Hepp,
Sedan ett drygt år inköper vi en större mängd glödlampor än jag någonsin gjort tidigare. I princip all el på boytan är bytt från elcentralerna till förbrukare.

Vi har två centraler (en ny med automatsäkringar och en gammal med porslinssäkringar). Orsakerna till detta är:
- all nydragen el på den nya
- onödigt att ta bort den gamla innan absolut nödvändigt (styrs av påbyggnad på huset eller inte) eftersom vi då åker på flytt av elmätare...

Ingen skillnad på antalet pajjade glödlampor (dvs lika många):
- om man jämför om förbrukaren ligger på ny eller gammal elcentral
- innan ny eldragning eller efter
- på den nydragna boytan vs källaren där delar än så länge är obytt.

Vår elektriker har inte kunnat lista ut orsaken. Någon här som har förslag?
 
Har månne elleverantören höjt spänningen från trafon?

Vad får du för spänning om du mäter i lampsockeln?
 
Mätt spänningen till cirkus 231-232V

Vandrande nolla (känner till några sådana 8) ), skulle det påverka TV, dator eller stereo på ett märkbart sätt? Kan nämligen inte påstå att det märks något på dessa anläggningar.
 
Jag har haft liknande problem i min lägenhet, men efter att ha bytt ut nästan alla glödlampor till "long life", så har det lugnat ner sig betydligt. Det var värt att dom kostar en slant extra...
Inte heller här har dom hittat något fel när dom har mätt och kollat.

Mvh
 
Enklaste lösningen är att sluta handla glödlampor på IKEA.....
 
Jag har jagat samma fenomen en tid i svärmors hus.
Inget fel med PEN och jord funnet, spänningen fas-nolla på alla tre varierar på rimligt sätt vid tillslag av 2- och 3-faslaster, dvs sjunker något. Det är rent löjligt, en kvalitetslampa märkt 230-240 V håller i värsta fall bara 2 veckor.
Jag har även långtidsloggat spänningen med en labratoriemultimeter som sparar max och minvärde,
och spänningen fas-nolla ligger mellan 218-232 V, mätt under 10 dagar. Återstår bara att finna en butik som säljer dessa longlifelampor. Det ska enligt elekrikern på jobbet finnas lampor specade 240-250 V. Undras var de finns att få tag i?
 
Väntar med spänning på den information också!

Kan ju nämna att vi har glödlampor från IKEA, Osram, Philips och allt vad de heter. Det gör ingen skillnad på livslängden. Förutsätter att de sistnämnda skulle ha en högre kvalitet... ;D
 
Tjena!

Absoluta värden är alltid bra, hur många timmar håller dina lampor?

Och om du styr din bel med dimmers, märks det skillnad i förbrukning där eller håller de lamporna lika länge?

/Johan
 
Jo, absoluta värden vore nog bra. Men det är lite mycket bygg och renovering i huset för att hinna med även det. Så visst, det är ju mer "känsla" över de hela... Men säg att vi har ett dussin glödlampor i boytan som vi använder dagligen och att vi byter kanske två-fyra stycken per vecka. Det ger tre-fem veckors hållbarhet i snitt.
 
Swehjo, när jag såg din 219-logga tänkte jag att ha, den där bilden känner jag igen, den har du snott från en hemsida skriven av en MB-fantast som jag har besökt en hel del. Men så visar det sig att det är du! Tänk vad cyberrymden är liten!

Hursomhelst, till ämnet. Jo, kvaliteten på glödlampor varierar mellan märken, högst väsentligt faktiskt. Jo, och elkvaliteten påverkar livslängden. Jag vill minnas ett inslag i Plus (eller var det Aktuellt?) där en kvinna visade hur hon datummärkt alla sina lampor med papperstejp för att kunna visa elleverantören vilket kort livstid alla hennes lampor hade. Och hon såg till att variera lampfabrikaten. Tips: slå en signal till generalagenten för något bättre märke och be om råd hur du kan kontrollera elkvaliteten. Exempelvis Philips har på sin hemsida en förklaring till förkortad livslängd, men eftersom den var skriven i Flash kunde jag inte kopiera hit svaret.
 
;D Ja, framför allt är "Bulle"-världen väldans liten ;)

JanW, jag har surfat runt på philips.se och inte kunnat hitta det du nämner. Du kan inte beskriva sökvägen dit lite närmare? Du kommer inte ihåg vad man kom fram till på Plus? Jag hittar inget på SVTs site.

Ja, det är väl dags att märka upp lamporna då. Men det känns ju onekligen lite nördigt 8)
 
Vad har du för omgivning? Är det större industrier etc så kan det kanske påverka med korta spikar eller dippar i nätet. Om multimetern du använde inte kan registrerara snabba förlopp så märker den inte detta.

Kan ju nämna att en Appa-multimeter som jag fick av min fd arbetsledare inte märkte om jag ryckte isär pinnarna och förde ihop dem igen... skitkul instrument om man skall felsöka på larminstallationer *s* Skräpet fick brinna och ärligt talat så hjälpte jag till lite där för att få ut en Fluke87 som funkade.

/Kent
 
Inga industrier i närheten utan det är ett normalt villaområde.

Jag har ju inte suttit och tittat på mätaren under längre tidsperiod utan bara kollat av spänningen lite snabbt. Menar du att ev spikar skulle kunna komma så pass regelbundet och ofta att det är värt att sitta och följa utslagen?
 
Nej, men min-max funktionen på en Fluke kan registrera snabba händelseförlopp.

/Kent
 
Det går mina bet på... :-[
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.