Har just fått hem min Fein Dustex 25 från Axminster. Provade den med med sticksågen Festool PS 300 och allt var OK. Skulle idag använda den med min nya GCM 8 SJ men med kapen kopplad och Dustexen på auto så går dammsugaren hela tiden.

Uttaget på Dustex är märkt > 10W, alltså är det något i GCM'en som drar minst 10 W fast den står still med laser och lampa avslagna.

Hur kurerar man det, är novis på el?
 
Ja det är nog inte busenkelt tror jag.
Dammsugaren skulle nog behöva modifieras i dom komponenterna som känner av eluttagets belastning.

Sågen skulle ju behöva göras om så att det t.ex sitter en liten box på baksidan av sågen med en kontaktor i som du kopplar till en knapp som du sätter vid handtaget på sågen så att du trycker in den när du startar sågen.

Men det finns ju några kunniga här på forumet när det gäller styrelektronik, phl har jag fått för mig är insatt när det gäller sånt. :)
 
Vrid kontakten så att pinnarna byter plats. dvs kasta om jord och nolla in i sågen.
Vrida på kontakten till dammsugaren också, totalt får du 4 kombinationer.

Jag vet att det är ett långskott
 
Har tyvärr samma problem. Har du hittat någon lösning?
 
Avvaktar svar från nån specialist på Fein som är på semester en vecka till.

Den funkar även klockrent med Makita sänksåg.

Troligtvis är den för känslig för inkopplade maskiner. En polare har en Flex som det står >100 W på uttaget på, den funkar bra med Boschen
 
Redigerat:
Skriv gärna här i tråden om du finner en lösning. Även för mig funkar alla andra verktyg till dammsugaren och när jag har sågen inkopplad så varvar damsugaren upp och ner precis som om det är gränsfall att den ska stänga av sig. Enklaste är kanske, om det ens är möjligt, att ändra på dammsugaren så att den startar vid en högre minimibelastning.
 
Om jag får spekulera lite i all min okunnighet; OM det är så att det är de switchade spänningsaggregaten som försörjer laser och lysdiod med spänning, som genom märkliga övertoner lurar dammsugaren. Skulle det då vara möjligt att filtrera bort övertonerna med en ferritkärna någonstans kring spänningsaggregatet? Någon elektronikkunnig kanske kan svara?
 
Mitt svar är: troligtvis.
 
Skall provas. In och handla ferrirtring hos Kjelle, återkommer med resultat
 
Mjae, jag tänkte inte direkt några ferritringar, mer komponenter som ligger i serie/parallellt med nätaggregatet till laser/belysning. En ferritring lär inte ta den typen av störningar.
 
phl skrev:
Mjae, jag tänkte inte direkt några ferritringar, mer komponenter som ligger i serie/parallellt med nätaggregatet till laser/belysning. En ferritring lär inte ta den typen av störningar.
Låter intressant. Om du berättar vad jag behöver köpa och hur jag ska montera det så är jag inte främmande att prova.
 
Nja,
Jag tror inte att det kommer att fungera.
Hur gammal är sågen?
Jag ser det inte som otroligt att AC/DC-omvandlaren drar runt 10W, pga undermålig konstruktion
Men 10W motsvarar 5.2kOhm. Om man räknar om det till kapacitans och reaktiv effekt får man 600nF, vilket inte är en alltför ovanlig storleksordning på en kondensator på ingången till en AC/DC-omvandlare.
 
Ditt resonemang är rimligt magnu, missade att Dustexen var märkt > 10W. Det är väldigt "känsligt" tycker jag. Festools sugare reagerar på dryga 25W.
 
Sågarna är senaste modellen. Tror de har funnits mindre än ett år.
 
På min Fein Dustex II, modellen innan Dustex 25, står det "Min 40W Max 2000W" intill en verktygssymbol på uttaget. Alltså betydligt högre minvärde än nuvarande 10W. Kanske därför man aldrig haft det här problemet själv.

Irriterande, jag var ju inne på att köpa en Dustex 25, men nu blir man ju osäker, den måste definitivt fungera ihop med verktygen (även om det kan vara ok att trycka på knappen när man kör t.ex. kap/ger men helst inte förstås).

Man undrar ju varför de ändrade på detta, kanske en konsekvens av nya elektroniken för att få variabel sugstyrka.

/A
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.