Elgolvvärme brukar inte dra så mycket el. Det ser ut som att din pump drar dubbelt så mycket som den ska.
Förkort borrhål kanske, eller fel på pumpen. Ditt hus ska i vanligt fall förbruka typ 15000/år. Då är dålig isolering med räknat.
Jag slulle ta dit en bergvärme expert och undersöka systemet.
 
Att elmätaren går fel är extremt ovanligt.

Ikeas mätare uppdaterar varje 30sek, och jag har elmätare för solcellsprodiktionen i förrådet, funkar bra med 15m i alla fall.

Vilket elbolag har du som har app?

Prata med föregående ägarna, och kolla föregående ägares förbrukning, men skulle sänka värmen i garaget, tror nog att det är levnadsvanorna som drar iväg, de som bott inlägenhet brukar ha svårt med Varmvatten,tvätt och diskmaskin mm..

Precis som sagt, allt summeras..
 
Redigerat:
elburen golvvärme borde ju vara förbjudet...vatenburet annars får de va.
 
Hur ovanligt?
 
Lite sjukdom kom emellan. Men nu har jag i alla fall införskaffat en Sparsnäs från IKEA. Det ger väl förhoppningsvis en fingervisning. Jag laborerade lite igår kväll men har ingen riktigt statistik att gå på än. Jag testade dock att stänga av båda golvvärmeslingorna nu i 24 h för att sedan köra dom igen så jag kan se effekten över ett dygn.

Realtidsförbrukningen var dock lite svårläst tycker jag då den var väldigt hoppig. Som mest (när golvvärmen vad på) så visade den på en förbrukning på ca 6100 W. Nu vet jag ju inte om det är högt eller lågt men det känns ju högt. Men den låg ju inte konstant där utan svängde mellan 4000-6000 W. När jag sedan stängde golvvärmen så hamnade den runt 1000 - 3500W samma sak där så gick det i vågor. Jag märkte att när tillsatsvärmen på ventilationen slog igång så ökade den 1000W och denna slår på rätt så frekvent, 1 gång var 3-4:e minut kanske och är igång ca 1 min.

Stängde jag av bergvärmepumpen helt så var jag nere på ca 500-1500 W. Troligtvis var det väl även då ventilationen som stod för "peakarna". Är det normalt att den ska gå igång så pass ofta? Den är inställt på normalnivå, jag upplever då inte att luften som kommer ut från systemet är speciellt varm. Alla utsug sitter ju också i utrymmen där det inte finns någon värmekälla. badrum (endast el-golvvärmen), wc och tvättstuga. Så då blir det väl att den tar husets kallaste luft?
 
Att effektuttaget svänger kraftigt är ju helt naturligt, då förbrukare kopplar in och ur.
Sedan går det ett antal sekunder mellan displayuppdateringarna på dessa mätare. Själv har jag en 100koll från Eon, och där går det ca 9 sekunder mellan varje uppdatering.
Golvvärme drar ca 100W/m2 så utifrån badrumsstorlek får du fram effektåtgången.
 
Har du tillsatsvärme i ventilationen också? Då har du två direktverkande elvärmesystem och förbrukningen är kanske inte så konstigt längre. Om du drar 4000 W i genomsnitt så blir det 96 kWh varje dag eller 2880 kWh i månaden.
Försök att lägga över så mycket värmeproduktion till VP som möjligt. Reducera golvvärme och ventilationstillsats. Låta garaget vara kallt.
 
Jag verkar ju inte kunna helt slå av tillsatsvärmen på ventilationen. Det finns en knapp som kan reglera den i 5 steg och nu har jag den på mitten i neutralläge. Det får inte effekten att den kyler luften ifall jag sänker den till minsta läget då? Jag kanske har missförstått dess funktion.

I garaget har jag även förråd, skulle helst inte vilja riskera att sakerna där tar skada om det blir rått och fuktigt. Temperaturen där för tillfället är runt 13-15 grader. Då är det endast 2 av 3 element varma.Jag vet att det inte är så värst bra isolerat, vid dörren finns det tex stora springor rakt ut. Men jag har inte reflekterat så mkt över att det kan gå energi pga detta? Skickar den inte bara ut värme till elementen baserat på tempen ute? Den forcerar väl inget mer pga att den inte får upp en viss temp i garaget? Det finns ju ingen inomhusgivare.

Om jag nu skulle låta garaget vara kallt. Gör jag det enklast genom att strypa termostaterna på elementen eller strypa hela den slingan via rattarna vid Värmepumpen?
 
hsd
Det verkar som at värmepumpen (nästan) enbart går på tillsatsvärme, det kan vara problem med någon av cirkulationspumparna eller kylmedia.
Kan även vara starttemperatur på tillsatsvärmen som är ställd för lågt
 
Nej, tillsatsvärmen (elpatronen) på VPn är inställd på att inte gå överhuvudtaget.
 
Nja, värmen till garageelementen måste ju också produceras. De flesta saker mår rätt bra i kallställda rum.
Vad gäller ventilation så kanske du kan hitta en bruks på nätet för att se hur du kan slå av tillsatsvärmen.
 
Jo jag har kollat detta i manualen. Det är ett Villavent Systemair VX 400-700. De skriver så här Tilluftstemperatur

När värmåtervinningen från frånluften inte är tillräcklig för att uppnå inställd tilluftstemperatur, kopplar det elektriska
eftervärmningsbatteriet in automatiskt. Lampsignal (14) lyser när värmebatteriet är inkopplat. (För att uppnå bästa möjliga energi och ventilationseffektivitet gäller det generellt att ha så låg tilluftstemperatur som möjligt utan att kalldrag uppstår). Ett elektriskt förvärmarbatteri ombesörjer att avfrostning av värmeväxlaren sker vid behov. Indikeras genom att lampa (14) blinkar. Det är möjligt att koppla bort eftervärmnings-batteriet till läge ”0”, då lyser ingen av lamporna (6), (7), (8) eller (14).

Dock inte en rad om hur man gör detta :/
 
Det är väl bara att vrida ned tempen till min-läget så att lampan 14 aldrig lyser.
 
Nej den slår fortfarande igång med jämna mellanrum. Försöker googla mig till hur detta batteri kopplas ur. Möjligt att det inte går att göra via kontrollpanelen utan att det måste göras manuellt på aggregatet på vinden.
 
Löste sig via hjälp på en annan del av forumet. Det var så lätt att man nästan skäms. Helt enkelt att trycka på nedåt pilen ytterligare en gång efter "min-läget" 😀 men nu tycker jag luften är iskall istället. Så jag ska bege mig upp på vinden och se över det där aggregatet. Tanken slog mig att tidigare ägare kan ha haft ett sommarblock isatt istället för värmeväxlare. Det skulle ju isof förklara varför batterier nästan gått konstant kanske. To be continued
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.