Vi har nyttjanderätt mellan vår fastighet ner till havsviken där bysamfälligheten har några meter mellan nyttjanderätt och vattnet. Fastighetsägaren sa ja till grusväg ca 100meter ner till vattnet och vi har skriftligt ja från samfälligheten att vi får dra väg på den marken och anlägga flytbrygga och vi ska ej muddra. Se bild , ny väg är röd. Det är skog runt och den skogen ägs av samma fastighetsägare vi har nyttjanderätt från. Ingen störs av vägen då den går direkt från vår mark ner till vattnet. Nu har någon granne klagat på att vägen inte får vara väg på ca 3 meter utan bara en stig på en meter och hotar med stämning och fastighetsägaren vill att vi återställer marken från väg till stig för hen är rädd för vite. Vad jag förstår får man anlägga väg utan bygglov? Någon som vet och vad bör vi göra nu? Har grannen rätt? Närmaste granne är ok med vägen. Vi betalar ju för nyttjanderätt för att vi ville ta oss ner till vattnet. Det blir ju svårt att ta ner tex båt utan väg. Vi kommer ju inte ens köra på vägen med bil mer än någon gång, den ska promeneras på. Den kommer inte att plogas.
 
  • Karta över området med nyttjanderätt och grusväg markerad med röd linje från fastighet till vattnet, flytbrygga vid havsvik. Skogsområde och fastigheter synliga.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Claes Sörmland
Du behöver inget bygglov för en väg men här är väl strandskyddet aktuellt så att klockarna ringer? D v s för att anlägga ny väg nära stranden så krävs strandskyddsdispens. Kanske är det detta som oroar grannen?
 
  • Gilla
Deltidslantisen
  • Laddar…
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Du behöver inget bygglov för en väg men här är väl strandskyddet aktuellt så att klockarna ringer? D v s för att anlägga ny väg nära stranden så krävs strandskyddsdispens. Kanske är det detta som oroar grannen?
Hm ja, ska kolla det men vi har ännu inte byggt sista 20 metrarna för vi väntade på godkänt från samfälligheten. Alla andra grannar har gräsmatta ner till vattnet och brygga. Vi har haft brygga men ej utsatt på ca 10 år pga att marken har växt igen.
 
Somliga människor är lättskrämda av naturen. Går med på vad som helst om någon hotar med anmälan. Det har visa andra lärt sig så de får som de vill hur galet det än är genom att anmäla och hota med anmälningar.

Se till att ni får allt i skick så får gnällgrannen anmäla folk hur mycket han vill efter det.
 
Strandskydd är 100 m upp från vattnet. Du behöver dispens även för bryggan, om skyddet inte är upphävt i detaljplan.

Och du behöver göra en anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen.

Det enklaste sättet att få tyst på griniga/avundsjuka grannar är att ha alla papper i ordning. Då har de ingen makt kvar över er eller markägaren.

Vad alla andra har eller inte har är inte relevant.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.