9 584 läst · 29 svar
10k läst
29 svar
Hjälp, nytt fint kök som vi inte vågar använda.
Sida 1 av 2
För drygt en månad sedan påbörjades vår köksrenovering. Det mesta är på plats sedan några dagar och nu skulle vi kunna börja göra rent alla lådor och skåp och ta köket i besittning. Jag har tyvärr kommit av mig lite i min iver att sätta igång och min förväntan jag känt under byggprocessen har dämpats.
Nu till problemet, köket är så snyggt att vi inte vågar använda det. Bänkskivan är i granit, fantastiskt snygg, men min man tittar ibland efter repor och vi vågar inte ställa ned någonting av porslin eller metall direkt på granitskivan för att det kanske kan bli repor. Min man har redan hittat en hårfin repa i en av bänkskivorna vilken jag är övertygad om fanns där på plats vid leverans - helt ok i så fall. Hoarna är i rostfritt och de är så blanka och fina att de nästan bländar (Decosteel, XV3434). Vi har hittills bara ställt ned bunkar av plast i hoarna, och ändå har de allra första reporna precis visat sig - min man undrar hur detta gått till. Vi har inte lagt ned vare sig bestick eller kastruller i hoarna - för att vi vill vara rädda om dom och inte vill ha fula repor.
Vi hade förut en stor rejäl diskbänk i rostfritt med rejäla (och förstås repiga) hoar där det slamrades med både kastruller och bestick. Jag behövde aldrig fundera över om vattnet verkligen rann ner i en ho med detsamma, för det gjorde inget. Upphöjda kanter runt hela diskbänken förhindrade de flesta översvämningarna. Vår granitbänk har inga kanter annat än baktill, och när jag använder vatten så försöker jag se till så att vattnet hellre skvätter bakåt åt blandarens håll än framåt. Därför blir det lätt vattenpölar liggandes bakom blandaren, men även runt den, eftersom jag är rädd om lådfronterna i skåpet under diskhoarna. Med tanke på lådfronterna så blir det en hel del extra torkande oavsett. Min man säger att jag måste torka upp vatten även bakom blandaren med detsamma annars kanske det blir mögel eller i vart fall fläckar. Blandaren vi har är ganska hög och vattnet får större fallhöjd än förut (nu 27 cm över bänkskivan), vi borde kanske byta ut den så att vattnet får lite lägre fallhöjd...
Fram tills nu hade vi ett riktigt gammalt, risigt och fult kök från 70-talet. Kökslådorna var av plast och alla var spruckna och laminatbänkarna hade jack i sig och med fläckar som inte längre gick att få bort oavsett. Blandaren läckte och flera skåpluckor hade hunden som valp friserat nedtill med vassa tänder. Dessutom började gångjärn ge med sig på flera luckor. Köket var alltså fallfärdigt och vi behövde inte vara rädda om det. Andra människor kan byta kök för att stilen har blivit omodern, men så var det alltså inte för oss. Vi har dragit oss i det längsta eftersom vi inte visste riktigt vad vi ville ha och alla vet ju att köksbyte är dyrt oavsett. När vi nu tog sats och äntligen fick till ett kök som vi egentligen är väldigt nöjda med så är det verkligen ett antiklimax att vi inte vågar använda det. Vi trodde att vi tänkte på allt", granitbänkarna valde vi för att sten är ett tåligt material och diskhoar i rosfritt likaså. Både min man och jag lagar (lagade!) mat och köper sällan färdigmat, så nu har det blivit knepigt.
Vi är inte hysteriskt petiga människor i vanliga fall, men vi försöker förstås att vara rädda om det vi har. Omställningen från fallfärdigt kök till superfint kök har jag inga problem med, jag bara njuter av att det är så snyggt, men jag inser ju att vi måste börja använda köket nu om vi inte ska gå och fråga pizzerian i området om vi får gå in som delägare.
Vi kan behöva hjälp med lite sunda åsikter. Bänkskivor i granit och diskhoar i rostfritt är ju knappast några udda val idag när man byter kök. Tips och trix för att hålla köket snyggt så länge som möjligt emottages tacksamt.
