Vi förstår inte hur skorstenen är uppbyggd i huset vi köpt. Från plan 2 och uppåt är en fint kvadratiskt (eller rektangulär, har inte mätt). Men i plan 1 och framförallt i källaren är den olikformad och det går ut murade väggar från själva stocken.

Kan det vara så att det är byggts så för stabiliteten eller som brandväggar? Ni som rivit eller byggt skorstenar, hur är den egentligen byggd? Huset är från -36.

Vi funderar på att synliggöra delar av stocken och undrar såklart hur där kan se ut under ytan.
 
Hej
Vi har ett hus från -34 med en liknande lösning. Vi har 8 pipor som på våning 1 o 2 ligger i en rad så murstocken blir ca 50x150cm. På vinden och uppåt ändrar murstocken form och blir kanske 80x100cm. nu ligger pipporna i 2 paralella rader med 4 pipor per rad. Hoppas du förstår. Det går även ut en kort murad vägg ca 50cm vinkelrätt ut från murstocken på plan 1 o 2, förmodligen för stabilitetens skull.
 
Jag fortsätter min tråd för nu har vi kommit in i huset och börjar fundera. Skorstenen verkar alltså vara uppbyggd som ante75 ovan beskriver. Jag vet inte antal pipor än, har inte vågat mig upp på taket.

Saken är nu den att från muren går det ut murade väggar på alla sidor, och alltså även så i köket. I köket bildar den ena väggen till städskrubben som är mitt emot det platsbyggda skåpet i serveringsgången. Jag gillar lösningen med en rymlig städskrubb. Men sambon hade planer för den väggen med bakyta mm. Och jag kan hålla med om att vi hade kunnat skapa ett mycket mer praktiskt kök om vi bara kunde få bort den murade väggen.

Vad tror ni som kan det här. Är den vital för bärigheten av skorstenen eller får den tillräcklig stöd av de kvarvarande murväggarna?
 
Hur gammalt är huset? Om det "sticker" ut murade väggar från skorstenen undrar jag om det funnits kakelugnar i hörnen?
 
God kväll, har själv orenoverat hus från 28 (märkning på murstock vinden). med 2 våningar (ej källare). Har "utsickande" väggar från murstocken åt alla håll i huset, nedervåningen har 4 rum ett i varje hörn av huset och murstocken är "synlig" (lätt att ansluta eldstäder) i alla rum då väggarna ansluter osymetriskt. Dom väggarna som går ut från murstocken till ytterväggarna (90 grader mot taknock) är delvist av trä o tegel men med mycket cement/puts på lagt. Dom 2 väggana som går längs taknock ut från mursstocken (hjärtvägg) består helt av tegelsten ca 80 cm ut, där ligger en hel sten på tvärren så den biten av väggen blir ca 30 cm tjock (väggen som forsätter mot gavlen är endast 15 till 20cm tjock), dessa väggar tål förstås värmen väldigt bra!!! Men jämnfört med dom 2 andra väggarna så finns det nästan lika mycket värme åt alla 4 hållen så jag har en teori här att "vingarna" har en bärande konstruktion för övervåningen. Då det har i anslutning till skorstenen funnits en kamin (borta vid köpet) åt syd hållet. Och åt nord hållet en köks spis uppmurad direkt på trägolvet. Denna revs av mig och jag uppskatar vikten till minst 250kg med spis och tegelsten på mindre än 1m2. Tror dessa laster var/är något för tuffa för den befintliga träkonstruktionen så med "tegel vinge" fick man både styrka och eld säker vägg. Uppskatar höjden av min murstock till 8m och den är i bottenplanet 80 gånger 150, i andra våning 80 gånger 105. Här får man en skillnad på ca 2 gånger 20cm åt vardera håll mot ytervägg, dessa klackar är dolda i bjälklagret så jag vet ej om dom bär någon golvregel eller ej, men sanolikheten är ganska stor förstås.

Mvh Hans O
 
De där murade utsticken i väggarna från skorstensstocken är väl mer regel än undantag i hus från 10 - 20-talet och tidigare? Jag tror inte alls att de måste betyda att de har funnits kakelugnar.
Inte för att jag vet om det är huvudsyftet, men såna här utstick verkar rätt ofta stödja avväxlingar i bjälklaget ovanför (vanligt kring stocken eftersom den ofta är bredare än ett bjälklagsfack) och sånt bör man se upp med om man ska riva i dessa väggar.
 
Sitter i Paris och skriver om ngn undrar om jag plotsligt tappat mitt svenska alfabet.

Mig veteligen brukar gamla kakalugnar synas bla genom att golvbradorna markerar platsen (tvargaende plank). Vi har precis tagit fram golvet och inget tyder pa att det funnits ngt annat an det vi ser idag. Jag vet att det borde finnas minst 4 pipor; pelletspannan i kallaren, braskalinen pa entreplan, imkanal fran koket och imkanal fan tvattstuga i kallaren.

Jag gissar ocksa att det ar en barande del av huset o ar inte sa sugen pa att riva. Kanske far ta dit ngn byggnadsman.
 
Tillbaka i ljuva Sverige och rivandet fortsätter...

Fortsatte att ta fram golvet igår och vad skådar mina ögon om inte just en markerad plats där någon värmekälla stått. En planka "rundar" en putsad plats där kanske en kakelugn stått. Men jag undrar lite över bärigheten i golvet för den skulle isf stått på träbjälkar och en sådan pjäs väger ju en del.

