J Jonas&lina skrev:
Vi förstår också nu i efterhand att "allt" inte är inkluderat trots att husleverantören som förmedlade kontakten med markentreprenören påstod det. Så här såg offerten ut och det här var med tomten 900k som vi sedan köpte direkt av mäklaren istället för att ha en mellanhand som tanken var från början
[bild]
Borträknat tomten är det 585k kvar. Det räcker till ganska mycket. Och som någon påtalar, det finns en punkt "grundförstärkning" som borde innebära att entreprenröen varit medveten om markförhållandet och tagit höjd för det. Givet vad som står i offerten och att det är nästan 600k, har du hört med entreprenören vad som avsågs?
 
  • Gilla
Buford
  • Laddar…
T Thomas_Blekinge skrev:
Gäller samma undersökningsplikt för köpare av fastighet (bebyggelse) som för mark/tomt? Vad säger jordabalken och rättspraxis?
En fastighet är marken man köper. Sedan kan det finnas byggnader på denna fastighet.

Jordabalken och rättspraxis säger att du har en mycket långtgående undersökningsplikt som köpare. I princip: finns det att hitta någonstans så är det din skyldighet att leta upp det. Gamla bygglov, radonmätningar från miljökontoret, markkartor hos SGU, översikts- och detaljplaner hos kommunen osv...
Det är egentligen bara när säljaren medvetet och uppsåtligen försöker dölja något för dig som du kanske har ett case. Men då ska du bevisa att hen visste det innan, du lider skada och att det medvetet undanhölls från dig samtidigt som det var något du inte kunde kontrollera. Och bevisbördan ligger på dig som köpare...

Fastighetsköpare anses alltid vara kompetenta att undersöka det de köper...
 
  • Gilla
jonasz och 1 till
  • Laddar…
harry73 harry73 skrev:
En säljare kan vara lika okunnig som en köpare, men som köpare har man undersökningsplikt som innebär att man får anlita en expert om man inte själv har kunskapen
En köpare har unersökningsplikt men skall ej behöva anlita expertis. En säljare har en stor upplysningsplikt och måste upplysa om allt han vet om fastigheten och kan råka illa ut för dolda fel han måste känt till vid försäljningstillfället.
Med vänlig hälsning Tya
 
Men om det ör de naturliga markförhållanden på tomten så är det väl inget fel. Det är nog enbart om säljaren gjort utfästelser som inte stämmer man har något att hämta där.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 1 till
  • Laddar…
B bergenudd skrev:
Det är egentligen bara när säljaren medvetet och uppsåtligen försöker dölja något för dig som du kanske har ett case
Det där tror jag inte riktigt på.
Huset kan ha dolda fel utan att säljaren vet om det.

Säg att till exempel byggaren fuskade och gjorde en 5 cm betongplatta med 10 cm isolering under,
i stället för de specificerade 10/30 cm (kanske ett dåligt exempel).
 
  • Gilla
Anna_H och 1 till
  • Laddar…
Vi har byggt på en mycket likartad tomt - bra läge nära stan och nära en fantastisk skola.

Valet stod mellan pålning (svindyrt) och att gräva ur mer (dyrt). Det blev sammanlagt 6-8 m urgrävning, kostade närmare 300 000 mer än planerat och fördröjde bygget nästan 3 månader. Men nu står det där, och nog var det värt det i sammanhanget, 300 000 i ett projekt som närmar sig 5 miljoner är kanske inte mycket att gräma sig över. Överraskningar i nästan samma härad får man nog räkna med. Glöm inte kostnaden för att göra sig av med massorna. Det löste sig till slut för oss, en lokal lantbrukare tog hand om det men det var ytterligare 40 000 kr som försvann där.
 
Intressant. Om man anlägger en tomt på det sättet och gräver ur, så antar jag att du menar 6-8 m djup utgrävning? Och sedan återfyllning med fast material? Men om det är förhöjd GV nivå, blir inte marken vattensjuk ändå? Gjorde ni en höjning av markytan på hela tomten? Lades det markduk som liner mot omgivande? Hur löstes avloppet?
 