Vi kanske borde ha monterat upp det gamla risiga köket i källaren så att man har ett kök som man kan och vågar använda
Nu till problemet, köket är så snyggt att vi inte vågar använda det. Bänkskivan är i granit, fantastiskt snygg, men min man tittar ibland efter repor och vi vågar inte ställa ned någonting av porslin eller metall direkt på granitskivan för att det kanske kan bli repor. Min man har redan hittat en hårfin repa i en av bänkskivorna vilken jag är övertygad om fanns där på plats vid leverans - helt ok i så fall. Hoarna är i rostfritt och de är så blanka och fina att de nästan bländar (Decosteel, XV3434). Vi har hittills bara ställt ned bunkar av plast i hoarna, och ändå har de allra första reporna precis visat sig - min man undrar hur detta gått till. Vi har inte lagt ned vare sig bestick eller kastruller i hoarna - för att vi vill vara rädda om dom och inte vill ha fula repor.
Vi hade förut en stor rejäl diskbänk i rostfritt med rejäla (och förstås repiga) hoar där det slamrades med både kastruller och bestick. Jag behövde aldrig fundera över om vattnet verkligen rann ner i en ho med detsamma, för det gjorde inget. Upphöjda kanter runt hela diskbänken förhindrade de flesta översvämningarna. Vår granitbänk har inga kanter annat än baktill, och när jag använder vatten så försöker jag se till så att vattnet hellre skvätter bakåt åt blandarens håll än framåt. Därför blir det lätt vattenpölar liggandes bakom blandaren, men även runt den, eftersom jag är rädd om lådfronterna i skåpet under diskhoarna. Med tanke på lådfronterna så blir det en hel del extra torkande oavsett. Min man säger att jag måste torka upp vatten även bakom blandaren med detsamma annars kanske det blir mögel eller i vart fall fläckar. Blandaren vi har är ganska hög och vattnet får större fallhöjd än förut (nu 27 cm över bänkskivan), vi borde kanske byta ut den så att vattnet får lite lägre fallhöjd...
Fram tills nu hade vi ett riktigt gammalt, risigt och fult kök från 70-talet. Kökslådorna var av plast och alla var spruckna och laminatbänkarna hade jack i sig och med fläckar som inte längre gick att få bort oavsett. Blandaren läckte och flera skåpluckor hade hunden som valp friserat nedtill med vassa tänder. Dessutom började gångjärn ge med sig på flera luckor. Köket var alltså fallfärdigt och vi behövde inte vara rädda om det. Andra människor kan byta kök för att stilen har blivit omodern, men så var det alltså inte för oss. Vi har dragit oss i det längsta eftersom vi inte visste riktigt vad vi ville ha och alla vet ju att köksbyte är dyrt oavsett. När vi nu tog sats och äntligen fick till ett kök som vi egentligen är väldigt nöjda med så är det verkligen ett antiklimax att vi inte vågar använda det. Vi trodde att vi tänkte på allt", granitbänkarna valde vi för att sten är ett tåligt material och diskhoar i rosfritt likaså. Både min man och jag lagar (lagade!) mat och köper sällan färdigmat, så nu har det blivit knepigt.
Vi är inte hysteriskt petiga människor i vanliga fall, men vi försöker förstås att vara rädda om det vi har. Omställningen från fallfärdigt kök till superfint kök har jag inga problem med, jag bara njuter av att det är så snyggt, men jag inser ju att vi måste börja använda köket nu om vi inte ska gå och fråga pizzerian i området om vi får gå in som delägare.
Vi kan behöva hjälp med lite sunda åsikter. Bänkskivor i granit och diskhoar i rostfritt är ju knappast några udda val idag när man byter kök. Tips och trix för att hålla köket snyggt så länge som möjligt emottages tacksamt.
Vi kanske borde ha monterat upp det gamla risiga köket i källaren så att man har ett kök som man kan och vågar använda
Börja använda det !
Samma sak gäller nya golv - de första reporna svider men ganska snabbt "jänar det ut sgi" så enskilda repor och skav inte syns...sen är det ju en resa till därifrån till "patina" förstås
Men om man köper ett slitstarkt kök (granitbänk + rostfritt) och aldrig vågar använda det - whats the point ?