Någon som vet hur det ev ser ut under den putsade platsen? Är det det murbruk genom hela golvet tro? Hur brukar det vara uppbyggt? Och någon här som har en bra idé hur vi kan göra detta snyggt?

Vill nog ha dit en kamin av något slag (kanske en ny kakelugn! :wow:) och då snygga till golvet såklart. Kakel? En måttanpassad plåt?
 
  • DSCN2133.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSCN2134.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Behöver hjälp. Våran skorsten efter den snö rika vinter gav vika och landade i frugans trädgård.Det är så att den byggt som förlängning av yttre väggen och då hade den hela snön tryck på sin bräda sidan.Den är tvåpipigt och nu till mitt problem.Storlerken på skorsten 80cm x 40cm ikl.fogar.Nu undrar jag hur skall jag binda mellan vägg mellan piporna till yttre väggen.Hoppas att ni förstår vad jag menar.
 
cederbusch skrev:
Fortsatte att ta fram golvet igår och vad skådar mina ögon om inte just en markerad plats där någon värmekälla stått. En planka "rundar" en putsad plats där kanske en kakelugn stått. Men jag undrar lite över bärigheten i golvet för den skulle isf stått på träbjälkar och en sådan pjäs väger ju en del.
Det är inte så säker att det var en kakelugn som stod där. Kan ha varit en helt vanlig liten och ej tung gjutjärnskamin där i hörnan. Putsad plats kan ha varit belagt med en gnistsäker stenplatta som tagits bort för att kunna lägga nytt golv ovanpå.
Allt beror ju på hur pampigt är ditt hus, hur stora rum det finns och vad hade byggaren råd med. Den finaste och dyraste eldstad hade man oftast i stora salen på bottenvåningen och andra rum fick faktiskt nöja sej med mindre :).

Jag skulle inte röra vid bärande väggar för att inte riskera sprickor i gamla murstocken. Kostar multum att reparera en sådan till brukbart skick igen när balansen rubbas.

Tänk på att väggarna var tänkta att putsas så muraren satsade sällan på estetik när han valde tegelstenar. Huvudsaken var att rökkanaler var jämna och släta inuti så all det ojämna lades upp mot utsidor av murstocken och i väggar som putsades sen Man kastade inte en halvtegel om den kunde användas någonstans så du kan föreställa dej hur det ser ut under putsen. Låter det logiskt?
Och vad är det för fel på en finputsad vägg? :)
Dock kanske en vägg som ser ut som slarvig halvfärdig murningsjobb passar bättre i ditt hus? Vad vet jag?
gaia
 
Gaia: det är nog som du säger att det stått en kamin där. Jag ser dock inget som tyder på en igenputsad anslutning så antingen har det aldrig varit något anslutet där eller så har hela murstocken putsats noggrant innan den fina tidningstapeten.

Huste är inte särskilt pampigt (kika på bloggen får du se) men välbyggt och rejält.

Nej vi ska inte röra den murade väggen, det känns för risky. Blir att anpassa köket till ytan som finns. Jag gillar ju dessutom städskrubben, inte sambon dock.

Jag tänkte prova att hugga fram lite av teglet i källaren för att kika lite, men det är säkert som du säger med kvalitén. Så hade jag själv gjort om jag skulle bygga skorsten och inte tänkta ha teglet synbart (eller kan föreställa mig att några framtida ägare om dryga 70 år vill ha heller). Framtagningen skulle isf bli i köket om inte det framkommit. Har sett en kollegas kök där teglet tagits fram i köket och skyddats med en glasskiva ovan spis och diskbänk. Mkt snyggt. Men jag har läst att om det är ett hårt puts så är det lönlöst att försöka jobba fram teglet ändå.

I vardagsrum och övriga rum med anslutande murstock blir det puts eller tapet. Blir lite för mycket gillestuga annars. :)
 
Nu har jag varit uppe på taket och kikat. Läskigt att bara ha skorstenen att hålla sig fast i.

Iaf, det visade sig att det finns 8 pipor. Nu är ju bara frågan hur jag ska leta fram de övriga inne i huset. Jag skulle vilja ta fram samtliga och sätta ventiler i de där ingen eldstad finns för ventilationens skull.

Kan jag utgå från att samtliga pipor går hela vägen ner i källaren eller kan det vara så att några av dem murades först från plan 1 eller tom 2? Finns någon "standard" för hur piporna svängde längre ner och bilade en rad, dvs kan jag räkna ut var vilken pipa borde finnas?

Vem kan jag ta hit som kan detta?
 
Hej C, ganska säker på att piporna både rök kanaler och ventilation går bara till en "annvändare" och stannar på respektive våning, gogglade på murstock när tråden skapades och fick väl två, tre länkar som var intressanta (för brottom för länkning nu) så mycket teknisk info om äldre murstockar finns det inte tyvärr. För att leta upp rätta pipor så skulle jag kört med lod o snöre, då får du ut det möjliga höjd läget för kanalen. Ang ventilationen genom skorstenen så är det väl bara på dessa äldre murstockar som den fanns, dvs hus förre 1950. Den kan nog bli litte
"oekonomisk ventilation" då vind över taknok kan göra ett betydligt undertryck i huset. Vid vindstilla är ventilationen nära noll och då är det en varm murstock som "behövs" som drag hjälp. Detta är mina novisa tankar i ämnet, mvh Hans
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.