Fick ett tips på en Griggio bordssåg med vertikalfräs och litet justerbord (sliding table?), sågen är visst inte ihopplockad men delarna ska lär vara i bra skick och priset kunde ligga runt 600 euro, han tippar för 1000 totalt (reservdelar, kablar, brytare) får man den igång igen. Låter det som ett bra pris? Vet inte alls vad det är för modell och vad för funktioner den har förutom att den också har inbyggd vertikalfräs.

Undrar ju då woodfordsågen jag annars funderat på blir ungefär desamma som det uppskattade priset med frakt.
 
Inga kommentarer, men vad tycker ni om att då lägga 1100 euro i en 1-fas bordssåg på 2.2kw som denna här under? För mycket eller? Kostar ju mindre än en Dewalt 744XP trots den höga frakten, och har bättre specs och kommer med bord och stativ.

w07auDF.jpg

Klart det inte går upp emot en Ejca L18 på blocket för några tusen eller vad för sorts deal man nu kan hitta men jag har inte haft sån tur. Han rekommenderade annars emot Griggio sågen då han fick höra jag har 18 kvadrat till utrymme.

Jag kan ju erkänna att han gav mig kalla fötter, annars hade jag redan köpt den här sågen då ingen sagt något dåligt om den. Väl därför jag far omkring som ett yrt höns och gjort två trådar som handlat om den här sågäjveln :surprised:
 
Redigerat:
Tycker det låter dyrt för den sågen. Har en nästan likadan. (gammal meec, googla mj2325b ska dubbelkolla modellnr. senare men tror det stämmer) tror de är väldigt lika. Största problemet är att anhållet inte är bra, stabilt men det låser sig inte i exakt samma vinkel varje gång. Jag gav 2500 för min begagnad.
 
Jo jag tog den inte. Börjat kolla på annat nu, t.ex. en Scheppach TS4000, lite osäker på den. En Luna eller Ejca L18 vore också riktigt nice.
 
En Rapid PK-100 blev det :) Rejäl såg till ett bra pris.
 
Grattis(y). Måste vara skönt att äntligen ha fått tag på något som verkar fylla dina behov.
 
Fick hem sågen idag. Lyckades få in den själv i garaget men fick ta bort klingskyddet och sidobordet.
14265946187_b5ca31d125_c.jpg

Tog bort den värsta rosten från bordet med Ballistol och tidningspapper, måste väl göra ett bättre jobb sen.
14451034482_7695bab7ff_c.jpg

Klingan som följde med är en gireringsklinga med 80 tänder:
14449033651_08a475132b_c.jpg

Kontrollerna, upp och ner på hjulet och vinkel på spaken.
14451278184_2346958caf_c.jpg

14265784290_262d09fc59_c.jpg

JAg vet inte vad denna del kallas på svenska, blade insert känner jag endast till den som, men orginalet är uppenbarligen borta, endast detta gjort i trä följde med. Funderar om MDF skivorna av typen jag har i bilden skulle duga att göra mera utav?

14472576963_961058e733_c.jpg

Var annars inte så imponerad med justerbordet, när man sköt fram det så roterar stödarmen och när bordet närmar sig andra sidan av sågen så har stödarmen vikit in sig mot sågen och stödet blir riktigt dåligt och det är inte alls stabilt.
 
Har kollat lite på glidbordet och märkt att det är ej justerbart för vinklad kapning. Jag har lite problem att se användbarheten med glidbordet för annat än raka kapningar således. Sågen har också två stycken spår som jag enkelt kunde göra kapslädar för och på det viset fixa slädar som kan kapa i vinklar.

Då börjar bordet kännas överflödigt, vad gör det då förutom att ta en massa utrymme? Som jag ser det nu skulle jag ha mera nytta av att göra ett fast förlängningsbord som man kan fälla ner på sidan istället för ett glidbord. Kunde glida en släde över ett sånt bord lika enkelt och då få samma funktionalitet.

När man läste på om sågar och vad man skulle skaffa (bl.a. på detta forum) så fick man intrycket att glid/justerbordet var guds gåva till människan och många som inte arbetar på annat vis. Men jag ser liksom inte underbarheten med glidbordet förutom säkerhetsaspekten då man står på sidan, fast jag ser inte varför man måste stå bakom med en släde heller, kan lika enkelt dra det från sidan av sågen på samma vis. Så vad jag efterlyser är konkreta exempel, kanske böcker eller videos på hur man använder justerbord och hur man kan bygga jiggar som drar nytta av bordets egenskaper osv?