Precis, grovt krossmaterial i mängder, geoduk under och runt hela gropen, dränering på alla håll och kanter. Gv-nivån låg inte så högt trots allt, 4-5 m under färdigt golv. Hela tomten höjdes 0,5 m och färdigt golv ytterligare 30 cm. Ser lite märkligt ut nu, men kommer väl bli helt ok när växtlighet och annat döljer. Hellre det än stövlar inomhus.


F Frankesson skrev:
Intressant. Om man anlägger en tomt på det sättet och gräver ur, så antar jag att du menar 6-8 m djup utgrävning? Och sedan återfyllning med fast material? Men om det är förhöjd GV nivå, blir inte marken vattensjuk ändå? Gjorde ni en höjning av markytan på hela tomten? Lades det markduk som liner mot omgivande? Hur löstes avloppet?
 
harry73
Jag är nyfiken hur det gick för @Jonas&lina
Jag tror inte att pålning behöver bli alltför dyrt. Jag hittade följande sida: https://www.husgrunder.com/kalkyl-palning/
Den har en kostnadskalkylator för pålning och en enkel husgrund (120kvm) kostar ca 100tkr.
Grävmassorna kan man använda för att höja tomten något och i värsta fall behöver man lite lättviktsmaterial (leca eller hasopor/skumglas under uteplats och uppfart. (eller så planerar man altan från början och pålar även för den när alla maskiner är på plats.
Och om man trots allt väljer att gräva ut dåliga massor, kan du passa på att bygga källare
 
Att bygga där en mosse varit, går utmärkt.
det gäller bara att ta bort mossen där ni bygger !!

Utgrävningsområde med synlig vattenansamling och upprivna jordlager som avslöjar historisk sandstrand.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det beror på vad som är under mossen. på tidigare karta verkar det som det är fast mark på andra sidan vägen.

För flera tusen år sedan var det en sjö eller havsvik som växt igen en process som fortgår i många sjöar fortfarande, ofta är det morän i kanten men på vissa ställen berggrund direkt under mossen.

Vid detta bygget användes 2 st. grävmaskiner 25-30 ton och 2 st. 30-tons dumpers samt en stor vibrovält dragen av en gammal CAT- bandare.

En bonde i närheten hade en besvärlig kulle på en åker så den rensades från matjord sen bytte man massor. Kullen minskade 3m i höjd, samt åkern belades med 20 cm torv som var perfekt att plöja ner i det torra gruset. det blev Win-Win för alla, bonden fick bättre mark till gräsodling, bygget fick gratis fyllnadsmassor!

En grävmaskin lastade från mossen som kördes till åkern med dumpers, på åkern lastades morän av den andra grävmaskinen som kördes till den bortgrävda mossen där CAT-bandaren jämnade ut och packade med vibrovälten. eftersom det var någon km att köra användes två dumpers för att minimera väntetid för grävare.
Jobbet tog drygt en dag kostnad c:a 7000:-/ tim. för alla maskiner alltså mindre än 100kkr

Byggarbetsplats där torv och sand grävts bort, visar moränlagret och grävda terrasser.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Man kan se på denna bild att det varit en fin vit sandstrand för flera tusen år.

All torv och den vita sanden måste grävas bort och underliggande morän formas som terrasser med grävskopan annars är det risk att nya massor kan glida om underlaget är slätt och lutande.
 
Redigerat:
  • Gilla
MoveMe och 3 till
  • Laddar…
J
Pålning brukar kosta mellan 450-600kr/lpm exkl moms. Jag skulle kolla på kompensationsgrundläggning också. Går ju med leca eller cellplast. Det kan en konsteuktör svara på efter geo
 
@Jonas&lina har ni fått svar på undersökningen och vad har det visat?
Hur går ni vidare?
 
Varit på några projekt där en som pålar har för mig att dom tog10k i etablering, 250kr per påbörjad påle och därefter 250kr löpmeter påle, va nog +moms sen tillkommer förstärkning av platta men på ett normalt projekt borde det inte vara mer än 100k extra om det inte är väldigt långt till berg,
Västra Götaland var detta :)
 
M
Är det sålt genom Mekklare har ni goda chanser att kompenseras.
 
C
Antar att kommunen har bedömt att det är lämpligt att bygga där eftersom bygglov eller förhandsbesked måste ha beviljats för att kunna bilda bostadsfastigheten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.