Visst är det trist att man ska behöva vara så misstänksam mot hantverkare?
Igår tittade jag på Fuskbyggarna för första gången den här säsongen. Programmet var precis som det brukar vara med mystisk musik, dolda kameror och gubbar med hörlurar i bilar, men det var ändå kul att se det igen. Kristin och Magnus på Kungsholmen hade behövt vara lite mer misstänksamma mot Stomspecialisten i Stockholm AB. Stomspecialistens ägare Jan-Erik Isaksson vill man ju inte ha att göra med efter att ha sett programmet.

Du kan läsa blogginlägget här: Fuskbyggare: Stomspecialisten i Stockholm AB
 
För första gången i fuskbyggarnas historia så tyckte jag synd om dessa, de gjorde det mesta rätt och betalade inte i förskott...
 
O
Jag har slutat titta på dessa program då jag tröttnat på alla vinklingar om hur hemskt allt är dessutom så gillar dom att överdriva.

Jag slutade titta efter att ett byggföretag jag själv varit inblandad i blev hängda i tv....
De jag såg i det bygget när det gjordes var inget fuskbygge... Att husägaren i det fallet dessutom jobbade på tv gjorde inte saken bättre!
Då insåg jag vilket buffel å båg det är....
Att TV4 dessutom tvingades lägga ner serien några avsnitt tidigare än tänkt
säger allt
 
Dessutom i detta avsnittet var riskerna med elen starkt överdrivna och till viss del rent av felaktiga.
 
Patrik o odjuret
menar ni att de fel vi såg i inslaget inte är fel?

Tycker det är fantastiskt av TV4 att göra denna samhällstjänst.
 
O
Tja... jag har inte sett just det här avsnittet som du förstod när du läste mitt inlägg. JAg kommer inte heller se dessa avsnitt jag väljer att fylla min tv med annan skit....:)

Jag är helt övertygad om att det går att hitta en del felaktigheter men framför allt en massa överdrifter just för att vi ska tycka synd om familjen.

Nått avsnitt jag såg innan jag själv begrep vilken rappakalja det var...
Reagerade jag på att barnfamiljen klagade på att en kopplingsdosa var öppen och trådar stack ut, visst det är farligt, men varför försöker man inte göra nånting själv åt den saken istället för att vänta på att TV4 kanske kommer å räddar en.... nä troligtvis så har dom fått i uppgift att inte laga det....
 
Byggis1976, jo det mesta var felaktigt. Dock så påstods det att spottarna krävde 30 cm luft ovanför spotten, vilket varken stämmer på en vanlig halogenspott eller på spotten som fanns där. Det såg ut som att det var möbelspottar i taket och då krävs inte mycket utrymme alls!
Dessutom påstods det att det fanns stor brandrisk p.g.a. spisen, spiskåpan, golvvärmen och bänkuttagen låg på samma säkring (troligtvis 16A). Att elcentralen skulle bli överbelastad och att allt skulle kunna börja brinna när som helst.. Det var livsfarlig el!

Felinstallerat visst, men troligtvis astronomiskt liten risk för brand om det bara är av den anledningen som uppgavs.
Missförstå mig inte, jag tycker att det var för j*vligt dåligt gjort, men riskerna och felen behöver ju inte överdrivas.
 
Ja deras egna kunskaper lyser med sin frånvaro när de beskriver farligheterna med elen. Det kan mycket väl hända att den var under kritik med rätta men dom anledningarna dom angav i programmet gjorde ju inte elen livs- och brandfarlig.
 
Byggis1976 skrev:
Tycker det är fantastiskt av TV4 att göra denna samhällstjänst.

Men snälla....... Det här går ju att dra upp inom varenda bransch, bilförsäljare, mäklare, nöt/hästköttsförsäljare, restaurangägare, smslånsnasare osv. osv. osv.

Det är konstigt, men en röd tråd verkar ju vara företag med förgreningar ner i östeuropa på ett eller annat sätt (iofs. baserat på tidigare avsnitt då jag lägger min tid på annat än denna typ av vinklade snyftprogram) samt att få verkar ha valt hantisar som varit länge på orten med gott renome´ , nä billigt och sabbt ska det vara.

Har lite inside om något avsnitt och där var ägarna också duktigt insyltade och hade gjort många fel i upphandlingen men om detta nämndes inget dock.

Så samhällstjänst...... nä kom in i matchen och sluta tro på allt du ser.

Dessutom: lyssna gärna på Kalibers dokumentär i P1 om byggföretagens/tvbolagens egna kunnande om lagar och regler kring säkerhet/arbetsmiljö mm. Skrämmande. Och med tanke på det så är ju deras förtroende urholka sedan länge.
 
B
Skönt att höra att det inte bara är jag som tycker att det ofta är felvinklat och uppförstorat när de är ute och undersöker de olika fuskbyggena. Visst många fel finns det självklart, dock stör det mig att det inte finns ett enda avsnitt där man hört uttrycket "Det här är det värsta vi har sett någonsin"..
 
O
Nästa typ av program borde vara "fuskmäklarna" Kan se timell gå omkring å säga det här är det värsta han sett....:)
Eller -nej just det han säger aldrig sånt....:p
 
carlkarlin Håller helt med föregående fast du menar förståstvärtom. Detta uttryck används i alla program. Det är oftast mycket överdrivet och vinklat i programmen för annars blir det inget program. Som erfaren besiktningsman drar man på smilbanden ganska ofta när programmen visas. Det sägs ofta rena felaktigheter, man benämner saker fel. Trots det fungerar nog programmen som en väckarklocka för många vilket jag antar är meningen.
Felen får ofta katastrofala följder för husägaren som inte har byggkunskap eller vet sina rättigheter trots alla program. Det visar sig att man inte kontrollerar entreprenören före.
Man kontrollerar ett bilköp i minsta detalj men vid ett husköp/ombyggnad för 1-3 milj tar man ibland t o m muntliga avtal.
Patrik, halogen skall ha luftat utrymme enligt monteringsanvisningen då de blir mycket heta. Avståndet brukar vara 20-30 cm till om jag ej minns fel och säkrast är att använda den speciella box som finns för dessa armaturer. Dessa håller även undan isoleringen som inte får ligga mot. Dessutom krävs vid denna instalaltion speciellt kablage (blå) som tål värmen. Även vanliga 12V armaturer kräver luftning.
 
Självfallet är det vinklat för "underhållning". Dock, bra att någon, den tredje makten media i detta fall, hjälper till att rensa!
 
O
Tyvärr tror jag inte att ett program som detta rensar.... Dom byter bara namn,...
Tyvärr verkar inte folk lära sig nått heller....
 
Seniorkonsult, länka mig dom pottorna som är 20-30 cm djupa. Ska bli intressant!

230V GU10 och 12 V GU5.3 halogen är mycket riktigt samma sak när det kommer till installation med pottor, fast nu pratade vi möbelspottar (G4-sockel) som är godkända att montera direkt i möbler och även i tak utan potta.

//Elektrikern
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.