Denna fråga har lyfts förut på forumet, och i dessa trådar har det blivit glest med svar.

Så jag gör ett försök till. :)

Flera tillverkare av parkettgolv, bland annat Bjelin, refererar till att man skall ha HDF-skivor under parkettgolvet om man har spårade spånskivor med plåtar i. Enl. Bjelins rekommendation gäller det både vid limning och om man inte limmar. Söker man på HDF hittar man dock extremt lite information om det, så det är svårt att sätta sig in i förutsättningarna.

Det finns dock 3mm HDF-skivor i normalt storformat att köpa för runt 90kr/m².

I vårt nybygge är vi nu i det skedet att det är dags att lägga golvvärmen för att därefter kunna börja bygga platsbyggd inredning.

Det uppstår ett litet moment 22, för jag vill få skydd över mina slangar/plåtar, men jag vill inte lägga det slutliga golvet än av oro att få skador på det.

Därför har jag tänkt att jag kanske skulle lägga denna 3mm HDF överallt direkt efter att slangen är på plats, så får jag både skyddet och en bra grund för att lägga både heltäckningsmatta och parkett på i nästa steg.

Fråga 1
Finns det någon som har något att allmänt tillföra detta ämne? Erfarenheter av att lägga sådana skivor?

Fråga 2
Bjelin rekommenderar 6mm HDF eller MDF. Jag vill inte bygga höjd emot min lägsta tröskel och 3mm gör faktiskt skillnad. Kan man tänka sig att den hårdare HDF är så pass mycket bättre att den räcker i 3mm jämfört med 6mm MDF?

Fråga 3
Hur fästs det lämpligast i spånskivan? Jag tänker att jag kör klammers i dyckertpickan. Eller behöver det limmas? Mitt tänk är att det är bra att undvika lim här, för att lättare kunna få bort det om man vill göra om i framtiden.

Hoppas det finns någon som kan ge feedback här.

Lite länk-referenser.
https://www.byggahus.se/forum/threa...ck-hdf-och-fuktspaerr-hur-skruvar-man.483274/
https://www.byggahus.se/forum/threads/hdf-board-som-underlag-till-klickgolv.173892/
https://cdn.bjelin.se/uploads/2022/...tt-SE-Version-202003-04_uid_61def2aabb17c.pdf
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.