Den stora delen av all information på nätet kommer ju från jänkare och deras sätt att arbeta. Finns väl inte en enda svensk snickarkanal på youtube.
 
Jag bild googlade lite på Rapid pk100 och det finns tydligen flera olika justerbord. Ett som är identisk med det som säljes tillsammans med ejca L18. En sådan har jag haft och det går iallafall att vinkla kapanhållet på finns till och med gradscala på formatbordet. Bild kanske?.

Det är som vanligt skillnad på såg med justerbord och såg med justerbord. I ditt fall så har du en typ av cirkelsåg/klyvsåg med ett påhängsbord som är ett mellan ting av justerbord och formatbord som glider på något bredvid gjutjärnsbordet Dvs justerbordet glider inte intill klingan och det är lite skillnad att jobba med dom två olika modellerna.Men man kan nästintill göra samma saker med dom båda typerna.
Justerbord är det långa smala oftast aluminium som glider intill klingan på någon typ av kullager. Formatbordet är det som sitter fast på justerbordet där man läger upp sin bit man skall såga och som kapanhållets yttersta ställskruv sitter fast i och som även vilar på stöd armen/bommen.


Bara för att man har en såg med ett justerbord betyder det inte att man per automatik kommer på alla fördelar med det. Det är som med allt annat man måste lära sig.

Den absolut största fördelen med ett fast justerbord är just att den sitter fast man behöver inte ta fram släden för att kapa något. Den andra uppenbara är att man (alltid) skriver inom parentes för att det finns små hobby sågar med ett minimalt justerbord har längre slaglängd än en släde.
Bara dom två sakerna borde vara tillräckliga för att välja en såg med justerbord än en utan.

På många sågar med den typ av justerbord som du har så kan man välja vart man vill ha slaglängden. Man kan alltså flytta stången eller vad det nu är som justerbordet glider på . Om man har kapanållet mot magen och läger biten man skall såga mellan kapanhållet och sågklingan kallar jag det för att lägga framför kapanhållet. Då vill man ha stången så mycket det bara går mot sig så man får så mycket slaglängd det bara går mellan kapanhåll och klinga. För när man sågar så behöver egentligen bara justerbordet sedan gå så långt fram att kapanhållet passerar framkant på klingan eller rättare sagt så långt fram att det man sågar går av. kapanhållet behöver egentligen inte passera hela klingan vid enstaka kapningar. Men generellt är det bra om den går precis förbi hela klingan sedan kan det få ta stopp.
Sedan kan man vända på det hela man monterar kapanhållet på motsatt sida av justerbordet så att man har i följd klinga, kapanhåll och sedan biten och då behöver stången vara mera åt andra hållet.
Det är svårare att jobba så om man är nybörjare med små justerbord som inte är lika långa som slaglängden som på moderna justersågar.

En justersåg gör just det som den heter den justerar. Allra bäst kommer den till sin rätta om man har paneler, skivmaterial. Har man en bit och man är osäker om den är i vinkel så kommer justerbordet till sin rätta.
Lägg upp biten såga ett sida lägg den sidan mot kapanållet såga sida två nu har man två sidor i 90 gr vinkel. Och grejen är att vid första snittet så behöver ingen sida ligga an mot anhållet man klämmer fast biten på justerbordet med någon typ av tving och stöd mot anhållet så biten inte glider i väg längsledes då största kraften är längs sågsnittet. I sidledes är det inte alls så stora krafter det handlar om. Många gånger kan det räcka med att man håller ner det man sågar. Jag brukar klämma ner tre/fyra fingrar i justerbordets T-spår och tummen ovanpå biten jag skall såga på så vis funkar fingrarna som en tving (fast inte tillnärmelsevis så stark) mer behövs inte för att hålla fast biten i sidledes. Detta gäller lätta material att såga i typ skivmaterial. Sedan kan man såga sidan tre och fyra mot klyvanhållet. Men finger varianten tycker jag bara man vet vad man gör

En av dom riktigt stora fördelarna med justerbord är när man skall ha en rak sida tex när man skall kanta en bräda.
Tänk alla fördelar det är med en sänksåg och skena. Där lägger man skenan där man vill ha ett rakt snitt. På justersågen lägger man upp det man vill såga rakt på justerbordet klämmer fast skjuter bordet framåt vips så har man en rak kant:) På en såg med ett långt justerbord blir det lättare att se vart snittet kommer då justerbordet går parallellt med klingan kontra det som du har.

Så ge inte upp.

