Hoppas jag är i rätt forumdel. Jag har tagit upp en ny dörr i innervägg och har problem att få till dörrfodret snyggt. Väggens tjocklek skiljer sig 6-8 mm från ena karmen till andra, vilket ställer till problem. Dörrkarmen är dessutom grundare än väggen, så det finns en hel del utrymme att fylla upp för att komma i nivå med väggen på en sidan. Jag har gjort "trappa" med dubbla dörrfoder för att få bort så mycket som möjligt, men det finns ändå ganska ordentliga glipor, som värst är det runt 6 millimeter med gradvis minskning till 1 mm på ca 90 cm.

Har någon tips på vad man kan använda för att fylla gliporna med? Den största glipan är (givetvis) på undersidan av "överliggande" dörrfodret, så fyllnadsmaterialet ska helst kunna appliceras uppåt. Om slutresultatet är vitt så underlättar det, men jag kan måla över om det behövs.

Om det inte framgått så är jag "amatörsnickare" och vet inte riktigt vad jag håller på med ... ;-)
 
Milkshaken
Men varför inte spika en list från dörrkarmen och ut mot vägglivet... en sk. smyglist....
Du mäter uppe och nere.... överför måtten till en finhyvlad bräda, sen klyver du bara den.... Om det finns möjlighet så spikar du den direkt i karmen, annars salar du ut med masonit för att få till en jämn och fin smyg.... sen sätter du bara c fodret utanpå... föreslår 7 mm in på smyglisten....

fattade jag rätt ???
 
  • Gilla
Bygglas.
  • Laddar…
Nja, alltså glipan är på djupet, dvs dörrfodret täcker karmen men ligger inte tätt mot, den ligger (upp till) 6 mm "ovanför" karmen eftersom karmen inte är lika djup som väggen, den är försänkt relativt väggen. Lite svårt att förklara i ord.

Problemet är att försänkningen inte är konstant utan varierar mellan 12-18 mm. Jag har två lager med foder i en "trappa" (klöv ett och fäste direkt på karmen, den andra fodret är fäst mot väggen) för att fylla och har nu 1-6 mm kvar att fylla ut mellan fodrena och behöver tips på hur man kan göra det, om det finns någon lämplig fogmassa, fogskum, silikon eller liknande ... måste väl vara elastisk eftersom det är en dörr och kommer att utsättas för vibrationer.

EDIT: En bild säger med än tusen ord ... den är tagen snett uppåt mot övre högra hörnet av dörröppningen, gliporna går inte att missa:

space.jpg

Glipan blir gradvis mindre "åt vänster" och är ca 1 mm när den når vänstra delen av dörröppningen.
 
Redigerat:
Man salar ut med lister som bygger ut till väggens liv innan man sätter fodren. 1-6 mm kan du dock fylla med latexfog som du sedan bör måla över. Eventuellt så får du lägga på två gånger där glipan är som störst eftersom den sjunker lite när den torkar.
 
OK, jag har använt latexfog tidigare för glipor på < 2 mm och det har fungerat bra, får testa här också. Surt att väggens tjocklek inte är konstant, men huset är 50+ år gammalt och har byggts med andra metoder och material än dagens hus. Variationen beror i huvudsak på att det sitter en (ca) 12 mm tjock fiberskiva (ganska mjuk, men inte så att den kan komprimeras) på väggen, som är spontad trävägg.

Med facit i hand skulle jag ha rivit fiberskivan i rummen (båda sidorna av nya dörröppningen) och skruvat dit spånskiva eller gips i stället, då hade jag dessutom fått bättre underlag för tapeterna. Man lär så länge man lever.
 
Jag använde smala bottningslister som jag tryckte in i gliporna först och sen vit latexfog över. Har inte målat än och jag vet inte om det behövs - fogen märks ju inte.
 
Bottningslister, visste inte att det fanns. Har hunnit lägga latexfog nu och är ganska nöjd med resultatet, får se om det sjunker undan medan det härdar. Tror inte heller att det blir att måla, latexfogen är så pass lik i kulör (än så länge iaf) att den smälter in bra med dörrfodren.
 
  • Gilla
Anonymiserad 358496
  • Laddar…
vagabondo skrev:
Jag använde smala bottningslister som jag tryckte in i gliporna först och sen vit latexfog över. Har inte målat än och jag vet inte om det behövs - fogen märks ju inte.
Målarfog gulnar, därför blir det snyggare om du målar över den.
 
Milkshaken
jamen det är ju smyglister ,,, Viste väl att jag fattat rätt...:O
Ta bort fodren försiktigt, och sätt fast en finhyvlad bräda, eller MDF i rätt storlek, och självklart måste du klyva den i rätt dimension..
Gör om gör rätt...
 
Nej, det är faktiskt dubbla dörrfoder, på ena sidan 12 mm + 16 mm och på andra sidan 16 mm + 16 mm. Det ser kanske ut som smyglister, men det är dörrfoder som klyvts till 25 mm bredd.

Att klyva smyglister "på djupet" (dvs så att listen blir kilformad) så att tjockleken skiljer sig 6 mm på 90 cm klarar inte jag av ... latexfogen blev riktigt bra, känns inte som om det behövs någon annan lösning.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.