M
Ska se om jag kan ta bort denna tråd.

Så mycket sarkasm, ”men herregud hur farligt kan det vara” och liknande har jag aldrig mött på detta forum förr.

Istället för förslag att ”prata med dem, fråga om x,y,z” och tips. (Tack till de som ändå gjort det.)
 
JanneJanne123
M EmmaRa skrev:
Förstår inte allas aggressiva ton här inne mot mig just nu. Får man inte vara orolig utan att mötas av sarkasm?
Man får givetvis vara orolig, men känslan är väl att de flesta i tråden inte ser någon anledning att oroa sig. Att grannar bygger och låter får man tyvärr leva med om man bor i tätbebyggt område.
 
  • Gilla
MetteKson och 1 till
  • Laddar…
E elmont skrev:
Skillnad i tidsåtgång med snigeldynamit handlar om max dag eller två. Borrning och fylla borrhålen tar lika lång tid sedan kan det ta ett dygn innan berget har spruckit.
inte när du ska spränga ut för en källare.. Snigeldynamit spräcker du en borrad i taget, med simplex eller Motsv kan du skjuta mer och snabbare, dvs hela källaren på en dag (plus ta bort massorna med en grävmaskin). Snigeldynamit duger till småjobb eller om du ska göra det själv och inte vill gå/betala för utbildning och licens för simplex...
 
M EmmaRa skrev:
Istället för förslag att ”prata med dem, fråga om x,y,z” och tips. (Tack till de som ändå gjort det.)
Det är ju precis tips du har fått.

A) Prata med dem så att de förvarnar innan. (Det gör de rimligtvis ändå, men för säkerhets skull)

B) Dokumentera ditt hus innan sprängning. Om det mot all förmodan blir sättningar så här du bevis. De kommer få ersätta dig.

Börjar du bråka om bullerplank så kommer du förmodligen ha ovänner till grannar så länge du bor kvar. Det är värre än lite oväsen på granntomten en sommar.
 
  • Gilla
AndersOhrt och 2 till
  • Laddar…
Har du aldrig varit vid en grävmaskin som är i bruk och flyttar sprängsten?

Kolla några youtubefilmer så har du en uppfattning, har du ljudet på för högt under filmerna så sätt på dig ett par Peltor, kanske några dagar i sommar också.

Namnet på dom är: Peltor ws alert xp, du kan lyssna på radio i dom, prata i telefon eller stream musik från valfri BT pryl med ljud i

Peltor ws alert xp hörselskydd med mikrofon och trådlös Bluetooth-funktionalitet.

Kolla ett par sprängingsfilmer också, så vet du hur det kommer låta sen
 
tommib
E elmont skrev:
tommib, det ska borras lika mycket hål oavsett och det tar lika lång tid, snigeldynamiten tömmer man i hålet så det går fortare än att ladda med dynamit joxa med tändhattar, täcka över, täta borrhålen med "kax". Med snigeldynamit behövs ingen besiktning då det inte uppstår några vibrationer, mm.
Läs på lite om snigeldynamit.;)
Jo, jag har läst på rätt mycket om snigeldynamit ;)

Det är just därför jag tror mig ha hyfsad koll på detta med borrhålstäthet mm. Problemet med all sprängning/spräckning är att laddningsstorleken måste öka med hålavståndet. Med ökad laddningsstorlek får man också ökade vibrationer/ljud. Vad jag förstår skjuter man gärna med större laddningar och därmed färre hål i så stor utsträckning man kan eftersom det är billigare.

Givet projektets art kanske man måste borra väldigt tätt i alla fall för att få raka fina kanter så du kanske har rätt i att för just denna typ av projekt inte spelar så stor roll. Jag misstänker dock fortfarande att det gör det.

Även med Simplex/krutpatron måste man besiktiga om man använder större laddning än 75 g per salva.

Detta är svårartat off topic men TS verkar vilja lämna tråden ändå....

Till TS vill jag säga att det tyvärr inte är så mycket krav du kan ställa. Givetvis ska byggaren hålla sig inom ramarna för buller mm men de gränserna är satta såpass högt att du kommer få stå ut med en hel del. Man räknar helt enkelt med att grannarna måste stå ut med en del buller/damm/mm när det byggs, det är normalt under en relativt kort period och oftast är man inte hemma dagtid. Att situationen är som den är nu är ingenting lagstiftningen har tagit hänsyn till, eller ens kan ta hänsyn till.
 
