Har köpt 2st utomhuslampor som har 2st halogenlampor i vardera lampa.
En som lyser uppåt & en som lyser nedåt.
Och dom har en förmåga att gå sönder, håller cirka 3 veckor. Och det är alltid den
som lyser nedåt.
Är det någon som har en idé varför detta händer, lampkrängaren sa att det kunde
bero på strömdippar i nätet, vad gör man åt det isåfall?

Tack
 
VIlken typ av fabrikat är det på ljuskällan, är den för 240 volt eller 220 volt?
 
Tittade på förpackningen & den säger Halopar 16 230V GU10
 
Det är naturligtvis svårt att säga varför lamporna går sönder men jag har liknande erfarenheter av halogenspottar i kök. Efter att under ett års tid ha bytt ett antal lampor kom det äntiligen en elektriker och kollade. Skit! Var hans omdömme. Vi byter ut skiten. Han bröt ut hela hållaren, som för övrigt var av plast och bytte till nya i metall. Det är snart ett år sedan och vi har inte bytt en enda lampa sedan dess. Som sagt var det kanske inte alls är samma problem, men elektrikern sa att om det är dålig kvalitet kan det vara lite glapp i lampan vilket innebär att det blir som en liten svetslåga som efter ett tag svetsar hål på lampsockeln. Du kan ju försöka kolla så att det är bra kontakt mellan lampan och bläcket i hållaren. Se bara till att du har brutit stömmen innan du pillar i lampan

Mvh/
Svenstorp
 
Intressant! Jag satt just och funderade på varför mina lampor hela tiden går sönder i ytterbelysningen och sökte lite på forumet. Det intressanta är att jag har en EXAKT likadan armatur där 1 GU10 lyser nedåt och en uppåt.
Jag har provat med både vanligt halogen, LED samt lågenergivariant..... alla går sönder med bara någon månads mellanrum.... ? ?? Mycket märkligt.
Någon som har mer input i frågan ? Bör jag helt enkelt byta armatur eller ?? Jag tror inte det beror på några strömspikar i detta fallet iaf.

Mvh
Marcus
 
ja har du inga problem med några andra armaturer någonstans så är det nog armaturen i sig det är fel på ex dålig kontakt
 
Händer det med LED och lågenergi är det inte troligt att det är värmerelaterat vilket annars är ett vanligt problem för alla inbyggnadslampor/inkapslade
 
Halopar 16, är väl osrams nätspännignshalogen = bra kvalitet, så förmodligen är det ju inte ljuskällorna det är fel på.

En halogenlampa går sönder av en sak, glödtråden brinner av.
När ljuskällan brinner förångas glödtråden, blir mindre, tills den brinner av.

Ju varmare ljuskällan blir desto fortare går förågningen, därför kan en ljuskälla hålla längre i en metallarmatur (leder bort värmen) än i en plastarmatur (stänger in värmen).

Tråden kan oxå gå sönder pga av yttre påverkan så som vibrationer.
sitter armaturen i närheten av en ytterdörr så kan vibrationerna från när man stänger den göra att tråden brinner av.
 
jonas_loof skrev:
Tråden kan oxå gå sönder pga av yttre påverkan så som vibrationer.
sitter armaturen i närheten av en ytterdörr så kan vibrationerna från när man stänger den göra att tråden brinner av.
Fast LED-varianten och lågenergivarianten borde inte vara lika påverkade av just vibrationer. I mitt fall sitter faktiskt armaturen precis intill ytterdörren.... så det skulle annars kunna vara en möjlig orsak.
Jag kollade inne i LED-lampan och såg att en kondensator hade typ exploderat (stor svart spricka).....
Jag ska undersöka eventuell glappkontakt i själva lampkontakten i armaturen.... annars får jag väl byta armatur och prova, det blir definitvt billigare än att fortsätta byta lampor i den här takten.

/M
 
Har du mätt spänningen ?, (För hög spänning ?)
Har du kanske ett "nollfel" i huset ?, dvs glappande eller dålig kontakt nånstans på noll-ledaren. (Kan ge höga spänningar)
(Är det verkligen bara utomhusbelysningen som krånglar ,kanske nollfel kan avskrivas)

Går den sönder mest på sommaren eller vintern , Om på sommaren; och du bor utsatt, kan det vara åskväder som zappat ljuskällorna (Framför allt l.e.d kan ta skada då)
Vibration / hög temp har nämnts ovan...

Är det spänningsspikar kan ett åskskydd (grov & mellanskydd) hjälpa.
 
hmm.. om led och lågenergin smäller så bör det tyda på för hög spänning ut till ljuskällan.. klapp kontakt visst, men då ska inte led lampan smålla på det sättet..
 
jonas_loof skrev:
hmm.. om led och lågenergin smäller så bör det tyda på för hög spänning ut till ljuskällan.. klapp kontakt visst, men då ska inte led lampan smålla på det sättet..
Nope, spänningen ser okay ut. 229V uppmätt idag efter ett standar lampbyte hade gjorts.
Jag börjar tro att det är armaturen som är kass/glapp.... synd bara eftersom den ser bra ut.
En sådan där billig up/down-light från Jula eller Rusta....

/M
 
Jag har samma problem. Har samma armatur med en lampa upp och en ner. Det konstiga är att det är fina osram-lampor det sitter i de jag har bytat på. Och dessa har gått sönder igen... Lamporna som följde med har klarat sig bra (alla utom en...). Konstigt.
 
när man kör med halogenlampor i en sådan typ av armatur så blir det ju ganska varmt.. är det en billig armatur så är förmodligen inte lamphållarna av någon högre kvalitet. Värmen från halogenlamporna bränner sönder socklarna, som gör att man kan få problem i framtiden..

jag monterade den här på fasaden, både enkla och dubbla.
Har haft dom i två år snart utan problem, men dom var dyrare - kostade runt 6-700 kr st.

silo_trend_259.jpg

nu har jag satt i LED-lampor från sylvania i dom, 3,5W.. men ger lika mycket ljus som 35w:attarna jag hade förut..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.