En sak jag inte blir klok på:
Vi har förvärvat en tomt som ligger inom detaljplanerat område men området är ännu inte efter 30 års detaljplan exploaterat för åretruntboende. Det ligger enstaka fritidshus bredvid men ingen är ansluten till kommunalt VA/vatten eller bor året runt. De föregående ägarna kämpade med kommunen i 10 år innan de fick ett positivt förhandsbesked för bostadshus men av personliga skäl (eller så är vi blåsta) övergav dom sina planer och sålde tomten till oss. Förhandsbeskedet gick ut i augusti, vi tänkte - vi skall ju ändå söka bygglov om några månader - vad kan det spela för roll? Det jag nu oroar mig över är att vi kan få mothugg på vårt bygglov om vi söker på fritidshus, inte permanentboende. Spelar det roll? Kan det bedömas olika utifrån användningsområde då det ligger på detaljplanerat område?

Någon vänlig som vet?
 
Det beror på vad som står i DP och hur din kommun tolkar/vill tolka reglerna.
Du KAN bli tvungen att ändra ansökan till att gälla permanentboende.
 
"Mom 2: Med B betecknat område får använas endast för bostadsändamål och får bebyggas endast med hus, som uppföres fristående."
"bostadsändamål" - kan det innefatta fritidshus eller skall det tolkas som permanentboende? Det tidigare positiva förhandsbeskedet gällde "bostadshus".
 
  • Skärmklipp.JPG
  • Skärmklipp.JPG
  • Skärmklipp.JPG
vad snyggt det blev...
 
Bostadsändamål (B) kan vara båda permanentboende och fritidshus.

Varför behövde förra ägarna kämpa mot kommunen? Så länge de bygger enligt DP bör det ju inte vara några problem alls.
 
Ja det låter väldigt konstigt. Om du är lite nyfiken så kan du begära ut alla handlingar som finns om tomten, där bör all skriftväxling som gäller de "10 årens kämpande" finnas samlat.

Det kan vara så att det gällde avstyckningen av tomten (förhandsbesked kan vara nödvändigt för att få lov att stycka), i så fall kan korrespondensen vara arkiverad till stamfastigheten, det är inga problem att få ut det heller, det är offentliga handlingar.

Jag skulle tro att prob,emet förre ägaren hade var kopplat till styckningen snarare än rena bygglovsproblem, det kan vra väsentligt att ta reda på det i så fall. Om tomten avviker från det planen bestämmer, ex. för liten yta så kanske det kan påverka bygglovet.

En annan sak som kan ha ställt till problem är avloppslösningen. Om tomtens beskaffenhet gör det svårt att fixa en godkänd avloppsanläggning så kan det ge stopp för bygglov.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.