Nerre,

som du säger så borde det vara i en bra värld.
Men Rinkabyrör anger inte vilken mätstandard de hänför sig till med sina temperaturvärden och effekten för Purmo-radiatorerna. I alla fall, inte på hemsidan, och om, i så fall svårt att hitta.
Men, troligen har tillverkaren Purmo för alla sina radiatorer använt samma mätstandard, vilken det nu än må vara, men det behöver ju inte andra tillverkare göra. Om man väljer mellan olika Purmo, så kan man alltså leta sig fram med hjälp av deras angivna värmeeffekter, Ja.
Men, om man jämför Purmo-radiatorer med andra tillverkare, måste man nog se upp, så att tillverkarna har använt samma mätstandard, annars förleds man att välja fel.
 
Redigerat:
Ok, Purmo använder beräkning för fri konvektion till luft.
Det finns sådana beräkningar för radiatorer för varmvatten i VDI-Wärmeatlas, kapitel Fb1 till Fb5, utgåva 2006.
 
De flesta (för att inte säga alla) radiatortillverkare utgår ifrån DIN 4703-3 för att beräkna värmeavgivning ifrån sina radiatorer.

Vill man grotta ned sig ytterligare i teorier kring dimensionering av radiatorer, iofs i första hand för fjärrvärme, men de bakomliggande teorierna är detsamma, så kan man läsa här

www.tfe.umu.se/courses/energi/ExjobbCivIngET/Rapporter/Martin_K_2008.pdf
 
Redigerat:
tack Lat,

men vi vet fortfarande inte vilken temperatur Rinkabyrör menar med 30 grader och 50 grader, och om de tillämpar den DIN-norm du nämner, nämligen DIN 4703-3. Vi behöver inte veta hur de utför beräkningen, för angiven effekt, utan bara att tillverkarna anger samma DIN-norm för mätningen, och vilken temperatur de evser med den temperatur de anger för en viss avgiven värmeeffekt.
 
Redigerat:
De anger hur mycket energi som avges vid givet temperaturfall, dvs oavsett framledningstemperatur (sanning med modifikation).
Se här för förklaring http://www.purmo.com/se/produkter/panelradiatorer/tp-v4.htm#tab-tekniska-data

Du kan inte dimensionera direkt utifrån de värden som finns på Rinkabys hemsida, om du nu inte tänkta ha ett 50C-20C system, utan du får räkna själv.

Och här har du det hjälpmedlet http://www.purmo.com/docs/SE_TP_HEATOUTPUTS_2007.xls ändra bara fram & retur till det du vill ha så simsalabim
 
Fast kan nog kanske vara svårt att få 10 grader i delta (T) 6-8 grader är mer rimligt. I princip skall ju alla radiatorer strypas in också om man skall optimera ytterligare för att de skall få så högt delta T som möjligt
 
Det är snarare radiatorns medeltemp satt mot omgivningstemperaturen som anges i tex Rinkabys data. Så ett högt flöde som ger lågt delta och hög medeltemp nära framledningen är lämpligt vid tex värmepumpdrift.
 
I Purmos 76-sidiga katalog över sina radiatorer Termopanel V4, står att de använder normen EN 442 för effektberäkningen i sina tabeller i katalogen. Men det är inte de tabellerna som Rinkabyrör har kopierat, eftersom de inte överensstämmer med varandra.

Det verkar som om Rinkabyrör anger det DeltaT som blir för:
vatteninloppstemp 75 grader
vattenutloppstemp 65 grader
rumslufttemp 20 grader.
det DeltaT blir nämligen 49,83 grader och är norm-DeltaT.
och att Rinkabyrör rundat av till 50 grader.

75 grader bränner man sig på, så i praktiken har man nog inte så hög vatteninloppstemp.
Ger en bergvärmepump en sådan hög inloppstemperatur till radiatorer?

Kanske skall vi sluta här med den långa utfransningen om beräkning av avgiven effekt för
radiatorer. Hörde jag God fortsättning på nya året?
 
Redigerat:
De förtiger inget där det som anges som tex 30 grader är då diffen radiatormedeltemp och omgivande rum. Så vid önskad rumstemp ca: 20 grader får man effekten enligt tabell vid radiatormedel på 50 grader. Det medlet kan man sen ordna genom tex 70-30, 60-40, 55-45 osv tillopp-retur genom flödesjustering.

Och som sagt annars bara räkna om från valfri punkt helst då kanske helt korrekt med logaritmiska medeltemperaturer och sedvanliga exponenten satt till 1.3 i de här fallen. Bra att se det som en enkel konventionell värmeväxlare.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.