  • Gilla
Kaboff
  • Laddar…
M EmmaRa skrev:
Det är exakt den tabellen jag länkat tidigare i tråden. Hur säkerställer man att det inte överskrider de nivåerna dagtid/helg, som privatperson?
Det finns appar till telefonen som du kan mäta buller med, hur tillförlitliga de är vet jag däremot inte, men det ger en hint om nivåerna.
 
Redigerat:
Vi sprängde en del när vi byggde vårt hus. Själva sprängning låter ju inte så mycket, det mullrar ju bara lite. Borrningen däremot, ojoj!
 
tommib
Ska man ha något reellt att komma med gentemot kommunens miljöenhet (som väl är instansen som handlägger denna typ av störningar) så gäller nog professionell mätutrustning som används korrekt. Oavsett om det gäller ljud eller vibrationer.
 
  • Gilla
Nyfniken
  • Laddar…
Hemmakatten
@EmmaRa, kan förstå att du är orolig för buller under lång tid, men det kommer inte att ske.
1. En sprängning genomförs på 1-3 dagar. Första dagen borras det hål, på eftermiddagen eller senast dagen efter sprängs det.
2. En sprängning är ett kort "boom " på ett par sekunder, sedan är det över. Det finns inga sprängningar för småhus som pågår i månader.
3. Sprängningsfirman är skyldiga att besiktiga grannhus och sätta upp mätningsutrustning beroende på avstånd och markförhållande.
3. Efter sprängningen ska firman, om det behövdes mätutrustning på grannfastigheterna, plocka ned dessa och kolla mätvärden.
4. Ett bygge av småhus tar lite tid. Grävmaskiner etc behövs för att lägga grund, iordningställa uppfart mm. Dessa arbeten skall utföras på dagtid under vanlig, normal arbetstid.

Har förstått att du är orolig. Det du kan göra är att prata med grannen/företaget om de framtida arbetena.

Du kan också ta kontakt med kommunen och kolla hur bygglovet och startbeskedet är utformat.

Var inte orolig för sprängningarna, de pågår bara en dag eller två, på dagtid. Grävarbeterna tar längre tid men är tystare och även de pågår endast på dagtid. Och de är inte tillräckligt höga för att påverka din hörsel negativt.

(Kan säga att bredvid oss, vi bor i ett "townhouse" byggs det ett nytt hus "kloss-i-kloss". Vaknar varje morgon av bankande och annat. Men jag försöker tänka att de snart är färdiga med stommen, och sedan blir det tystare arbeten.)
 
  • Gilla
skyisthelimit
  • Laddar…
Om det är ett företag som bygger så har man typ 4 veckors semester och då kommer det vara helt lugnt.
Att grundvatten ligger högre än källare är nog ovanligt så det är nog inget problem heller.

Protte
 
R
M MetteKson skrev:
Det finns appar till telefonen som du kan mäta buller med, hur tillförlitliga de är vet jag däremot inte, men det ger en hint om nivåerna.
Arbetsmiljöverket har producerat en app som så vitt jag kan bedöma (har tidigare jobbat som ljudtekniker i 25 år) verkar vara helt seriös, den är anpassad till ett antal specificerade mobiler.
Här finns info:
https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/buller/mat-buller-med-din-mobiltelefon/
 
M EmmaRa skrev:
Att det låter lite är logiskt, och huset i sig blir nog fint. Men just då man inte kan ta sig därifrån nu är frågor om sprängningsbuller och (för) höga bullernivåer varje dag hela sommaren...
M EmmaRa skrev:
Just då man inte tar sig från huset om det blir problem så tanken var att kunna ha en dialog i förväg och fråga lite hur det var tänkt.
Varför kan ni inte gå och ta en promenad när de varnar för sprängningarna?
Eller i alla fall, om ni vill vara ute, vara på andra sidan huset, som inte vetter mot nybygget.

Lite Off Topic, men jag minns en sommar när dåtidens storflygplats i Göteborg, Torslanda, skulle bygga en ny startbana.
Vi bodde i en sommarstuga ca 50 meter från den blivande startbanan.
Varje morgon klockan sju kom en gubbe och väckte oss, och vi fick ge oss iväg ett par hundra meter uppför berget.
Så small det, och vi fick gå tillbaka och äta frukost :)
 
  • Gilla
karlmb och 1 till
  • Laddar…
M EmmaRa skrev:
Hej,

Vad har man för möjligheter att ställa krav på en granne/byggherre som skall bygga ett hus inkl källare på tomten intill ens egen fastighet?

Bygget skall ha källare och ev innefatta sprängning. Detta ger ju höga ljudnivåer samt risk för påverkan på både ens egen fastighet med vibrationer och med påverkan från grundvattenförändringar, och risk för fiber-och VA-ledningar.

