina runt stallet. Djur är extra känsliga även för små potentialskillnader.
 
Jag har hört att man inte ska potentialutjämna via marken eftersom det då kan skilja mot elcentralens jord. Men jag kanske har missuppfattat nåt...
 
Du kan ha ett jordtag i marken. Men hela tanken med potentialutjämning är just att få bort skillnaderna. Så det ska definitivt anslutas till inkommande jord.

Men när behövs det över huvudtaget? Vad jag vet är det bara inkommande ledande delar som behöver potentialutjämnas i normalfallet. Eftersom komunikation ofta går via fiber och vatten och avlopp i plastslang så blir det inget kvar som behöver potentialutjämnas.
 
Det beror på i vilket syfte du gör din potentialutjämning. Detta ord betyder ingenting annat än att man kopplar ihop lite saker för att utjämna en potential.

Om vi pratar skyddsutjämning av enfamiljs bostadshus så finns sällan inkommande ledande delar som påkallar detta skydd mot "hot" utifrån.

För ett stall däremot har vi en gjuten betongplatta som ger jordkontakt och därmed finns en behov av skyddsutjämning av denna mot inkommande PE(N). Man vill ju ha samma potential däremellan så man "kommer inte undan" att marken måste med. Överspänningar kan annars leta sig in via betongplattan och ge en potentialskillnad mot elsystemet nolla eller något (boxen) som (ofrivilligt eller av misstag) har kontakt med elsystemets nolla (som är jordad vid transformatorkiosken eller däremellan).

Nu kallar man åtgärden i stall för kompletterande skyddsutjämning...något oklart för mig. Det handlar snarare om en kombination. Men visst, det kan finnas hot inifrån också i form av elapparater vars skyddsjord står i kontakt med boxen eller nåt annat ledande som hästen kan komma i kontakt med.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.