/K
Samma sak gäller nya golv - de första reporna svider men ganska snabbt "jänar det ut sgi" så enskilda repor och skav inte syns...sen är det ju en resa till därifrån till "patina" förstås
Men om man köper ett slitstarkt kök (granitbänk + rostfritt) och aldrig vågar använda det - whats the point ?
/K
stenskivor kan jag inte mycket om, men en diskbänk i rostfritt är ju bara att polera när den blir repig. Slutresultatet är valfritt och proportionellt mot putstiden.... Jag fixade till en bänk jag har i verkstaden som var så risig att man inte ens såg att den var i rostfritt under all färg och annat skit. Den blev som ny efter några timmars maskinpolering.
Köket måste väl få bli slitet innan det blir helt omodernt och måste bytas ut?
Om det är äkta granitskivor behöver du inte oroa dig för repor. Jag bytte kök för 15 år sedan, med bänkskivor i granit. Jag använder dem som skärbrädor dagligen. Har inte varit försiktig med kastruller och annat. Det enda som hänt, är att jag måste slipa knivarna ganska ofta.
Bänkskivorna ser fortfarande ut som för 15 år sedan, då de var nya.
OM, du mot all förmodan skulle lyckas repa skivan, går det lätt att polera bort med lite bivax.
Rostfritt, kan bli lite solkigt med tiden. Dock ingenting som går att polera upp igen.
Bänkskivorna ser fortfarande ut som för 15 år sedan, då de var nya.
OM, du mot all förmodan skulle lyckas repa skivan, går det lätt att polera bort med lite bivax.
Rostfritt, kan bli lite solkigt med tiden. Dock ingenting som går att polera upp igen.
Medlem
· Stockholm
· 605 inlägg
Rostfria diskbänkar och hoar blir väldigt lätt repiga, kruxet är att strunta i det i början när man ser enstaka repor. Efter ett tag blir hela ytan repig och då syns inte reporna längre.
Man måste ta sig i kragen och se sanningen i vitögat, man kan inte både leva med det och låta det vara nytt i 10 år.. det kommer hända saker, det kommer bli märken, grejer kan gå sönder.. det kan bli översvämning.. och ni KOMMER bli arga på er själva när ni råkar göra en repa i glashällen eller i diskhon.. MEN det är så man ser att man lever och att köket andas! Köket är ju ett av de mest använda rummen vi har och det är ett av rummen som används mest av alla.. det är liksom dömt att slitas.. på ett eller annat sätt.
Det är en själv som måste inse att så är det bara - och det är lättare sagt än gjort!
Nu när jag varit så duktig och sagt hur det "ska vara".. så kan jag ju *host* vara ärlig och tala om att jag är exakt likadan som ni.. det är problematiskt ibland :/ Vi rev upp golvet i gamla huset och tapetsera om.. la nytt fint trägolv osv.. det tog säkert tre veckor innan maken fick ta in möbler i rummet.. för jag var rädd för att gå på golvet haha*suck*.. det var ju så fint! För att inte tala om väggarna.. inte ett spikhål.. dvs.. nää inte kunde jag sätta upp nått på väggarna.. = väldigt nakna tråkiga väggar.. fast inga hål i tapeterna ..
Ibland funkar hjärnan på ett udda sätt.. man vet egentligen bättre men man kan inte rå för att vissa tankar slår en..
När vi rivit vårt kök om ett par veckor och hallgolvet.. ja då kommer jag ha svårt att ta mig in i huset och till toan haha..
MEN JAG VET EGENTLIGEN BÄTTRE..
Ni är inte ensamma, men ett hem ska vara levande.. det ska vara lite skavanker.. det är ni (och jag..) som får jobba med er själva.. blir det nått fel får ni ta tag i det då (ibland har man ju gjort fel val och då lär man sig nått..)
Lycka till med nya fina köket
Med vänlig hälsning, Sandra
Det är en själv som måste inse att så är det bara - och det är lättare sagt än gjort!
