Just packat upp och monterat Harveys justerbord till bordssågen. Snyggt, stabilt och på nästan alla sätt helt fantastiskt.

Bild av Harveys justerbord Compass ST-1500 för bordssåg, med vinklade stopp och regleringsfunktioner synliga på svart bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Men, nu till det mystiska och sjukt irriterande. Förmodligen är problemet väldigt hårt kopplat till just det här anhållet, men eftersom Harveys support knappast jobbar helg, kollar jag här först. Bra idéer brukar det finnas i överflöd.

Om jag har anhållet i handen är de fasta stoppen på 0°, 22.5°, 45° etc verkligen fasta. De klickar tydligt i och sitter i exakt rätt vinkel.


Men nu till det mystiska. Så fort jag sätter anhållet där det ska vara slutar stoppen att vara just stopp. De är lite halvmesiga markeringar om var den rätt vinkeln är, men med en hel del osäkerhet och hur enkelt som helst att vrida utan att trycka ner knappen. Ingen skillnad om jag bara lägger anhållet i t-spåret eller om jag drar fast det.


På något sätt vill väl inte pinnen som ska låsa åka hela vägen in eller något liknande, men hur det hänger ihop och vad jag ska göra är över min förmåga.

Länk till justerbordet och anhållet med bra bilder:
https://www.harveywoodworking.de/products/compass-st-1500-sliding-table

Om någon tror sig kunna bli klokare av bilder på mitt anhåll från någon speciell vinkel är det bara att säga till.
 
Hep Hep skrev:
Länk till justerbordet
Du menar åkbordet?

Har du en bild underifrån? Jag tänker att nåt inte är i rätt plan, märks inte i luften men när det vilar platt mot en yta gör något (gravitationen) att pinnen inte hoppar i.
 
Redigerat:
Du sätter dem i spåret, ställer in graderna och låser med röda spaken till vänster?
 
Japp, åkbordet. Jag testade det med min medhjälpare som är rätt tanig och han kunde åka utan problem. Mina 95 kg ska inte åka, så för mig får det väl heta justerbord. Jag får ge mig där.

Anhållet skjuts in i ett t-spår och låses med två plattor. Den bakre alufärgade syns på andra filmen. Ingen skillnad om jag låser eller låter det vara lite löst. När anhållet är på plats i spåret låser det inte bra.

Man ska ställa rätt vinkel och sedan låsa med röda storskruven. Låsandet ger ingen hjälp med att få den i rätt vinkel, utan den låser fast anhållet där det råkar vara.

Undersidan:
Närbild på ett anhåll med t-spår och låsmekanism på en sågmaskin, i en verkstadsmiljö.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jag har lossat den stora skruven i mitten. Det hela blev lite sladdrig såklart, men ingen skillnad för mitt problem. Jag lossade de tre övre som håller fast enheten med knapp, fjäder och låspinne. Samma sak där - lite sladdrigt, men samma funktion och problem. Jag lossade de tre helt och tittade in. Nu fotade jag inte, men där är en ordentlig sprialfjäder som garanterat är starkare än tyngdkraften. Jag testade att hålla anhållet löst upp och ner och det påverkade inget. Att sätta det på plats och vända hela sågen upp och ner testade jag inte.

Spök och elände.

Ett tag var jag inne på att det helt enkelt var den längre hävstången som gjorde skillnad, i och med att jag tar tag i hela anhållet när den sitter på plats. Fast det är två saker som talar mot det. Det ena är att det hörs skillnad när den snäpper på plats eller när den lite mjukt mesar sig på plats. Det andra är att en så klen funktion borde gå att spåra på nätet om många köpt och blivit besvikna.
 
Det ser ut som att anhållet är ett MG36 Pro, dvs den uppdaterade versionen av MG36. (Detta avhandlades ju i tråden ”Köp av ny bordssåg”.) Marc Spagnulo har testat även Pro-versionen och hade ungefär samma problem som du med låsningen i de fasta lägena.

Du har kanske sett filmen?

Han kallade där de fasta lägena för ”speed bumps” som inte effektivt låste utan markerade att man passerade ett fast läge när man vred på anhållet…

Marcs teori var att tre faktorer samverkade: låspinnen är rundad i spetsen, urtagen som den ska låsa i har sluttande sidor (låspinnen glider lätt i och ur urtagen) och fjäderkraften är för klen.
Dock går det att ta tag i anhållet och så att säga ruska det lite försiktigt så går låspinnen in i läge och när man drar åt med det röda låshandtaget så hamnar allt i rätt position. Viktigt dock att man håller ett öga på skalorna.

Jag tror att du har rätt i att det är skillnad när du håller anhållet i händerna och vrider på det respektive när det sitter i bordet — vridningen går fortare och kraften är större i det senare fallet.

Hoppas det löser sig för dig; du kommer säkert att ha glädje av ditt nya justerande åkbord! 😉
//Ronnie
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.