Hej!

Är det någon som har tips på en oberoende besiktningsman/firma för måleri i Stockholmsområdet?

Vi har haft en målare på plats som nu i efterhand säger att skarvar mellan gipsplattorna är att förvänta sig om vi inte nämnt vilken typ av belysning vi ska använda och att vi nu behöver lösa detta först efter att en besiktning gjorts och sagt vad som är rimligt, så att säga.

Passar även på att fråga forumet: kika på bilderna - ska det se ut så här efter att ett proffs varit på plats? Har vi onormal eller extrem belysning på något sätt som vi borde behövt informera om innan arbetet började?
 
  • Nymålad vägg med lampbelysning som avslöjar skarvar i ytan.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Rum med målade väggar, markerade gipsskarvar synliga. Flerfärgad golvlampa vid soffa, och saker på spishyllan. Fråga om skarvarnas utseende.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Tak med synliga skarvar mellan gipsplattorna under belysning i ett rum, frågeställning om resultatet är korrekt efter professionellt måleriarbete.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
När ljuset faller så kallas det släpljus. Det är väldigt svårt att få en yta så slät att den ser helt slät ut även i släpljus. Det är mycket mer arbete än "standard" och avtalar man inte särskilt om det (dyrt och inte alla som kan, även många "proffs" misslyckas har jag läst här i andra trådar)

Det ser i och för sig ut som ganska stora ojämnheter, kanske syns de även utan släpljus. Det är mycket lättare att bedöma när man står där. Kan du ta en bild på rummet utan lampor tända med bara dagsljus från fönster?
 
C Conqvist skrev:
Du kan få vägledning här vad som är acceptabelt i normala fall. Sen kan man såklart avtala om högre/lägre standard.
[länk]
Det är ju bra men det står inte vad som är acceptabelt utan bara att när man kommer överens om nivån på jobbet ska man ta hänsyn till släpljus.... Eller missar jag nåt?🤔
 
Tack för svar!

Det luriga är att man ser alla skavanker supertydligt när det är kväll och mörkt (alltså mestadels av tiden man spenderar i sitt vardagsrum). Dagtid så är det betydligt svårare att se ”felen”.

Som amatörer som betalar ett proffs att göra jobbet så skulle jag aldrig tänkt tanken att vi hade så specifik och ”svår” belysning att det skulle behövas förvarnas om. Man hade ju kunnat hoppas på att en expert hade givit ett varnande finger till att slutresultatet kommer att bli så här, eller att man behöver behandla väggarna på något annat sätt. För så ”ovanligt” kan det väl inte vara med att ha plafonder och en gammal femtiotalslampa hemma?

Det är svårt att fånga på bild även på kvällen, men det är sjukt påtagligt och irriterar oss något enormt, det är liksom rummet vi spenderar 95% av vår vakna tid i. Vi har själva gjort andra, mindre rum och där är det inte i närheten av lika tydligt var gipsplattorna sitter. You live and learn, I guess.

Vad tror ni, är det värt att ta in en besiktningsperson eller är det att kasta ytterligare pengar i sjön?
 
  • Vardagsrumsvägg med subtila skuggeffekter; gipsskivans skarvar syns svagt. TV-hörna syns delvis längst ner i bild.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vardagsrum med beige vägg, grå soffa fylld med kuddar och kläder, golvlampa med färgglada skärmar och TV-bänk i hörnet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.