Nu när jag varit så duktig och sagt hur det "ska vara".. så kan jag ju *host* vara ärlig och tala om att jag är exakt likadan som ni.. det är problematiskt ibland :/ Vi rev upp golvet i gamla huset och tapetsera om.. la nytt fint trägolv osv.. det tog säkert tre veckor innan maken fick ta in möbler i rummet.. för jag var rädd för att gå på golvet haha*suck*.. det var ju så fint! För att inte tala om väggarna.. inte ett spikhål.. dvs.. nää inte kunde jag sätta upp nått på väggarna.. = väldigt nakna tråkiga väggar.. fast inga hål i tapeterna ..
Ibland funkar hjärnan på ett udda sätt.. man vet egentligen bättre men man kan inte rå för att vissa tankar slår en..
När vi rivit vårt kök om ett par veckor och hallgolvet.. ja då kommer jag ha svårt att ta mig in i huset och till toan haha..
MEN JAG VET EGENTLIGEN BÄTTRE..
Ni är inte ensamma, men ett hem ska vara levande.. det ska vara lite skavanker.. det är ni (och jag..) som får jobba med er själva.. blir det nått fel får ni ta tag i det då (ibland har man ju gjort fel val och då lär man sig nått..)
Lycka till med nya fina köket
Med vänlig hälsning, Sandra
Jag känner igen det där med repiga rostfria detaljer. Vi var så olyckliga första månader efter köksinvigningen. Den nya rostfria diskbänken var full av repor. Men lugn, om några månader är det så många repor att den ser ut som en vanlig diskbänk.
Granit är hårt , men sprött. Var försiktig med tung belastning och slag så kommer skivorna hålla sig som nya i decennier.
Granit är hårt , men sprött. Var försiktig med tung belastning och slag så kommer skivorna hålla sig som nya i decennier.
Jag resonerar så här med hus att det är en plats där jag bor och ingen utställningslokal. Det blir slitage som man får leva med och däremot saker som går sönder ska repareras. När jag köpte min första bil hade nästan alla överdragsklädsel som skulle förhindra slitage, så många bilar skrotades med en perfekt originalklädsel som ingen fått se eller använda. Även bilen är ett bruksfordon för oss, vad gör en repa eller litet märke, men allt ska fungera inga trasiga grejor som kan lagas.
Säger som i några tidigare inlägg, första märket ser man, sedan tänker man inte på det utan kallar det patina.
Men man ska självklart välja det man själv mår bäst av och trivs med.
Säger som i några tidigare inlägg, första märket ser man, sedan tänker man inte på det utan kallar det patina.
Men man ska självklart välja det man själv mår bäst av och trivs med.
TACK snälla att ni har tagit er tid att ge kommentarer! Jätteskönt att få lite vettiga och lugnande synpunkter. Vi får helt enkelt försöka slappna av och inte bara njuta av att titta på köket utan samtidigt glädjas av att använda det. Skönt att höra att granitskivorna ska tåla en del. Reporna i hoarna får vi alltså blunda för ända tills de är så många att man inte kan urskilja dom som enskilda… Tills dess får vi använda distraktion, valium eller psykologhjälp? Vi har nog samma inställning till nyrenoverat Snigla, och jag förstår att det då antagligen kommer att kännas jobbigt när vi har renoverat matplatsen, badrummet, entrén, och… resten av huset. Otrampade golv och tomma väggar utan spikhål överallt där renoveringen dragit fram.
När du tror att du är färdig med renoveringen i "hela" huset så kommer du att upptäcka att de fina tapeterna eller färgen är helt ute inte alls är vad du nu önskar idag, eller att valet man då gjorde inte var rätt. Så då fortsätter arbetet med huset.....
Vårt kök ska väl renoveras framöver men vi kommer faktiskt att behålla diskbänken från 70-talet. Ser väl inte så där "jätteroligt" ut men är ju otroligt praktisk, särskilt om man tycker om att laga mat i köket. Rostfritt går ju alltid att polera.
Kanske inte så roligt om man bor i ett sådant område där alla tävlar om snyggaste köket, vi bor ute på landet där det snarare passar med rostfritt när man har kossor utanför fönstret
Peter
Kanske inte så roligt om man bor i ett sådant område där alla tävlar om snyggaste köket, vi bor ute på landet där det snarare passar med rostfritt när man har kossor utanför fönstret
Peter
Redigerat:
Trodde denna skulle ligga i tråden om I-landsproblem...