Huset som skall byggas (och sprängas mark) är endast typ 10 m bort. (4,5 m från fastighetsgräns som är ca 6m från hus på fastighet)

Finns några extra regler i dessa Coronatider om evakuering av boende i riskgrupp måste ske pga sprängning? Det torde ju falla inom att man måste följa Miljöbalken (och PBL) men hur hade ni gjort?
Hej!
Rättsförhållanden mellan grannar regleras i 3 kap. Jordabalken (1970:994), JB.

Som framkommer av 3:1 JB ska var och en vid nyttjande av sin fasta egendom ta skälig hänsyn till omgivningen.
Enligt 3:3 st. 1 JB ska den som avser att utföra eller låta utföra grävning eller liknande arbete på sin fastighet (t.ex. sprängningsarbete) vidta varje skyddsåtgärd som kan anses nödvändig för att förebygga skada på angränsande fastigheter. Bestämmelser om ersättning för skador till följd av detta finns i 32 kap. miljöbalken.
Enligt 3:4 st. 1 JB får dessutom åtgärder vidtas på annans fastighet för att förebygga skada till följd av grävning eller liknande arbete, om det är nödvändigt för att undvika oskälig kostnad eller annan synnerlig olägenhet. Skada och intrång skall ersättas.

Det är således grannens ansvar att efterleva dessa skyddsregler för att till bästa förmåga minimera olägenheterna för angränsande fastigheter.

Om grannen skulle orsaka någon faktisk skada på er fastighet genom detta så kan vi se till 32 kap. Miljöbalken (1998:808), MB.
Där föreskrivs enligt 32:1 MB att skadestånd betalas för personskada, sakskada och ren förmögenhetsskada som verksamhet på fastighet (t.ex. sprängningsarbete) orsakat i sin omgivning, t.ex. skador genom buller, skakning eller annan liknande skada, enligt 32:3 st. 1 p. 6-8 MB. Orsakssamband måste föreligga mellan skadan och renoveringen.
Om grannen inte vidtar sådana skyddsåtgärder som anges i 3:3 § JB eller i ett annat hänseende har brustit i omsorg vid arbetets utförande betalas skadestånd även enligt 32:5 MB och fastighetsägaren är skyldig att betala detta skadestånd, enligt 32:6 JB.

För ytterligare information om vad som gäller vid sprängningsarbeten på tomt, se med fördel: https://www.fastighetsjuriststockholm.se/spranga-berg-pa-tomten-regler-och-villkor
 
J JuristKarin skrev:
Hej!
Rättsförhållanden mellan grannar regleras i 3 kap. Jordabalken (1970:994), JB.

Som framkommer av 3:1 JB ska var och en vid nyttjande av sin fasta egendom ta skälig hänsyn till omgivningen.
Enligt 3:3 st. 1 JB ska den som avser att utföra eller låta utföra grävning eller liknande arbete på sin fastighet (t.ex. sprängningsarbete) vidta varje skyddsåtgärd som kan anses nödvändig för att förebygga skada på angränsande fastigheter. Bestämmelser om ersättning för skador till följd av detta finns i 32 kap. miljöbalken.
Enligt 3:4 st. 1 JB får dessutom åtgärder vidtas på annans fastighet för att förebygga skada till följd av grävning eller liknande arbete, om det är nödvändigt för att undvika oskälig kostnad eller annan synnerlig olägenhet. Skada och intrång skall ersättas.

Det är således grannens ansvar att efterleva dessa skyddsregler för att till bästa förmåga minimera olägenheterna för angränsande fastigheter.

Om grannen skulle orsaka någon faktisk skada på er fastighet genom detta så kan vi se till 32 kap. Miljöbalken (1998:808), MB.
Där föreskrivs enligt 32:1 MB att skadestånd betalas för personskada, sakskada och ren förmögenhetsskada som verksamhet på fastighet (t.ex. sprängningsarbete) orsakat i sin omgivning, t.ex. skador genom buller, skakning eller annan liknande skada, enligt 32:3 st. 1 p. 6-8 MB. Orsakssamband måste föreligga mellan skadan och renoveringen.
Om grannen inte vidtar sådana skyddsåtgärder som anges i 3:3 § JB eller i ett annat hänseende har brustit i omsorg vid arbetets utförande betalas skadestånd även enligt 32:5 MB och fastighetsägaren är skyldig att betala detta skadestånd, enligt 32:6 JB.

För ytterligare information om vad som gäller vid sprängningsarbeten på tomt, se med fördel: [länk]
Nu handlade ju tyvärr inte tråden om någonting alls likt det du precis citerade.
Grannen har ingenting med det här att göra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.