Pär
 
Nä jag ger inte upp, jag har inte ens börjat, bordet är fortfarande i delar och jag har bara gått över delarna, mer har jag inte haft tid med, husbygget och tvillingarna tar all tid nu. Men jag är medveten om min egen okunskap iallafall :)

Tilllägg:
Jo en bild på bordet, har inte på min egen såg men det är av denna typ:
in1DMBp.jpg
Mzyb2xl.jpg

JAg har gått genom det men ser ingenstans som det kan justeras för vinkling.

Andra saker jag märkte med sågen är att motorn är ratad till 2.5kw och inte 3kw som dom har på den moderna varianten av PK-100, men jag har också fått höra att förr i tiden mätte dom effekten annorlunda och med moderna mått kanske denna är mer som 3kw.

En annan intressant sak är att axeln inte är 30mm som jag trodde baserat på moderna specifikationer, den är 20mm?!
 
Redigerat:
Det är precis samma som, sitter på ejcas L18. Där armen sitter i formatbordet där sitter det på ejcas modell en skruv på undersidan som låser fast kapanhållet. Men som sagt var det kan vara olika.

Pär
 
Jag ska kolla nogrannare sen men jag tyckte inte jag såg något som kunde lossas eller skruvas upp som inte bara flyttade en stop på anhållet.

Hittade några bilder jag tagit på delarna:

14477779243_9ec06386cf_b.jpg

14451282364_f2737fb349_b.jpg
 
Hej Dennis!
Är intresserad av konstruktionen på ditt justerbord skulle gärna se fler bilder underifrån, infästningen mm.
Har själv en justersåg från DUAB som inte är så exakt. Den är väldigt lik din såg i konstruktionen, men har en ledad stödarm.
Fundera på att bygga om/tweaka. vore kul att få lite inputs= bilder! justersåg.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Mvh/Stämme
 
Tur att jag hade tagit några sådana bilder från förr:

14549981320_970e0a6005_b.jpg

14713655136_d6e64fbe01_b.jpg

14734288854_18ff71d7ed_b.jpg

Stången som allting rullar på är det viktigaste för att det ska bli rakt. Fick ställa in det litet på den här sågen men efteråt blev det mycket bättre kvalité på saker som kapades med hjälp av justerbordet. Det finns fortfarande glapp dock vid själva lagren som bordet rullar på, genom att trycka ner fram på bordet så blir det rakt, lite störande men det funkar.

Är väldigt nöjd med sågen i överlag, har inte haft rum för någon arbetsbänk eller liknande då gipsskivorna i bakgrunden tagit så mycket rum, så sågen har fått fungera som improviserad arbetsbänk ganska ofta, helt fylld med verktyg. Har också gjort en mobil bas åt den så jag kan flytta den enkelt:
15575573685_1a7e216978_b.jpg

Gjorde också ett "outfeed" bord som kan vikas ner, bra när man klyver långa bräder.
14848192998_a0fa4e4161_b.jpg
 
  • Gilla
Frustrator och 2 till
  • Laddar…
Tack för fina bilder, nu fattar ja konstruktionen. Ser fin ut.
Mina funderingar var hur stödet löper längst ut på justerbordet. Tror mig se något slags lager/rulle stödrulle_justerbord.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
som löper längs med något stag under bordet?

Min såg är ju "Taiwan skit" = dålig människa på forumet (nu man blir väl spärrad eller "sågad") har ingen Festool heller. Har ingen fet bankbok, annars hade jag också haft maskiner från Martin och Mafell. Har dock två gamla Ejca maskiner, bandsåg och svarv, är inte jätte imponerande av konstruktionen trots att det är gammal gjutjärn och dom ska vara outslitliga.
Jag kan kapa och justera hela skivor på min justersåg med precision. Tror att det beror på anhållet som är bra = med lätt att ställa in, har under de 10 år som jag ägt sågen justerat anhållet två gånger. En del som har problem tror jag beror på handhavande fel. Mycket beror på att man lär sig sin maskin. Sen kan man ju alltid handjaga om man behöver! Jag tror att man kan lyckas med mycket om man tar sig tid även med mindre och "billig skit". Många är vi som bygger olika jiggar till våra maskiner och bygger om mindre bra fungerande maskiner eller bygger egna bordssågar, bandsågar, bandslipar och många gånger fungera dessa lika bra som proffs prylar. Finns en hel del om detta på nätet som du vet. Vissa av oss ser detta som en del i nöjet att snickra.
Har haft tur att lyckats bygga en del mobila hyllor/bänkar till skolor, möbler till mig själv och min familj gjort detta i 20-25 år. Tack igen!
//Stämme
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.